Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 14. srpna 2018

Neprázdninové čtení

Honzlová autorky Zdeny Salivarové není příjemné letní počteníčko. Je to téměř surrealistický román plný projevů lidské prázdnoty a zloby, na nichž staví svou moc totalitní režimy. Tento byl komunistický a příběh se odehrává v 50. letech minulého století. Partaj, která byla tehdy osou totalitní moci, stále existuje a ničemu, který ji vybudoval, stál v jejím čele a byl Stalinovým agentem poslušně popravujícím domnělé přátele i nepřátele, dodnes oslavuje. Dnes je jejím šéfem člověk, který se ze spolupráce s nejrepresivnější částí komunistického režimu, StB, vylhal. Od minulého měsíce má tento spolek možnost ovlivňovat kroky Babišovy vlády. Ten se ostatně snaží o totéž. On i Hamáček, předseda druhé vládní strany sociální demokracie, ovšem rozhlašují že onen spolek je strana demokratické, zřejmě trapném v domnění, že se tím zbaví viny.

Přes všechno svinstvo, které autorka v knize popisuje, nelze zapomenout, že v Honzlové jsou i příklady jednání zcela opačného, které jsou o to cennější, že nebylo vynuceno lhaním, vydíráním nebo násilím. A nakonec právě ono vytváří kontinuitu lidských dějin. Jaká část lidstva se rodí ze vzteku a vyrůstá v nenávisti?

Žádné komentáře:

Okomentovat