Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

sobota 5. září 2015

Hudební drby září 2015

  • Rok po odstoupení Miroslava Vilímce z pozice prvního houslisty České filharmonie a po dlouhém testování schopností nových adeptů i trpělivosti návštěvníků bylo oznámeno jméno druhého koncertního mistra orchestru. Je jím 27letý Jiří Vodička, který se bude o povinnosti dělit s o 2 roky starším Josefem Špačkem. Ten se však již zmínil o zkrácení svého úvazku u orchestru tak, aby nekolidoval s jeho sólistickými ambicemi. Ovšem i Vodička hraje sólově a ve Smetanově triu, a to na housle po dědečkovi své manželky Josefu Vlachovi. Když nehraje, učí aspoň na pražské konzervatoři.
  • Magdaléna Mašlaňová od prim a šéfka sekund Petra Brabcová České filharmonie dostaly nové housle, které za celkem 160 000 € zakoupila a jim zapůjčila finanční skupina PPF. Nástroje jsou z dílny italských houslařů Giovanni Cavani, resp. Antonia Gragnani. Mimochodem, Josef Špaček hraje na vlastní nástroj od Jean-Baptisty Vuillauma z roku 1855, na který si vzal 10letou hypotéku.
  • Teatro Comunale v Bologni přeneslo v dubnu na svou scénu bruselskou inscenaci Janáčkovy Jenůfy z minulého roku. Kritik Max Loppert považuje inscenaci lotyšského režiséra Alvise Hermanise (v minulém roce režíroval Trubadůra v Salzburgu) za režijně nezvládnutou a nerespektující omezenou zkušenost italského publika s tímto zvláštním příkladem nesentimentálního realismu. Naopak hudební nastudování slovenského dirigenta Juraje Valčuhy stejně jako provedení podle něj představení zachránilo. Laca a Steva zpívali čeští zpěváci Jan Vacík a Aleš Briscein.
  • Anglický zpěvák Simon Keenlyside končí s hlasovým klidem, který mu přikázali lékaři poté, co v prosinci 2014 nedozpíval Rigoletta ve Vídeńské státní opeře. V říjnu a listopadu sice nebude zpívat Rigoletta v MET, ale v září má odjet na turné Královské opery do Japonska a zpívat Macbetha.
  • Panel 16 kritiků, které požádal o spolupráci server bachtrack.com, vyhodnotil 10 nejlepších světových orchestrů a dirigentů. Tady jsou:
    1. Berliner Philharmonie
    2. Royal Concertgebouw
    3. Wiener Philharmoniker
    4. Gewandhaus Orchester Leipzig
    5. Chicago Symphony Orchestra
    6. London Symphony Orchestra
    7. Staatskapelle Berlin
    8. Staatskapelle Dresden
    9. Boston Symphony
    10. Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks
    1. Riccardo Chailly
    2. Sir Simon Rattle
    3. Mariss Jansons
    4. Andris Nelsons
    5. Riccardo Muti
    6. Daniel Barenboim
    7. Kirill Petrenko
    8. Esa-Pekka Salonen
    9. Yannick Nezet-Seguine
    10. Christian Thielemann

Žádné komentáře:

Okomentovat