Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 22. května 2013

Americký špion na ruský způsob

Osobennosti nacionaľnoj rybalki?

Měsíc po výbuších na Bostonském maratonu, které provedli 15. dubna  americkočečenští bratři Carnajevové, byl v Moskvě chycen údajný americký špion. Ryan Fogle, 29letý třetí tajemník amerického velvyslanectví se měl snažit telefonicky naverbovat spolupracovníka FSB, který spolu s agenty amerických tajných služeb jezdil na Kavkaz v souvislosti, jak jinak, než s Carnajevy. Předmětem zájmu CIA tedy byli severokavkazští extremisté. Fogle byl nakonec "odchycen" na ulici se "špionážní výbavou" zahrnující: černou a blond paruku, 100 000 € na podplácení, plán Moskvy, kompas, dvoje sluneční brýle, psané podmínky spolupráce s CIA a kapesní nůž . Přitom byl zachycen kamerou, když ležel s nosem potupně zamáčknutým do asfaltu. Po 15 hodinách byl propuštěn a vykázán z Ruska.

lapený Fogle v basebalce a blond paruce

typický nenápadný agent Fogle ve špionské paruce

standardní špionážní propriety

O pár dní později byly uvedeny podrobnosti, podle nichž to Američané dělali pořád, v roce 2011 už byli varováni, přesto drze pokračovali, v lednu byl vypovězen další verbíř a FSB už to nemohla vydržet, tak chytla Fogla a v rozporu se zavedenou praxí všechno ukázala v TV a navíc zveřejnila jméno šéfa CIA v Moskvě. V neděli 19. května Fogle v pohodě odletěl zpátky do USA.

a hurá domů, do Ameriky

Kde kdo se teď ptá proč, když vztahy mezi službami v posledních týdnech připomínaly líbánky? Jen málo se ovšem ptá: a je to vůbec pravda?

Ruská oficiální media nepochybují o tom, že Američané jsou prostě lotři. Poněkud barvitější je výklad nezávislých novinářů. Tak Vladimir Golc dává akci do souvislosti s aktivitami okolo Syrie, Ruskou podporou Asáda a plánovanou mezinárodní konferenci k této otázce. Současně zmiňuje i americkou iniciativu v otázce snížení počtu strategických útočných zbraní. Uzavření nové smlouvy je podle něj pro Rusko nežádoucí, neboť je to jediné téma, kolem kterého mohou vést nekonečné a neplodné debaty.

Julie Latynina naopak pracuje s představou, že jde o důsledek nepovedené snahy naverbovat Fogla pro spolupráci s FSB. Jako další možnost uvádí, že někdo z generálů FSB, kteří jsou všichni zaangažování v komerčních záležitostech a obvykle jim hrozí uvolnění z funkce, se rozhodl upevnit své postavení mistrovskou PR akcí. Ukázat Putinovi, jak on bojuje za bezpečnost Ruska, a odhaluje špiony CIA. V Kremlu jsou dávno přesvědčeni, že USA dělají jen to, že se snaží svrhnout Putina, a s tímto cílem financují nejen ruskou opozici, ale i islámské extremisty na Kavkaze. Je možné, že i tyto myšlenky sehrály svou roli.

A třetí pohled vychází z toho, že jde o vnitřní ruskou záležitost, kde se má občanům dokázat, že nepřítel, tedy Amerika, nespí a je třeba být tvrdý i k lidu.

Tak takové jsou starosti Ruska. Česká BIS naopak varuje před masivním průnikem ruských agentů do české politiky, včetně lokálních úrovní, a hospodářství. A shodou okolností ve stejné době, kdy Moskva ohlásila odhalení zlého amerického agenta, přijel do Prahy na pozvání významného sociálního demokrata Mládka ředitel Putinova think tanku, aby varoval před Američany i EU, která se podle něj má do 3 let zhroutit. A prezident, ozdoben stuhou svatojiřského řádu

se v pohodě naleje na ruském velvyslanectví při oslavě vítězství nad Německem v roce 1945, a volá po zvýšení ruského vlivu. Pusť vsegda budět solnce?



Žádné komentáře:

Okomentovat