Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 11. září 2015

Omezení účetní z Hradu i podhradí

Migrace doprovází lidstvo tisíciletí. Za vodou, za teplem, za bobulemi, za bezpečím. Z historického nadhledu je to standardní situace. My jsme kdysi přitáhli z východních stepí. Židé migrují tisíce let. Koncem 19. a počátkem 20. století odešlo z Evropy do USA 23 milionů lidí. Za první světové války Arméni prchali a byli masově vražděni, 5 milionů jich žije v diaspoře. Po 1. světové válce se přesouvaly obrovské masy lidí z Turecka do Řecka a naopak. Až 2 miliony lidí utekly po roce 1917 před bolševiky z Ruska převážně do Evropy. Za 2. světové války migrovaly miliony lidí v Rusku na východ, po válce miliony Němců na západ, z Čech emigrovalo za bolševika celkem 400 000 lidí, v Německu žije 5 milionů Turků, 1 milion Kurdů, 4 miliony Řeků, 1 milion Rusů, statisíce lidí uvedl před 20 lety do pohybu komunista Miloševič, další vyhnaly z domovů ruské akce na Ukrajině a miliony Syřanů už se skrývají v okolních zemích, Evropy se teď bezprostředně týká útěk statisíců lidí z rozpadlých či rozpadajících se blízkovýchodních "socialistických" diktatur, kdysi chráněnců Sovětského svazu, jejichž zbytek v podobě Assádovy Syrie dnes přežívá díky Rusku.

Je ovšem iluzorní představa, že problém těchto zemí vyřeší demokratická fasáda, když v domě budou žít lidé, kterým nic neříká, a domovníci, kteří o ni nestojí. Rovněž tak není třeba si zastírat, že v cílových zemích je migrace spojena se strachem, který plodí nenávist. Zvrácené totalitní režimy těchto pudů využívají k získání a udržení moci. Německo se dokázalo tohoto stigmatu zbavit. Je dobře, že ani u nás takový režim už 26 let nevládne. Je však tragické, že Česko má tyto atavismy stále pod kůží, že je infikováno komunistickou honbou za hovniválovou kuličkou jako nejvyšším výdobytkem lidstva. Je primitivní výmluva, že na pomoc nemáme, když od jiných evropských zemí dostáváme stovky miliard, z nichž část navíc často mizí neznámo kam a často i známo. Proto zřejmě nedokázalo vygenerovat lepší prezidenty (předsedy vlády, poslance) než politické hokynáře a slabochy, v jejichž duchovní výbavě chybí základní humanitní dimenze. V rukou takových lidí je země nezakotvenou bárkou hrozící ztroskotáním při každé větší bouři a jsou schopni ji vyhandlovat za nicotný bakšiš.



nad účetní knihou
I když nájemných vrahů je stále dostatek, pomlouvačů nadbytek, mužů lačných moci, úslužných katů, donašečů, dvorních šašků bez moudrosti a i s moudrostmi, kuběn, kurev, nafrněných paniček jen sáhnout [1], chci věřit, že nakonec pod tlakem zevnitř i zvenku se tyto postoje mohou změnit, a že to vynese do politiky jedince, kteří se podobají člověku víc než omezení účetní z Hradu i podhradí.

[1] Jak svého času informoval Jan Werich písemně Williama Shakespeara.

Žádné komentáře:

Okomentovat