Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 19. dubna 2016

Hudební drby - duben 2016

  • Americká mezzosopranistka Joyce DiDonato zpívala 11. dubna ve velkém sále amsterodamského Concertgebouw. Hned jak vstoupila, prohlásila, že Benátky jsou nic proti Amsterodamu a získala přízeň obecenstva dřív než začala zpívat. V květnu bude zpívat v Barceloně Romea v Belliniho "I Capuleti e i Montecchi" a v červnu v Londýně Charlotte ve Wertherovi.
  • Charlotte bude zpívat v Evropě také Isabel Leonard, a to v prosinci v Bologni a následovat bude 5 představení v MET vedle Vittoria Grigola v roli Werthera. V Evropě se však Leonard objeví ještě v listopadu, a to jako Rosina ve dvou představeních Lazebníka sevillského ve Vídeňské státní opeře.
Isabel Leonard
  • Od 7. března do 1. dubna byla na programu pařížské opery v Palais Garnier inscenace Čajkovského jednoaktové opery Jolanta s baletem Louskáčel téhož skladatele ve druhé části večera. Režie obou kusů byla dílem Dmitri Tcherniakova. Roli Jolanty ztvárnila Sonya Yoncheva, kritika říká že jinak než Netrebko, ale opět skvěle. V Praze Byla Jolanta ke slyšení před 4 roky v koncertním provedení s Netrebko v listopadu 2012, tatáž zpívala v Jolantu v inscenaci Poláka Trelinského počátkem minulého roku v MET a pražské Národní divadlo ji uvedlo vloni v říjnu s Danou Burešovou v hlavní roli. Yoncheva v Praze dávala recitál vloni v červnu.
  • Jakub Hrůša dirigoval v březnu a dubnu sedm představení Pucciniho Trittico ve frankfurtské opeře. Některé kritiky označily jeho výkon za famózní.
  • Národní divadlo Praha vypsalo pro příští sezónu abonentní řadu Světové operní hvězdy. Ty jsou čtyři: Yusif Eyvazov, Piotr Beczala, Dmytro Popov a Julia Novikova, kteří budou zpívat hlavní role v operách Andrea Chéniér, Rusalka, Slavík a La traviata. Bezpochyby skutečnou hvězdou první velikosti je Beczala, Julia Novikova po úspěšných letech 2011 a 2012 poněkud ustoupila do pozadí, letos má na př. od prosince do června naplánováno pouze 15 vystoupení. Zbývající dva pánové jsou shodou okolností partnery úspěšnějších zpěvaček a mají za sebou i vystoupení na velkých scénách včetně MET. Ayvazov je manželem Anny Netrebko a jeho hvězda stoupá od jejich sblížení, Popov žije s Mariou Rebeka a jeho kariéra je nezávislá. Ceny vstupenek jsou v přepočtu na jedno představení mezi 70 a 22 €, jednotlivé vstupenky budou bezpochyby dražší. Nezdá se, že o předplatné by byl mimořádný zájem.
  • Ředitel Metropolitní opery Peter Gelb v minulém týdnu oznámil, že po 40 letech ve funkci hudebního ředitele odejde koncem června z této funkce. Důvodem jsou zdravotní problémy, které ho již několik let provázejí. Sotva si lze představit, že někdo překoná jeho 2551 představení, která v MET oddirigoval. Nástupce bude oznámen během několika měsíců, nejčastěji se spekuluje o Yannick Nézet-Séguinovi.

Žádné komentáře:

Okomentovat