Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 28. května 2013

Dost bylo Francie

Po třech koncertech francouzských rozhlasových symfoniků se konečně 6. den festivalu Pražské jaro, tedy v pátek 17. května,  dostali na řadu Němci. A ne ledajací, Mnichovští filharmonici s dirigentem Lorinem Maazelem a houslistkou Janine Jansen, to je jako střely do terče a všechy do černého.

Orchestr vznikl v roce 1893, na počátku hrál v premiérách několik Mahlerových děl, měl jisté potíže s věrností dirigenta Kabasta nacismu, hudební ředitel Sergiu Celibidache naopak prohrál soud s vyhozenou hornistkou, která ho obvinila z diskriminace. Nehledě na to je však orchestr na vysoké úrovni, o čemž svědčí nejen, ale i jména hudebních ředitelů z posledních 15 let: James Levine, Christian Thielemann, Lorin Maazel a letos v únoru bylo oznámeno, že od roku 1915 to bude Valery Gergiev.

Američan Lorin Maazel byl hudebním ředitelem či šéfdirigentem řady vynikajících a slavných orchestrů: Deutsche Oper Berlin, Wiener Staatsoper, Cleveland Orchestra, Pittsburg Symphony Orchestra, Bavorského rozhlasového orchestru a nyní Mnichovských filharmoniků. Je mu již 83 let, ale dlouhověkost jeho rodičů, kteří byli také významnými hudebníky, dává naději, že má před sebou ještě pěknou řádku let za dirigentským pultem.

Lorin Maazel
A posléze Janine Jansen, 35letá, dosti pohledná holandská houslistka, patřící ke světové špičce. Před několika týdny na příklad účinkovala na slavnostním koncertu ke 125. výročí Royal Concertgebouw vedle Lang Langa a Thomase Hampsona.

Janine Jansen
Program byl vyrovnaný, kdybych měl hodnotit dojem jako dostihy, tak Koncert pro housle a orchestr Sergeje Prokofjeva o krátkou hlavu před Brahmsovou symfonií č. 2 a těsně třetí výběr suit z Prokofjevova baletu Romeo a Julie. Ten měl premiéru roku 1938 v Brně a slavný tanec rytířů na ukázce hraje London Symphony Orchestra s Valery Gergievem.

Žádné komentáře:

Okomentovat