Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 29. května 2013

Na vině jsou Andsnesovic dvojčata

V rámci loňského Pražského jara se uskutečnil koncert Mahler Chamber Orchestra a norského klavíristy Leif Ove Andsnese, při němž firma Sony Classics pořídila nahrávky 1. a 3. klavírních koncertů Ludwiga van Beethovena. Klavírista rovněž dirigoval a kromě Beethovena orchestr zahrál ještě Stravinského skladbu Apollon musagète.

Nahrávání mělo pokračovat ještě další 2 roky a letos byl naplánován 2. a 4. Beethovenův klavírní koncert. Což překazila dvojčata, která paní Andsnesová porodila dříve než se čekalo a otec Ansdnes došel k moudrému závěru, že koncerty může nahrát jindy, ale dvojčata se narodí jen jednou. Takže místo sebe doporučil Alexandera Lonquiche a držitelé vstupenek rozhodně neprodělali. Lonquich sice nebyl uveden do síně slávy Gramophone, ale hrál vitálně a přesně, takže byla radost poslouchat, zvláště pak 4. koncert. A přitom premiérový koncert v Divadle Na Vídeňce roku 1808 byl tak rozporuplný.

Alexander Lonquich hrál...
... i dirigoval.
Každému z těchto koncertů předcházela ještě skladba Igora Stravinského (Concerto in D, resp. Octet), které však v těžké konkurenci Beethovena poněkud zanikly. Koncert byl díky tomu poměrně dlouhý, ale nikdo neodešel, i když jako přídavek obecenstvo dostalo ještě 3. větu Beethovenova 1. klavírního koncertu.

Bylo by nespravedlivé neříct pár slov ještě k orchestru. Vytvořili ho "přestárlí" hráči Gustav Mahler Jugendorchester v roce 1997 a vedl je Claudio Abbado, tehdy šéfdirigent Berlínských filharmoniků po Karajanovi. Má 3 rezidenční místa - Ferraru, Severní Porýní-Vestfálsko a Lucern, kde tvoří základ Lucernského festivalového orchestru. Vedení orchestru časem převzal Daniel Harding, Abbado je však jeho doživotním čestným dirigentem. S orchestrem udržují blízké umělecké vztahy i Marc Minkowski a Alexander Lonquich. Leif Ove Andsnes je jeho "uměleckým partnerem" v projektu Beethoven Journey, který představí Beethovenovy klavírní koncerty v 60 koncertech v 10 zemích. Charakterem se MCO podobá Pražské komorní filharmonii.

Mahler Chamber Orchestra







Žádné komentáře:

Okomentovat