Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 26. května 2013

Legenda se vrací... tam bych chtěl být.

Tou legendou není nikdo jiný než James Levine, kterému za měsíc bude 70 let. A minulou neděli si přidal 2442 zářez na metropolitní taktovku. Což je absolutní rekord dirigenta orchestru Metropolitní opery, který sotva kdo překoná.

Poprvé slyšel Metropolitní na jejím zájezdu v Indianě v roce 1951, v roce 1953 viděl Gounodova Fausta ve staré MET v New Yorku, poprvé dirigoval operu - Bizetovy Lovce perel - v 18 letech. Za 10 let,  5. června 1971 poprvé dirigoval v Metropolitní. Od roku 1973 byl tamtéž šéfdirigentem a v roce 1976 byl jmenován hudebním ředitelem, i když tuto funkci vykonával již od počátku roku 1974, kdy na ni rezignoval Rafael Kubelík.

mladík James Levine
Od té doby je klíčovou osobností MET, nesmírně oblíbenou u publika. Je pravda, že někdy po roce 2005 u něj nastala řada zdravotních komplikací spojených s operacemi, které vyvrcholily zraněním v létě 2011. Po něm opět operace, částečné ochrnutí, pochybnosti, zda se vůbec někdy vrátí před orchestr. Do té doby ovšem oddirigoval oněch 2441 představení a 85 oper. Za doby jeho šéfování prošly kolem něj stovky zpěváků a zpěvaček, jen v příštím roce jich bude debutovat 23. Snad největší ikonou, která od roku 1988 v MET zpívá, je Renée Fleming.

James Levine byl také šéfdirigentem Mnichovské filharmonie (1999-2004), spolupracoval s Berlínskými filharmoniky i Vídeňskými. Mimochodem, v roce 1985 nahrál s Vídeňskými filharmoniky Smetanovu Mou vlast, a na stránkách Metropolitní opery je zmínka o tom, že za to dostal od československé vlády Smetanovu cenu, dokonce v roce 1986 (?). V letech 2004 až 2011 byl hudebním ředitelem Boston Symphony Orchestra.



Ale již vloni po prázdninách MET oznámila, že Levine plánuje návrat. Což se stalo právě v neděli v Carnegie Hall. Sice na vozíku, protože jeho nohy zatím nejsou v pořádku, ale s elánem a pln radosti dirigoval předehru k Lohengrinovi, Beethovenův 4. klavírní koncert a Schubertovu 9. symfonii. 2800 návštěvníků ho přivítalo standing ovation a po koncertu si to na 7 minut zopakovali. Kritika označuje jeho návrat za triumfální.

19. května 2013 v Carnegie Hall
V příští sezóně má v MET dirigovat 3 opery (Verdi: Falstaff, Mozart: Cosi fan tutte, Berg: Wozzeck) a 3 koncerty MET orchestru v Carnegie Hall. Ten třetí bude celý věnován Antonínu Dvořákovi (Karneval, violoncellový koncert, Novosvětská symfonie).

Žádné komentáře:

Okomentovat