Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 8. srpna 2018

Don Giovanni a spol. v horkém létě

Letošní internetový červenec přinesl kromě již dříve komentované Salome ze Salcburku tři další přenosy ze světových operních scén.

Královská opera Londýn
Covent Garden
12. července 2018
Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni

Tvůrcem inscenace, jejíž premiéra se konala v roce 2014, je dánský režisér Kasper Holten. A to je nejen vynikající režisér, ale i organizátor, který se stal ve 27 letech roku 2000 uměleckým ředitelem Dánské královské opery a od roku 2011 pokračoval v Royal Opera House. Jak probíhala příprava premiéry ukazuje krátký dokument. Jedno představení bylo letos v červenci přenášeno do kin a uvolněno i pro internet.

Chytrá režie spolu s nápaditou scénou Es Devlin(ové) spočívající v konstrukci domu na pozadí scény, v jehož pokojích, chodbách a na schodišti se děj odehrává, vytvořily netradiční rámec inscenace. Navíc obrazy a text promítané na dům dokreslovaly děj. Klíčovými postavami byli Giovanni a Leporello v podání Mariusze Kwiecieně a Ildebrando D'Arcangela byly vynikající, pro prvního to bylo v době premiéry již šestnácté nastudování, ve kterém vystupoval. Ovšem i ostatní zpěváci předvedli vysoký standard a o žádné slabině nemůže být řeč.

Závěrečná scéna není žádná pekelná show, ale smrtelné drama opuštěného supermana s vyprázdněnou duší. Což ovšem není žádná režisérská zvůle, sám Mozart po sobě zanechal dvě verze, které se lišily mimo jiné závěrem.


Libreto: Lorenzo da Ponte
Dirigent: Marc Minkowski
Režisér: Kasper Holten
Scéna: Es Devlin
Kostýmy: Anja Vang Kragh
Světla: Bruno Poet
Choreografie: Signe Fabricius
Sbormistr: Peter Manning
Video: Luke Halls

Don Giovanni: Mariusz Kwiecień
Leporello: Ildebrando D'Arcangelo
Donna Anna: Rachel Willis-Sørensen
Don Ottavio: Pavol Breslik
Donna Elvira: Hrachuli Brassenz
Zerlina: Chen Reiss
Masetto: Anatoli Sivko
The Commendatore Wiliard W. White
Royal Opera Chorus
Orchestra of The Royal Opera House

---------------------------

Druhým z letních přenosů byla strhující Lucia z Lammermooru z Teatro Real v Madridu dne 7. července. Inscenace Davida Aldena byla premiérována před 8 lety v londýnském Coliseu (English National Opera) a následně s velkým úspěchem prezentována v řadě jiných měst (př. Göteborg, Washington, Oslo, Bonn, Toronto...). Posun děje do 19. století a s tím spojený i posun v motivaci hlavních postav představení rozhodně neuškodil, spíš naopak. Nad celým představením provedeném ve vysokém standardu vysoko čněl výkon globálních star Lisette Oropesy jako Lucie a Javiera Camareny jako Edgarda. (Mexický tenor m.j. zahajoval letošní Smetanovu Litomyšl.) Oropesa, provozující kromě zpívání také veganství a maratonský běh, je ve svých 35 letech zřejmě na vrcholu kariéry, ale v Metropolitní opeře debutovala již před 11 lety. Její evidentní předností je vedle excelentního zpěvu také mimořádně přesvědčivý herecký projev. V současné době jde z role do role po celém světě.

Záznam představení lze do 5. ledna 2019 zhlédnout na operavision.eu, resp. youtube.

Ukázky klíčových arií Lucie:





Hudba: Gaetano Donizetti
Libreto: Salvatore Cammarano
Dirigent: Daniel Oren
Režie: David Alden
Scéna: Charles Edwards
Kostýmy Brigitte Reiffenstuel
Světla: Adam Silverman
Choreografie: Maxime Braham
Sbormistr: Andrés Máspero

Obsazení:
Lucia: Lisette Oropesa
Edgardo: Javier Camarena
Enrico Ashton: Artur Rucinski
Raimondo Bidebent: Roberto Tagliavini
Lord Arturo Bucklaw: Yijie Shi
Alisa: Marina Pinchuk
Normanno: Alejandro del Cerro
Sbor Teatro Real
Orchestra Teatro Real


---------------------------

Trouble in Tahiti (Zmatek v Tahiti)
Třetí operou poskytnutou internetovému publiku letos v létě je padesátiminutová jednoaktovka Leonarda Bernsteina premiérovaná roku 1952 před 3000 diváků na festivalu Brandeis University. Je to satira na "americký sen" mladého páru v 50. letech, kterou Bernstein údajně napsal na svatební cestě. U příležitosti 100. narozenin skladatele ji nastudovala Opera North a je k dispozici na youtube.




Žádné komentáře:

Okomentovat