Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 25. září 2015

A ještě Dvořákova Praha

Koncem minulého týdne se začal festival chýlit ke konci, ale hrálo se vesele dál.

Ve středu 16. září se představil Tezlaff Quartet, což je soubor zhruba pětačtyřicátníků kolem německého houslisty Christiana Tetzlaffa. Vlastně jsou to všechno ženy, počínaje violistkou Hannou Weinmeister, dále houslistkou Elisabeth Kufferath a do třetice Tanjou Tetzlaff, sestrou primaria. I ony jsou zdatnými sólistkami, případně pedagogy a působí i v jiných souborech a orchestrech. Třeba Hanna Weinmeister vystupuje ve Weinmeister triu se dvěma svými sourozenci. Kvarteto jak zřejmo nehraje na plný úvazek, přesto má za sebou řadu úspěšných turné po celém světě a skvělých nahrávek.

V první části večera zazněly smyčcový kvartet č. 26 Josepha Haydna a smyčcový kvartet č. 15 Franze Schuberta. Po poněkud nevýrazném úvodním Allegro con spirito první skladby podali velmi dobrý výkon, který pokračoval i ve skladbě Schubertově. Vrcholem večera pak byl klavírní kvintet č. 2 Antonína Dvořáka, kde motorem byla hra Ivo Kahánka, kurátora komorní řady, který si navíc ve většině koncertů uplatnil jako klavírista.


Druhý koncert byl orchestrální a Tonhalle Orchestra Zürich při něm vedl jeho umělecký ředitel a šéfdirigent, teprve 29letý Francouz Lionel Bringuier. Protože byl součástí řady Dvořák Colection II, musel obsahovat Dvořákovo symfonii, v tomto případě osmou, Anglickou. Před ní však zaznělo Con brio Jorga Widmanna a především dvojkoncert pro housle, violoncello a orchestr Johannese Brahmse. Strhující byla jeho třetí věta, ale hlavními postavami koncertu byli sólisté - houslistka Lisa Batiashvili a violoncellista Gautier Capuçon. Oba jsou výraznými postavami mladší světové hudební scény, svým příběhem upoutá především Bathiashvili, jejíž rodina počátkem 90. let emigrovala do Hamburku a poté do Mnichova, kde Lisa studovala u Any Chumachenko, zvítězila v respektované soutěži Jeana Sibelia, hrála s řadou velkých orchestrů a v roce 2015 byla zvolena Musical Anerica´s Instrumentalist roku, když současně působila jako rezidenční umělec s New York Philharmonic. V říjnu budou hrát tuto skladbu na několika koncertech v USA spolu s New York Philharmonic a dirigentem Semyonem Bychkovem.

Lisa Batiashvili a Gautier Capuçon v Rudolfinu
Závěrečnou Dvořákovu 8. symfonii zahrál orchestr spolehlivě, na velikosti zážitku z koncertu však provedení ubrala absence dynamiky, jinými slovy hráli pořád naplno. Ale Dvořák to byl a pěkný.

Středa 16. září, 20.00
Rudolfinum, Dvořákova síň
Tetzlaff Quartet
Ivo Kahánek klavír
Joseph Haydn: Smyčcový kvartet č. 26 g moll, op. 20, č. 3, Hob. III:33
Franz Schubert: Smyčcový kvartet č. 15 G dur, op. posth. 161, D 887
Antonín Dvořák: Klavírní kvintet A dur, op. 81.  

Sobota 19. září, 20.00
Rudolfinum, Dvořákova síň
Tonhalle-Orchester Zürich
Lionel Bringuier dirigent
Lisa Batiashvili housle
Gautier Capuçon violoncello
Jörg Widmann: Con brio. Koncertní předehra pro orchestra
Johannes Brahms: Dvojkoncert pro housle, violoncello a orchestr a moll, op. 102
Antonín Dvořák: Symfonie č. 8 G dur, op. 88

Žádné komentáře:

Okomentovat