Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

sobota 30. dubna 2016

Zubin Mehta - příliš mladý na 80

Zubin Mehta, americký dirigent s indickými kořeny a občanstvím je něco jako kníže mezi světovými dirigenty. Dirigování studoval ve Vídni u Hanse Swarovského a z té doby ho pojí osobní přátelství s Danielem Barenboimem a již nežijícím Claudiem Abado.

Od roku 1961 je Mehta součástí světového hudebního cirkusu. Byl hudebním ředitelem Montrealského symfonického orchestru (1961-67), Los Angeles Philharmonic (1962-78), New York Philharmonic Orchestra (1978-91), Bavorské státní opery (1998-2003). Vedle toho dirigoval i v ostatních velkých operních domech a od roku 1985 je hudebním poradcem a šéfdirigentem letního hudebního festivalu ve Florencii. Ale především je neodmyslitelně spojen s Izraelskou filharmonií. Orchestr, shodou okolností stejně starý jako je on, poprvé dirigoval v roce 1961, v roce 1969 byl jmenován hudebním "poradcem", osm let nato hudebním ředitelem a v roce 1981 dokonce doživotním a čestným.

Mehta opakovaně vystupoval i na Pražském jaru (1962, 63, 65, 70, 72 a 2006) a Dvořákově Praze (2012 a 14). Záznam posledního koncertu je k dispozici na serveru České televize.

Zubin Mehta je podobně jako třeba Barenboim angažovaným světoobčanem, za což se mu dostalo bezpočet poct v podobě čestných doktorátů, čestných občanství, čestných dirigenství a spousty dalších.

Oslava jeho 80. narozenin se během dubna tohoto roku odehrála na třech místech vždy třemi koncerty. To první místo byl sál Charlese Bronfmana v Tel-Avivu, kde ve dnech 11. až 13. dubna hrál s Izraelskou filharmonií a ... ostatně to říká sám:


Druhou serii koncertů ve dnech 17.. 18. a 20. dubna uspořádala Hudební nadace Mehli Mehty v Bombaji (Mumbai) opět se sólisty, tentokrát jimi byli Pinchas Zuckerman, Denis Matsujev, Amanda Forsyth, Maria Katzarava a Andrea Bocelli. Záznam prostředního z koncertů je od 29. dubna volně dostupný na medici.tv.

Zubin Mehta, Bombaj 18. dubna 2016
Denis Matsujev
Pinchas Zukerman a Amanda Forsyth
Program koncertu je čistě "vídeňský" a romantický:
- Johann Strauss ml.: Die Fledermaus, předehra
- Johannes Brahms: Double Concerto
     Pinchas Zukerman, housle
     Amanda Forsyth, violoncello
- Concerto no. 1 in B Flat minor
     Denis Matsujev, piano

A konečně v den svých 80. narozenin, v pátek 29. dubna 2016, dirigoval Mehta ve vídeňském Musikvereinu v beethovenovském koncertu Vídeňské filharmoniky, s nimiž poprvé vystoupil před 55 lety:
- Předehra Leonora č. 3, op. 72a
- Koncert pro klavír a orchestr č. 3 c-Moll, op. 37
- Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 7 A-Dur, op. 92
A ke klavíru nemohl usednout nikdo jiný než Daniel Barenboim. Když Mehta vstoupil do sálu, orchestr zazpíval "Happy Birthday" a po skončení nebraly volání "bravo" a bouřlivý potlesk konce.

29. dubna 2016, Musikverein Wien
Další dva koncerty v sobotu odpoledne a v neděli před polednem budou mít na programu Schumannův klavírní koncert a Brucknerovu 7. symfonii. Výtěžek koncertů bude rozdělen mezi Mehtovu a Barenboimovu nadaci a Amnesty International.

Skvělá organizace oslav v místě nejcennějších úspěchů, v místě narození a v místě mládí a prvních úspěchů a skvěle promyšlená dramaturgie. A především obdivuhodná energie a životní síla.

Happy Birthday!

Žádné komentáře:

Okomentovat