Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 21. září 2015

Hudební drby září 2015 II.

Dmitrij Chvorostovský, který v létě podstoupil terapii nádorového onemocnění mozku oznámil, že se vrací na scénu. Již v září vystoupí v Metropolitní opeře v roli hraběte Luny, včetně představení 3. října, které bude přenášeno v rámci MET in HD. Poté se vrací k další léčbě a vystoupí 29. října a 2. listopadu na koncertech v Moskvě a Petrohradu spolu s Elinou Garanča. Koncem roku bude zpívat v londýnské ROH Oněgina a v únoru se vrací do MET jako hrabě Luna.

Zpívat v MET naopak nebude Elina Garanča, která zrušila již svá prázdninová představení v Salzburgu kvůli těžkému onemocnění, resp. úmrtí matky. V roli Giovanni Seymour (Donizetti’s Anna Bolena) ji zastoupí 34letá vynikající zpěvačka Jamie Barton, na jejímž kontě je vítězství v Met’s National Council Auditions, obou kategoriích Cardiff Singers of the World a je letošní nositelkou Tuckerovy ceny. Jejím jediným handicapem je dramatická nadváha, která v určitých situacích činí její herecký projev obtížně uvěřitelným, přesto je však i v civilním projevu mimořádně sympatická. Garanča se vrátí do MET v březnu.

Na stránce Bachtrack lze do konce září přidat svůj názor na to, kdo je nejlepší dirigent, resp. orchestr. Po 2 týdnech hlasování se však na prvním místě objevil symfonický orchestr z amerického Buffalo, resp. jeho dirigentka JoAnn Falletta, což je spíš doklad velkého fanklubu než výsledek objektivní volby.

Dutch National Opera zahájila sezónu Růžovým kavalírem v režii Jana Phillippa Glogera, kterou kritiky vesměs hodnotí jako nádhernou. Hanna-Elisabeth Müller, ve 30 letech již 5 roků hvězda opery v Mnichově, zpívala Sophie, Camilla Nylund Maršálku (příští rok Salome ve WSO) a Paula Murrihy Oktaviána, prý úžasně. Její domovskou scénou je opera Frankfurt, ale stejně jako Müller slaví úspěchy i na jiných velkých scénách.

Americký violoncellista Yo Yo Ma hrál dva dny před pražským vystoupením s Českou filharmonií v londýnské Royal Albert Hall šest Bachových cellových sonát před 5000 návštěvníků, z nichž nemalá část byli rovněž hráči na violoncello. Kritiky byly vesměs nadšené. Zato pražské vystoupení se nesetkalo u kritičky Svatavy Barančičové s chválou, neboť prý hrál Dvořákův violoncellový koncert moc rychle a vlastně to zkazil i orchestru. Je zvláštní, že když hrál v květnu Mischa Maiský týž koncert při Pražském jaru podobně, docela si to pochvalovala, ba obdivovala, jak mu uletěl smyčec, který bravurně chytil a hrál dál. Tento trik se mu "stává" dosti často.

26. září proběhne v Maďarské státní opeře premiéra nového nastudování Verdiho Otella. Italský režisér Stefano Poda a dirigent Pinchas Steinberg obsadili do hlavní role v Evropě usazeného mexického tenora Rafaela Rojase (letos m.j. v berlínské Komische Oper vévoda v Rigolettovi), ostatní zpěváci jsou domácí. Celkem 5 repríz bude následovat v první polovině října a nahlédnutím do kalendáře dalších představení se zdá, že divadlo více méně přešlo od typického repertoárového typu k semistagionovému.

Dirigent Valery Gergiev, převzal v září jako umělecký ředitel a šéfdirigent Mnichovskou filharmonii a dirigoval mezi 17. a 24. září šet koncertů. V říjnu bude dirigovat 11 koncertů London Symphony Orchestra v Londýně, Vídní, Paříži, Luxemburku, New Yorku a New Jersey.

Jakub Hrůša, který se v červnu rozloučil s PKF, se od sezony 2016/17 stane šéfdirigentem a hudebním ředitelem předního německého orchestru Bamberští symfonikové – Bavorská státní filharmonie. Tento orchestr vznikl v roce 1946 a mezi jeho zakládajícími členy byli hráči zrušené pražské Německé filharmonie, kteří byli odsunuti do Německa.

Londýnský Royal Opera House otevřel sezónu operou Orfeo ed Euridice Christopha Willibalda Glucka (1714-1787). Hudebně představení nastudoval sir John Eliot Gardiner, režisérem a choreografem  byl Hofesh Shechter. Hlavní role této minimalistické inscenace zpívají Juan Diego Flórez a  Lucy Crowe, dále účinkují Monteverdi Choir, English Baroque Soloists a tanečníci Hofesh Shechter Company. Premiéra se konala 14. září, do 3. října bude provedena celkem 8x a zdá se, že 18 000 diváků, kteří představení viděli a ještě uvidí, si přes minimalistické režijní pojetí inscenace odnese mimořádně silný zážitek.

Žádné komentáře:

Okomentovat