Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 1. srpna 2018

Červen 2018: Lenárd - Nekoranec - Villaume

Pražské jaro skončilo, ale sezóna jede dál. Čas je neúprosný a jak říká veršotepec "kdo chvíli stál, již stojí opodál." Přesto se pro pořádek stručně vracím k několika červnovým koncertům:

SOČR - poslední koncert Ondreje Lenárda jako šéfdirigenta

4. června Rudolfinum
Verdi: Messa da Requiem

75letý Ondrej Lenárd ukončil se závěrem sezóny i své osmileté šéfdirigentské působení u pražského rozhlasového orchestru. Když se snažím vybavit si, co ve mně to jméno vyvolává, jsou to slova jistota, neokázalost, poctivý dělník, zahrádkář. A z koncertů se mi vybavuje před pár lety doprovázení recitálu v českokrumlovské pivovarské zahradě a předloňská monumentální Mahlerova 8. symfonie v Litomyšli.

Ondrej Lenárd
Velmi emocionální, dokonalý sbor, výborní zpěváci. Na závěr emotivního děkování se přidaly nezbytné oficiality: ministr (v demisi), ředitel rozhlasu, jak jinak než poněkud trapné.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Ondrej Lenárd, dirigent
Celine Byrne, soprán
Jana Hrochová, alt
Antonio Poli, tenor
Štefan Kocán, bas

Na Youtube jsem našel nahrávku SOČR s Ondrejem Lenárdem z roku 2013:


-----------------------------------

Petr Nekoranec 

14. června 2018
Rudolfinum
Petr Nekoranec

Hezký hlas, ale potřebuje dozrát jako operní zpěvák. Na svém účtu v MET má loňské letní koncerty v New Yorku a letošní účinkování v Cedrillon v divadle. Od podzimu bude působit v Opeře Stuttgart (Ernesto v Don Pasquale, hrabě Almaviva).




-----------------------------------

PKF - Osudová nakonec
27. června
Rudolfinum

Závěrečný koncert sezóny nepřinesl jak sdělil na začátku svého angažmá Villaume velké vokální dílo (2016 - Mendelssohn-Bartholdy: Lobgesang, 2017 - Brahms: Německé requiem), to jsme slyšeli již v lednu a bylo to Haydnovo Stvoření. Ale o pěveckou část koncertu návštěvníci ochuzeni nebyli, americký barytonista zazpíval cyklus pěti Písně o mrtvých dětech. Nejsem úplný ctitel těchto skladeb, ale zpěvák je přednesl technicky dokonale. Necítil jsem však jakési niterné zanícení, projev prostě nedosáhl stejné úrovně.

Zato Osudová byla dokonalá a koncert jí skutečně vyvrcholil. Po první symfonii, Eroice a Pastorální v předcházejících večerech důstojně uzavřela sezónu. Řekl bych že úspěšnou, a že se orchestr po jistém dramaturgickém přešlapování konečně našel.

Lucas Meachem a Emmanuel Villaume

PKF - Osudová nakonec

Richard Wagner (1813-1883): Lohengrin, předehra k 1. jednání
Gustav Mahler (1860-1911): Písně o mrtvých dětech
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Symfonie č. 5 c moll op. 67 "Osudová"

Lucas Meachem, baryton
Emmanuel Villaume, dirigent
PKF - Prague Philharmonia




Žádné komentáře:

Okomentovat