Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 3. dubna 2016

Další Pucciniho mrtvá kráska v MET

V sobotu 2. dubna 2016 se uskutečnil další přenos Pucciniho díla z Metropolitní opery, dokonce třetí v řadě a se stejným obsazením hlavních rolí jako předcházející tragedie Manon Lescaut. Madama Butterfly je napsána na jednoduchý, ale opět tragický příběh, který měl několik literárních podob a také jednoaktovou hru, jejíž zhlédnutí bylo pro Pucciniho bezprostředním impulzem k objednání libreta a napsání opery, jež měla premiéru v roce 1904 v milánské La Scale. Pak následovalo několik úprav a teprve pátá verze z roku 1907 je ta dnes standardní.

Samotný příběh je v podstatě velice prostý a v době vzniku opery to bylo vlastně drama ze současnosti ozvláštněné exotickým prostředím, ve kterém se odehrávalo. V Metropolitní opeře je tato inscenace od roku 1907 šestá a její premiéra v roce 2006 otevírala první sezónu Petera Gelba jako generálního ředitele. Její přenos byl do projektu Live in HD zařazen již v roce 2009, kdy hlavní role zpívali Patricia Racette a Marcello Giordani.

Čo Čo San - Kristine Opolais a Pinkerton - Roberto Alagna
Opera je charakteristická především souborem Pucciniho nádherných melodií a několika vrcholně dramatickými scénami. Tato inscenace má jednoduchou scénu s posuvnými stěnami a potomka Čo Čo San a Pinkertona nehraje živé dítě, ale loutka. V hlavních rolích zpívali nová hvězda MET Kristine Opolais a stálice Roberto Alagna. Přestože oba byli výborní, pro mne vyšel o něco lépe Alagna se svým typicky expresivním projevem. Opolais je sice všeobecně chválena a jistě zpívá krásně, leč její hlas je na 15letou dívenku možná poněkud přezrálý. Zifchak a Croft jsou s rolemi srostlí a zpívali už premiéru před 10 lety.

zleva: dirigent Chichon, Opolasis, Alagna
Domnívám se, že v případě této inscenace a především její scénografie je působivější pohled z jeviště než v detailních záběrech kamery. Nejsou tam na př. vidět černě oblečení a zahalení vodiči loutky a minimalistická scéna je koncipována pro pohled z větší vzdálenosti. Předcházející přenos (Manon Lescaut) byl možná právě díky bohatší scéně uvěřitelnější. Přiznávám se však, že nejsem velikým příznivcem exotických témat a prostředí.


Opera sama je pravděpodobně díky hudbě velmi oblíbená, i když méně než Bohéma, a patří mezi 10 nejhranějších oper vůbec. Inspirovala také k různým úpravám a filmovým verzím. Autoři slavného muzikálu Les Miserables napsali "vietnamskou" muzikálovou verzi příběhu, která měla roku 1989 premiéru v Londýně. Tato inscenace je koprodukce s English National Opera a Litevskou státní operou.

Giacomo Puccini: MADAMA BUTTERFLY 
Libreto: Giuseppe Giacosa/Luigi Illica

Čo Čo San.............Kristine Opolais
Pinkerton...............Roberto Alagna
Suzuki..................Maria Zifchak
Sharpless...............Dwayne Croft
Goro....................Tony Stevenson
Bonze...................Stefan Szkafarowsky
Jamadori................Yunpeng Wang
Kate Pinkerton..........Edyta Kulczak
Komisař............David Crawford

Dirigent...............Karel Mark Chichon

Režie..............Anthony Minghella 
Choreografie...........Carolyn Choa 
Scéna...........Michael Levine 
Kostýmy........Han Feng 
Světelný design.......Peter Mumford 
Loutky................Blind Summit Theatre
TV režisér.............Gary Halvorson

Žádné komentáře:

Okomentovat