Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 25. srpna 2017

Hudební střípky srpen 2017

Dirigent Jakub Hrůša poskytl před svým vystoupením na BBC Proms interview Luboši Stehlíkovi, které zveřejnil časopis Harmonie. Dirigent znovu předvedl, že je dnes klíčovou osobností české hudební scény. A kromě daru muzikálního má i dar myšlenky a slova. Kdybych měl hledat podobnou osobnost mezi ženami, byla by to asi Magdalena Kožená původem také z Brna, světová mezzosopranistka zpívající v jedné sezóně Händelovy barokní árie, španělské flamenco, Berliozovu Marguerite, francouzské lidové písně či Cole Portera, neúnavná propagátorka české hudby, matka tří dětí s nimiž mluví česky ač žijí v Berlíně a otec je Angličan a obhájkyně unikátního systému českých ZUŠ.

Magdalena Kožená, Ondřej Havelka a Melody Makers
----------------------------

Poté co Collegium 1704 předvedlo v květnu a  červnu fantastickou Radokovu inscenaci po Bratislavě také v Luxembourgu, Lille, Caen a Versailles a Václav Luks dirigoval v Salcburku mozartovský koncert orchestru domácího Mozartea, v tomto týdnu dával soubor 3 koncerty ve Varšavě. Mozartovu symfonii Jupiter (ta byla na programu i v Salcburku), další den k ní přidali Duškův koncert pro 2 klavíry a v pondělí v kostele sv. Kříže Zelenku a Bacha, kde zpíval. m.j. Jan Martiník. 


Jan Martiník, Václav Luks a hobojistka Katharina Andres při zkoušce
v kostele sv. Kříže je uloženo srdce Fryderyka Chopina
Včera pak hráli Zelenkovo Requiem v opatském kostele sv. Roberta v La Chaise-Dieu, což je malé místo asi 100 km JZ od Lyonu, kde probíhá již 51. ročník hudebního festivalu. Jako sólisté tam vystoupili m.j. Kateřina Kněžíková, Aneta Petrasová a Václav Čížek.


----------------------------

Sir Simon Rattle zahajuje dnes, to je 25. srpna 2017 svou šestnáctou a poslední sezónu s Berlínskými filharmoniky v pozici jejich uměleckého ředitele. Koncert, jehož hlavní skladbou bude Haydnovo Stvoření, začíná v 19 hodin a dále vystoupí Elsa Dreisig (soprán), Mark Padmore (tenor), Florian Boesch (baryton) a Rundfunkchor Berlin.


Sezónu pak Rattle zakončí 20. června Mahlerovou 6. symfonií, jíž se v roce 1987 představil s Berlínskými filharmoniky poprvé. (Slyšel jsem je živě vloni a byl to zážitek zcela mimořádný.) A třešničkou na dortu bude koncert v berlínské Waldbühne, kde vystoupí také dirigentova manželka Magdalena Kožená.

A takhle to všechno skončí:


----------------------------

Poslední sezónu v pozici uměleckého ředitele Bavorské státní opery zahájí také Kirill Petrenko, Rattleův nástupce v Berlíně. Osobně v ní nastuduje v ní Pucciniho Trittico a Wagnerova Parsifala. Pokračovat budou přímé IT přenosy, z nichž jsou v tuto chvíli známy první dva:

Mozart: Le nozze di Figaro
sobota 8. října 2017, 18.00
Hudební nastudování: Constantinos Carydis
Režie: Christof Loy
Zpěváci: Christian Gerhaher, Federica Lobardi, Alex Esposito, Annett Fritsch, Anne Sofie von Otter, Olga Kulchynska

Puccini: Il trittico
sobota 23. prosince 2017, 19.00
Hudební nastudování: Kirill Petrenko
Režie: Lotte de Beer
Zpěváci: Wolfgang Koch, Eva-Maria Westbroek, Yonghoon Lee, Pavol Breslik, Ermonela Jaho, Michaela Schuster, Ambrogio Maestri, Rosa Feola

V dubnu pak Petrenko diriguje Berlínské filharmoniky a na programu bude mimo jiné Prokofjevův 3. klavírní koncert s Yujou Wang.

----------------------------

Česká sopranistka Hana Blažíková (36 let) bezpochyby prožívá rok snů. Od dubna do konce října jezdí s  English Baroque Soloists po Evropě a pod taktovkou Johna Eliota Gardinera zpívá spolu s dalšími zpěváky hlavní role ve třech Monteverdiho operách (L’Orfeo, Il ritorno d’Ulisse in patria, L’incoronazione di Poppea). A nejsou to štace ledajaké. Mimo jiné festivaly v Aix-en-Provence, Salzburku, Lucernu a Edinburghu, Berlínská filharmonie, Pařížská filharmonie, v říjnu Chicago a New York. A koncem prosince v amsterodamském Concertgebouw a s jeho orchestrem Bachova mše h moll. Nějak se mi nevybavuje, že - kromě Magdaleny Kožené a možná trochu Simony Šaturové - by dnes byla jiná česká zpěvačka úspěšnější.

červen - L´Orfeo v La Fenice
(https://youtu.be/toXIBTGZUfU)
červenec - Salzburg
----------------------------

Americká sopranistka Nadine Sierra (29 let) po dvou mimořádně úspěšných a náročných sezónách zrušila 25. srpna svou účast v nové inscenaci Pucciniho Bohémy, jejíž premiéra se v Royal Opera House koná 11. září. Jako důvod uvádí, že po těžkých alergiích, které ji postihly v minulých měsících v Paříži, má podrážděné hlasivky a rekonvalescence vyžaduje hlasový klid. V Paříži zpívala v květnu/červnu 9x Gildu (v posledních dvou plánovaných představeních ji nahradila Lisette Oropesa) a v rámci slavnostního koncertu 14. července, poté vystoupila ještě v Hannoveru jako Gilda a naposledy 8. srpna v Haydnově Stvoření v rámci Ravinia Festivalu v Highland Park nedaleko Chicaga. Z jejího programu vypadla také listopadová Manon v San Franciscu a v tuto chvíli její program začíná až 10. prosince galakoncertem v Carnegie Hall, kde převezme Richard Tucker Award za rok 2017.

Nadine Sierra jako Lucie z Lammermooru (La Fenice, duben 2017)
----------------------------

Petr Nekoranec, který nastupuje do druhého roku  Lindemann Young Artist Development Program, si v této sezóně zazpívá menší role na scéně MET, a to v operě Cendrillon Julese Masenetta a Wagnerově Parsifalovi

Žádné komentáře:

Okomentovat