Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 5. dubna 2016

Siova práce na plný úvazek

Si Ťin-Pching je silnější než jeho předchůdci.
Jeho moc však poškozuje zemi


“Jestliže si naše strana nedokáže poradit ani s otázkou bezpečnosti potravin a dál ji nezvládá, pak se lidé začnou ptát, zda jsme schopni vládnout Číně.” Tak Si Ťin-Pching varoval funkcionáře v roce 2013, rok poté, co se stal vůdcem země. Na šéfa komunistické strany, která vždy tvrdila, že má podporu lidu, to bylo pozoruhodné prohlášení. To ukazovalo, že Si chápe, jak nářek nad nekompetentností a korupcí představuje riziko vzplanutí. Si Ťin-Pching pozatýkal desítky tisíc funkcionářů a vedl boj proti korupci s intenzitou, kterou země nepoznala od roku 1949, kdy strana přišla k moci. Mnozí jsou toho názoru, že to bylo správné.

Dnes však Čína zažívá ve veřejném zdravotnictví svůj největší skandál za mnoho let. Na černém trhu byly expirované a nevhodně uchovávané vakcíny za desítky milionů dolarů prodány státním zdravotním centrům, která vydělávala peníze jejich prodejem pacientům.

Si Ťin-Pchingova antikorupční válka znamenala pro obyčejné lidi malou změnu. Jejich životy a zdraví jsou korupcí ničeny stále. V posledních dnech se však objevují známky nespokojenosti mezi elitami. Oficiální media mají otevřené výhrady proti omezení zpravodajství, prominentní podnikatel na vůdce útočí na svém blogu, znechucený šéfredaktor rezignuje na svou funkci.

Si Ťin-Pching získal víc moci než kterýkoli čínský vůdce od dob Mao Ce-Tunga. Předpokládalo se, že dá věci do pořádku. Co se stalo špatně?

Trhlina v důvěryhodnosti

Otevřeně řečeno, Si Ťin-Pching se s nesouhlasem setkat musel. Mnoho funkcionářů je rozhněvaných, protože narušil moc jíž disponovali, a kterou si skutečně mohli naplnit kapsy, pokud korupce nebyla do očí bijící a oni svou práci dělali dobře.

Ale Si také zjistil, že věnování se moci je náročné: nenechává prostor pro mnoho jiného. Po tři a půl roku v úřadu hromadil udivujícím tempem tituly. On není jen vůdcem strany, hlavou státu a vrchním velitelem, ale řídí také reformy, bezpečnostní služby a ekonomiku. Stranou uctívaný princip "kolektivního vedení" byl ve skutečnosti hozen přes palubu a Si je šéfem všeho.

A současně pohrdl stranickým zákazem kultu osobnosti, který byl zaveden v roce 1982, aby se zabránilo pokračování maoistického běsnění. Oficiální media jsou plná pochlebování "strýčkovi Si" a jeho ženě Peng Liyuan, folkové zpěvačce, kterou lichotníci nazývají "Mama Peng". V březnu bylo uvolněno videu s tancem, kterése jmenuje "Strýček Si miluje mamu Peng" má už statisíce zhlednutí. V poslední době se tvrdí, že Si cítí, že kampaň zašla poněkud dál, než je žádoucí. Některé z podlézavých videí, jako "Východ je znovu rudý", které přirovnává Si k Maovi, byla z čínského internetu stažena.

Mnozí by to rádi brali jaké znamení, že kult osobnosti je o něco vícnež neškodná legrace. Si není Mao, jehož tyranská povaha a láska k nekritickému obdivu byly tak veliké, že bezstarostně přivedl zemi k běsnění a násilnostem kulturní revoluce. I když někteří starší Číňané jsou na rozpacích ze stylu politiky, která tak připomíná dny dávno minulé, zatím se nezdá, že Čína je na pokraji dalšího podobného hororu.

Ale Si nepotřebuje jít do takových krajností jako Mao, aby se koncentreace moci stala nebezpečnou. Sám bojoval s nesouhlasem s ještě větší bezohledností, než s jakou vedl válku proti korupci. Nikdy od temných dnů po protestech na náměstí nebeského klidu nebyl veden tak rozsáhlý zákrok proti kritikům strany. Internetoví cenzoři jsou zaměstnáni mazáním příspěvků na sociálních mediích, kterými pobouření občané reagují na vakcinový skandál. Ty obsahují i připomínky Siových slov z roku 2013 o tom, jak je strana připravena řídit zemi. Počátkem března také policie řešila anonymní dopis, který se objevil na vládě blízké webové stránce a vyzýval Si k odstoupení. V souvislosti s tím bylo zadrženo asi 20 lidí. Ovšem toto je práce, která nemá konce. Za pomoci internetu, bez ohledu na zastrašování, blokování a cenzuru internetu, jsou hlasy občanů slyšet stále.

Xi není žádný liberál

Zastrašováním a sebepropagací si však Si ani nekoupí vlastní bezpečnost, ani neučiní Čínu stabilnější. Používá partajní vyšetřovatele k boji s korupcí. Ale ti mají větší zájem na zklidnění politických poměrů než na tom, aby byla zajištěna vláda práva. Ta brání dobrému řízení třeba jen tím, že funkcionáří se bojí utrácet peníze, aby na sebe nepřivolali vyšetřování. Zastrašováním medií vytvořil Si vyvolal jejich opatrnost a neochotu k psaní o vakcinovém skandálu, když se před rokem objevil. Ale ten se stejně nepodařilo utajit a nakonec znamenal pro stranu a Si osobně ještě větší hrozbu ztráty důvěryhodnosti.

Si slíbil dát tržním silám "rozhodující roli" a zavřít "moc do klece" nastolením vlády zákona. Přitom však ani nepřinesl větší prosperitu a svobodu své zemi, ani neuklidnil svět větší stabilitou. V zahraničí obavy z něj naopak rostou: jeho harašení zbraněmi ve snaze prosadit kontrolu nad Jihočínským mořem ženou azijské země blíže k americkému táboru.

Na počátku Siovy vlády byli pozorovatelé zvědavi, zda po upevnění své moci přejde k uskutečnění reforem, o nichž říká že je chce. Ale naděje, že velký reformní tlak nastane, vadnou. Zdá se, že Si má málo času na politicky nepříjemnou záležitost donucení strany k respektování vlády zákona, likvidaci ztrátových státních podniků nebo provedení nejnezbytnějších sociálních změn jako je zrušení omezení přístupu migrantů ze zemědělských oblastí k městským veřejným službám. Boj za zachování moci je práce na plný úvazek.

V minulých 66 letech vlády komunistů v Číně nastávala nejobtížnější období ve chvílích, kdy uvnitř elit vznikalo napětí. Styl vlády Si Ťin Pchinga slouží jen jejich podněcování. Čím víc se snaží zvítězit nad nepřáteli taktikou zastrašování a brutální síly, tím víc nepřátel si nejspíš vytváří.

(Podle The Economist)

Žádné komentáře:

Okomentovat