Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 20. května 2013

Ruská pecka v pražské Giselle

Má Zuska rád Zacharovou?

Jsou různé baletní soubory. Ty největší jako londýnský Royal Ballet nebo balet Velkého divadla v Moskvě staví na klasickém repertoáru představovaném do značné míry ruskými choreografiemi Francouze M. Petipy, které koncem 19. století připravoval pro carská "Velká" divadla. Ty druhé naopak dávají přednost výrazovému tanci, který je m.j. spojován se jménem českého tanečníka a choreografa Jiřího Kiliána. V Praze byly donedávna oba typy těchto souborů. V Národním divadle se Kyliánův následovník Petr Zuska orientoval na výrazový tanec, balet Státní opery vedený Hanou Vláčilovou a napojený na pražskou Taneční konzervatoř spíše na klasické choreografie. Když neblaze proslulý ministr kultury Besser silou a lží prosadil k 1. lednu 2012 spojení obou zmíněných divadel, byl balet ND jediným vítězem, neboť pohltil skupinu Státní opery. Zatímco činohry se celá věc prakticky netýkala a opera se zmítá v mnohavrstevných nejistotách, ohlásil shodou okolností právě v tomto měsíci Petr Zuska v časopise Národní divadlo velké vítězství. A pro příští rok snižuje počet provedení těch inscenací, které jsou z dílny Státní opery.

Trochu disharmonicky proto působí fakt, že primabalerina moskevského Velkého divadla a žádaný host největších baletních scén světa, 33letá Světlana Zacharova, se rozhodla vystoupit na scéně Státní opery v klasickém baletu Giselle. V dubnu ji tančila v La Scale, tento týden se vrací do Velkého divadla v Labutím jezeře. Pražskou Giselle nastudovala přede 2 lety Hana Vláčilová jako svou poslední práci v baletu Státní opery. Účast Zacharové, to je asi stejné, jako kdyby za Spartu hostoval Messi. Nebo kdyby se v Bohémě na Národním objevila Anna Netrebko. Spolu se Zacharovou přijeli i Friedemann Vogel, první sólista Stuttgartského baletu, který tančil vévodu Alberta, a dirigent Velkého divadla v Moskvě Alexej Bogorad.

Samotné představení 15. května a bezpochyby i to druhé o 2 dny později znamenalo nečekané vyplnění snu pro ty zhruba 2000 návštěvníků, kteří se do vyprodaného divadla vešli. I když vzhledem k záštitě převzaté velvyslancem RF a iniciativě Česko-ruské hospodářské komory v něm bylo i něco oficiálních osob. Protože tuto inscenaci jsem viděl již 2x, mohu bez zábran konstatovat, že přítomnost Zacharové přinesla mimořádný zážitek a celé představení zvedla na nevídanou úroveň. Na facebooku baletu ND lze číst třeba takovéto reakce: "Bylo to nezapomenutelné, děkujeme nejen našim skvělým hostům, ale i celému souboru!"; "Zážitek na celý život!!! Děkuju!!"; " Byli VŠICHNI úžasní!!!! Jsem nadšený......"

Je kuriózní, ale bohužel celkem logické, že ze strany vedení baletu Národního divadla bylo v souvislosti s těmito 2 představeními slyšet jen tupé hrobové mlčení. Zdá se, že Zuska ani Zacharovou nemusí.

Svetlana Zacharova a Friedemann Vogel.
Jejím manželem je však houslista Vadim Repin, s nímž má 2letou dceru.


Giselle

Giselle, s Friedemannem Vogelem

Žádné komentáře:

Okomentovat