Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 3. května 2013

Je Gergiev ďábel?

Ve středu udělil ruský prezident Putin vyznamenání Hrdina práce několika ruským občanům, mezi nimi Valeriji Abisaloviči Gergievovi. Včera se otevřelo nové Mariinské divadlo galakoncertem za účasti m.j. Placido Dominga, Anny Netrebko a řady dalších. Oslavy budou trvat 3 dny, během kterých Gergiev oddiriguje 6 koncertů a představení. To vše souvisí s tím, že se narodil 2. května 1963, takže se oslavují jeho 60. narozeniny.

Již v neděli 5. května zahajuje Moskevský velikonoční festival, kde bude dirigovat 23 vystoupení během 12 dnů. Jeden den na oddech a 3 koncerty s Mariinským orchestrem a baletem v Rakousku, jeden den oddechu a narozeninový koncert v Londýně s London Symphony Orchestra, 2 dny oddechu a slavnostní koncert v St. Peterburgu ke 100. výročí Svěcení jara a ještě jeden koncert další den, 2 dny oddechu a 29. května až 1. června 4 představení Svěcení jara v Paříži. Během 31 dnů 39 vystoupení na 6 místech ve 4 zemích. Vražedné tempo.

Valery Gergiev se narodil v Moskvě, ale vyrostl v Severní Osetii. Studoval v Leningradu, kde se ve 25 letech stal asistentem dirigenta dnešního Mariinského divadla, v letech 1981-1985 byl hlavním dirigentem Arménské filharmonie. 10 let po první spolupráci s Mariinským ho orchestr zvolil šéfdirigentem a stal se i uměleckým ředitelem, za dalších 8 let ho vláda jmenovala generálním ředitelem. V roce 1991 dirigoval v San Franciscu Prokofjevovu Vojnu a mír a v roce 1995 tamtéž představil neznámou Annu Netrebko. Od roku 1997 do 2008 byl hlavním hostujícím dirigentem Metropolitní opery v New Yorku.

Takhle charismatický byl mladý muž Gergiev...

V Evropě debutoval ve 23 letech, když vyhrál Karajanovu dirigentskou soutěž v Berlíně. Roku 1985 dirigoval ve Velké Britanii, od roku 1995 do 2008 byl hlavním dirigentem Rotterdamské filharmonie a v roce 2007 nahradil Colina Davise na postu šéfdirigenta Londýnského symfonického orchestru. Jeho smlouva tam končí v roce 2015 a letos v únoru bylo oznámeno, že poté nastoupí jako šéfdirigent k Mnichovské filharmonii. Vzhledem k tomu, že smlouva je pětiletá, nebude zřejmě kandidovat do čela Berlínské filharmonie, odkud v roce 2018 odchází Simon Rattle.

Při rozsahu jeho závazků je velkým oceněním pro Českou filharmonii, že v červnu příštího roku bude dirigovat 2 její koncerty s ruským repertoárem. Bohužel to bude na jejím zájezdu do Italie.

Říká se, že diriguje vášnivě, většinou bez taktovky, jen občas vyloví odkudsi párátko, jinak se jeho prsty vlní jak háďata. Ale jeho tvář nevyzařuje emoce, spíše maximální soustředění.

Vedle dirigentských úspěchů prosadil v roce 2011 reformu uznávané Čajkovského mezinárodní hudební soutěže v Moskvě, kdy akademiky nahradili v komisích výkonní umělci, koncerty jsou přenášeny živě na internetu a členové komisí se mohou volně vyjadřovat. Sotva si lze představit míru protaženosti tváří akademiků, ale možná tam seděli i ti, kterým obálku se jménem vítězů předával kurýr ÚV KSSS.

A v neposlední řadě se Gergiev ukázal být skvělým manažerem, když dokázal zajistit vybudování uměleckého centra Mariinski s novým koncertním sálem a nyní i divadlem. A zřídil pěveckou akademii, kterou vede jeho sestra. A také nahrávací společnost Mariinsky Label.

...a po 18 letech - Geroj truda, rebelský exteriér z mládí
vystřídala lehká omšelost
Gergiev se nevyhýbá ani politickým otázkám a je podporovatelem a snad i přítelem prezidenta Putina. Což mu nebrání v tom, aby vlastnil elegantní byt na Manhattanu. Někdy se dokonce zdá, jakoby jeho zahraniční působení bylo koordinováno s geopolitickými zájmy Putinova Ruska. V každém případě je cenným reprezentantem své země, což je pravděpodobně jeho přesvědčení, ale bezpochyby se mu to bohatě vrací v podpoře jeho záměrů ze strany státu. Nové divadlo Mariinsky II stálo 15 mld. Kč. Dokonce bych se nedivil, kdyby k onomu zmrtvýchvstání Hrdiny (socialistické) práce došlo jen a pouze kvůli němu.

Takže mám-li odpovědět na otázku v nadpisu, říkám ano, Valery Gergiev s největší pravděpodobností ďábel je. A mazanej.

Žádné komentáře:

Okomentovat