Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 14. září 2015

Jděte, a dělejte čestnou politiku

V minulých dnech se v Kyjevě konala již dvanáctá Jaltská evropská konference, které se m.j. účastnil také Šimon Peres, který se před 92 lety narodil na území dnešního Běloruska a ještě v loňském roce byl prezidentem Izraele. Toto je řeč, kterou v Kyjevě pronesl:

Šimon Peres, září 2015
My jsme toužili po vlastní zemi, ale země, kterou jsme dostali, to sen nebyl. Byl to malý útržek, jedna tisícina Blízkého východu. Ta země se k nám nechovala příliš dobře. Byly tam bažiny, moskyti, na jihu poušť, skály. Byla tam dvě jezera, jedno mrtvé, druhé vymírající a slavná řeka, ale v ní nebyla voda. To znamená, že voda nebyla žádná. Také žádné přírodní zdroje - ani zlato, ani nafta. Tehdy se říkalo, že na Blízkém Východě jsou 2 druhy zemí - naftové a svaté. Naše byla absolutně svatá, protože v ní nebylo vůbec nic.

Byli jsme sami. Neměli jsme bratra ve víře, sestru v jazyce, souseda v historii. To všechno probíhalo po holocaustu. Přišli jsme tam a vůbec nevěděli, co dělat. Skutečně nevěděli.

Řekli jsme si, že to největší bohatství přírody je člověk. Lidé obohatili zemi, ne země lid.

Všichni jsme se stali vědci. Každý farmář v Izraeli, každý kibuc začal zkoumat, jak rozvíjet zemědělství bez vody, bez země. Začali jsme jako první na světě rozvíjet zemědělství založené na hi-tech. Byl jsem tehdy studentem zemědělské univerzity a zkoušeli jsme zavlažování: polévali jsme stromy teplou vodou a mysleli si, že lépe porostou.

K velkému překvapení se ukázalo, že zemědělství, které je založeno nejen na zemi, ale také na hi-tech, funguje. Dnes máme vody dostatek. Voda se obvykle nachází, ale my jsme ji začali těžit a podařilo se to. Začali jsme vodu odsolovat, hledali jsme zeleninu, která moc "nepije", zabývali se selekcí. A řeknu vám skutečné tajemství: pro budoucnost je důležité ne to, co nacházíte, ale co sami vyrobíte.

Neměli jsme ani lidi, ani zbraně, nikdy jsme nebojovali, bylo nás jen 450 000, nebyli generálové, nebyla válečná zkušenost. OSN rozhodla o vytvoření státu Izrael, ale ve skutečnosti probíhala válka. Co jsme mohli dělat? Dvě věci.

Zaprvé se lidé museli stát mužnými, odvážnými. Museli pochopit, že nemáme volbu - můžeme pouze zvítězit. Jestliže třeba jen jednou prohrajeme, je konec.

Zadruhé - protože jsme neměli zbraně, začali jsme je vyrábět. Abychom zdokonalili armádu, bylo třeba rozvíjet IT. Izraelský IT sektor pracoval pro armádu, protože jsme byli sami, obklíčeni nepřáteli.

Proč vám to vyprávím? Dosud jsem mluvil s mladými chlapci a dívkami: přátelé, vy máte mnohem víc, než si myslíte. Nebuďte líní. Vy máte mnohem víc, než vám může země nabídnout. Můžete vyrábět věci, které vám nejsou dány. To je úkol pro všechny.

Ukrajina je v oblasti zemědělství jednou z nejvýznamnějších zemí na světě. Vy dodáváte skutečně mnoho a nesmíte se zemědělství zříkat. Vy můžete a musíte spojovat zdroje a schopnosti národa.

Potenciál lidí je skutečně velký. Ale všichni jsou trochu leniví. Jestli chcete něčeho dosáhnout, musíte pracovat. Nic nespadne s nebe. My v Izraeli jsme pracovali velmi mnoho, co je na tom špatného? Nevím... Lidé chodí na dovolenou, to je hrozná ztráta času. Mně už je 90 a nikdy jsem na dovolené nebyl. Říkají mi: "Jsi nenormální, jak odpočíváš?" Ale já dávám přednost práci. A práce mi přináší radost. A nebuďte pesimisti, to je také velká ztráta času, zvláště, když se časy mění.

Je třeba jít za vědou. V ní nejsou hranice, omezení, věda nemá reflexe. Nesnažte se řešit problémy minulosti, já ostatně nevím, jestli je to vůbec možné. Minulost nehraje žádnou roli. Jednoduše jí jen studujte, abyste neopakovali staré chyby. V minulosti není budoucnost, není naděje.

Většina lidí dává přednost vzpomínání a ne představování si. To je ta největší chyba. Na co chcete vzpomínat? Na všechny chyby, které se staly? Na minulost se nedá spoléhat. Historici byli hlasateli králů a těch, kdo byli u moci. Říkali jen to, co bylo třeba.

Lidé se čehosi boj. Ale jen Bůh ví, co s námi bude.

Někdy se mne ptají: když se podíváte zpátky, jaké byly vaše největší chyby. A já odpovídám: mysleli jsme si, že naše přání jsou příliš velká. Ale teď chápeme, že až tak veliká nebyla. Sněte o něčem velikém. Čím větší budou vaše přání, tím víc toho dosáhnete.

Vaše mladé pokolení je velkolepé. Ale co mne na nich zlobí je, že oni pohrdají politiky. Říkají: politika je zkorumpovaná, to není pro nás. Já odpovídám: jste čestní, chcete čestnou politiku? Tak jděte a čestnou politiku dělejte.

To je veškeré ponaučení, které jsem získal z minulosti.

A ještě se mne lidé ptají, jak si zachovat aktivitu. To je velmi jednoduché. Spočítejte si své úspěchy a touhy.  Pokud je přání víc než úspěchů, znamená to, že jste ještě mladí. Je-li tomu naopak, jste staří.

Žádné komentáře:

Okomentovat