Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 30. září 2015

Sexsymboly v LIVE in HD 2015-16

Generální ředitel Metropolitní opery v New Yorku se nedávno nechal slyšet, že i přes finanční potíže nesmí snižovat náklady tak, aby to vedlo k poklesu úrovně jednotlivých inscenací. K tomu patří nejen úroveň zpěvu a hry orchestru, režie a scéna, ale také exteriér představitelů hlavních rolí, minimálně v těch představeních, která jsou přenášena do více než 2000 sálů po celém světě v rámci projektu LIVE in HD. Tady je několik takových, které zmíněné vysoké nároky splňují.

GIUSEPPE VERDI: OTELLO (NOVÁ INSCENACE)

První premiérou letošní sezóny Metropolitní opery je Verdiho Otello. V režii Bartlett Shera a s dirigentem Yannickem Nézet-Séguinem se představí Aleksandrs Antonenko v roli Otella,  Sonya Yoncheva jako Desdemona a Zeljko Lucic v postavě Jaga. Premiéra proběhne v pondělí 21. září a 17. října je opera na programu MET in HD

Sonya Yoncheva

Sonya Yoncheva je Bulharka žijící ve Švýcarsku a její kariéru odstartovalo vítězství v soutěži Operalia v roce 2010. V Metropolitní opeře debutovala v listopadu 2013 jako Gilda v Rigolettovi. V roce 2014 pak zpívala v listopadu Mimì (La bohème) a v prosinci Violettu v La traviatě. V Praze zpívala letos 11. června. Někteří její příznivci se domnívají, že jde o novou Annu Netrebko, ne-li rovnou Mariu Callas.

GIUSEPPE VERDI: TRUBADÚR

Sir David McVicar přinesl operu v koprodukci s Lyric Opera of Chicago a San Francisco Opera v roce 2009 a v roce 2011 byla vysílán přenos v MET in HD. V letošní serii představení debutuje v roli Leonory Anna Netrebko, zřejmě nejžádanější zpěvačka současnosti, která však roli zpívala již v Berlíně 2013 a při loňském i letošním ročníku Salzburger Festspiele. Vedle ní budou zpívat i Dolora Zajick, Stefan Kocán a Dmitri Chvorostovský, jehož prázdninová terapie nádorového onemocnění mozku byla zřejmě úspěšná. Přenosem této inscenace začíná 3. října letošní sezóna MET in HD. Více se lze o opeře dovědět třeba zde.

Anna Netrebko
Anna Netrebko as Antonia in 'Les Contes d'Hoffmann'; This season she will perform in 'Il Trovatore' (Photo: Ken Howard/Metropolitan Opera)
Anna Netrebko v MET jako Antonia v Hoffmannových povídkách
Annu Netrebko snad ani není třeba představovat, je dnes skutečnou hvězdou, jejiž jméno na programu je zárukou nejen komerčního úspěchu. Kromě nesporného pěveckého mistrovství dokáže své postavy podat herecky neobyčejně věrohodně. Ne tak úspěšná je zřejmě v partnerských vztazích, ať už šlo o pracovní partnerství s Rolando Villazonem či osobní s Erwinem Schrottem. Navíc se zpěvačka projevuje také politicky a je spontánní příznivkyní prezidenta Putina v čemž věrně následuje svého mentora Valerije Gergieva.

ALBAN BERG: LULU

Po pětileté pauze se vrací na scénu MET tato slavná opera ze 30. let minulého století. Režisérem představení je William Kentridge a hudební nastudování je práce Jamese Levina, který spolu s režisérem Johnem Dexterem nastudoval v roce 1977 i premiéru předcházející, tehdy ještě dvouaktové verze, která byla o 3 roky později doplněna o 3 jednání. V této podobě se opera hrála až do roku 2010, kdy už hlavní roli zpívala Marlis Petersen a další role Susan Graham, Daniel Brenna a Johan Reuter. V Kentridgeově režii byla opera v červnu 2015 předvedena v amsterodamské Dutch National Opera (Lulu - Mojca Erdmann) a třetím koprodukčním partnerem je English National Opera.

Marlis Petersen
Marlis Petersen poses in a publicity photo for 'Lulu' (Photo: Kristian Schuller/ Metropolitan Opera)
Marlis Petersen jako Lulu
Německá koloraturní sopranistka je v posledních letech neobyčejně úspěšná na velkých světových scénách. Roli amorální bisexuální Lulu zpívá již více než 13 let, naposledy v Černjakově režii letos v Mnichově. V MET zpívala v loňském roce Zuzanu ve Figarově svatbě.

GIACOMMO PUCCINI: MANON LESCAUT

Pucciniho Manon Lescaut se vrací po 7 letech do Metropolitní opery. V novém nastudování Richarda Eyre a pod taktovkou šéfdirigenta Fabia Luisi se v únoru a březnu 2016 představí hlavních rolích Kristine Opolais a Jonas Kaufmann. Koprodukčním partnerem inscenace je festival v Baden-Badenu, kde byla opera hrána o loňských velikonocích. V přímém přenosu bude vysíláno představení 5. března.

Kristine Opolais 
Kristine Opolais a Jonas Kaufmann v Manon Lescaut (Covent Garden)

a stejná scéna v baden-badenském provedení (Massimo Giordano a Eva-Maria Westbroek)
35letá Kristina Opolais, která je dnes na vrcholu své kariéry, se na světových scénách začala objevovat zhruba před 10 lety, do povědomí českého diváka s dostala její Rusalka v Mnichově 2010. Její parketou jsou Pucciniovské hrdinky, v MET zpívala 5. dubna 2014 Mimi v Bohémě jako záskok, o což byla požádána 5 hodin před odpoledním představením, které bylo navíc vysíláno v přímém přenosu, a předcházející večer zpívala v Madame Butterfly. Kromě Manon bude v této sezóně zpívat opět Cio-Cio-San. V Praze zpívala letos 31. srpna ve Smetanově síni Obecního domu.

Jonas Kaufmann
Jonas Kaufmann jako Werther 
Druhou hvězdou představení je světoznámý a možná nejlepší tenorista současnosti, Němec Jonas Kaufmann. V MET dosud zpíval v 7 inscenacích, z nichž poslední 4 byly přenášeny.


MADAME BUTTERFLY

Roberto Alagna
Roberto Alagna as Pinkerton in Puccini’s 'Madama Butterfly'  (Photo: Marty Sohl/Metropolitan Opera)
Roberto Alagna jako Pinkerton v Pucciniho Madame Butterfly 
Alegna jako Radames v Aidě
Cesta Roberto Alagni na největší operní scény je poněkud nestandardní, protože začínal jako pouliční zpěvák v Paříži. Už řadu hvězd je však vyhledávanou hvězdou, byť občas vypískanou, a přestože překročil padesátku, nemá problém vystupovat jako barihunk. I jeho soukromí je hvězdné, manželství s Angelou Gheorgiu bylo řadu let vděčným námětem medií. V této sezóně vystupuje b MET jako Pinkerton v Madame Butterfly a Canio v Pagliacci.


JEŠTĚ PÁR ZPĚVÁKŮ

Vittorio Grigolo
Vittorio Grigolo in the title role of Offenbach's 'Les Contes d’Hoffmann'; This season, he will perform in 'L’Elisir d’Amore'  (Photo: Marty Sohl/Metropolitan Opera)
Vittorio Grigolo Les Contes d’Hoffmann
Italský tenor, kdysi zpěváček ve sboru Sixtinské kaple je prototypem romantických hrdinů, i když si užívá silné motocykly a údajně staví vlastní auto na bázi Porsche. Letos přijde na scénu MET jako Nemorino, komický hrdina v Elixiru lásky, který je za velkou lásku odměněn vším, co kdy chtěl a dokonce ještě víc. Tuto roli bude během podzimu zpívat také v La Scale (tam i Rudolfa v Bohémě) a v Berlíně, a po Novém roce vedle Nemorina v MET také Werthera v Londýně a vévodu mantovského v La Scale. A letos v květnu potěšil srdce mnohých paní a dívek v pražské Smetanově síni.

Isabel Leonard
Isabel Leonard jako Rosina a Peter Mattei jako Figaro
v Rossiniho Lazebníkovi sevillském
Přitažlivá mezzosopranistka prý vypadá jako prima mladá matka od vedle, pokud byste měli štěstí na to, kde žijete. New York Times ji připodobnily ke Gině Lollobrigidě pro její oči jako trnky a vysportované tělo, zatímco její učitelka zpěvu Edith Bers konstatovala, že mateřstvím se její zpěv ještě zlepšil. A je také krásná. Přesto její první role v MET byla v pánských kalhotách - Romeův přítel Stefano. Další kalhotkovou rolí - Cherubínem ve Figarově skladbě nadchla Glyndebourne 2011 a v MET průběžně zpívá Rosinu v Lazebníkovi sevillském. I letos.

Paulo Szot
Paulo Szot as Dr. Falke in Johann Strauss, Jr.'s 'Die Fledermaus' (Photo: Ken Howard/Metropolitan Opera)
Paulo Szot jako Dr. Falke v Netopýrovi Johanna Strausse
Elegantní brazilský baryton polského původu se předvedl již několikrát v MET, naposledy byl oceněn jeho výkon v Šostakovičově Nosu, ale v roce 2008 získal i Tony Award pro herce v hlavní roli za ztvárnění Emile De Becquea v broadwayském revivalu poválečného muzikálu South Pacific. V této sezóně bude v MET zpívat v prosinci až lednu roli dr. Falka v Straussově Netopýrovi.

Z dalších hvězd se objeví v této sezóně Elina Garanča jako Sara v Roberto Deveneux, Diana Damrau jako Leila v Lovcích perel, Joyce DiDonato v Dámě od jezera a Adam Plachetka v Elixíru lásky vedle již zmíněného Vittorio Grigola a skvělé Aleksandry Kurzak, momentální manželky Roberta Alagny. Ana Maria Martinez, která m.j. zpívala s Placido Domingem v Českém Krumlově, bude zpívat Musettu v Bohémě.

Diváci naopak letos, a možná už nikdy neuvidí Renée Fleming, která po Veselé vdově v MET vstoupí na divadelní prkna ve stejné hře koncem roku v Chicagu, ale jinak zpívá pouze recitály. Z nich únorový s BBC Symphony Orchestra v londýnské Barbican Hall bude dirigovat Jiří Bělohlávek a v Evropě bude možno navštívit její recitál ještě koncem března o počátkem dubna v Paříži, Amsterodamu a Londýně. Neobjeví se ani Marina Poplavskaya, která všechna plánovaná představení zrušila a také Marina Rebeka, která zde koncem loňského zářila jako Violetta Valéry a Musetta.


DALŠÍ PŘENOSY 2015/16

31. ŘÍJNA 2015   RICHARD WAGNER: TANNHAUSER

12. PROSINCE 2015   W.A. MOZART: KOUZELNÁ FLÉTNA

16. LEDNA 2016   BIZET: LOVCI PEREL

16. DUBNA 2016   ROBERTO DEVEREUX

30. DUBNA 2016   RICHARD STRAUSS: ELEKTRA


Žádné komentáře:

Okomentovat