Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 21. srpna 2017

Dva letenské projekty

Praha, Letenské sady, dva projekty: Letní Letná - festival nového cirkusu u Hanavského pavilonu a historický letenský kolotoč u zámečku.


První každoročně organizuje na vlastní riziko hrstka lidí pro desetitisíce dalších a odevzdává fantastickou práci. Jen vloni tam přišlo 40 000 návštěvníků. Cirkusy a vystupující jsou z celého světa, třeba pro nás tak exotického jako Rwanda. Včera jsem tam byl a kolem spousta nadšených dětí, ba i dospělých. Nemotali se tam opilci a nevítaly nafukovací brány připomínající velkovýrobce piva.


Proti tomu úctyhodná státní instituce, která v roce 2004 koupila a zavřela historický kolotoč, se po "pouhých" 13 letech řečí, výmluv a bití v hruď snad dostala k jeho rekonstrukci. Celkem to má stát 8 milionů, jeden koník vyjde na 180 tisíc a dál běží sbírka, jak jdou práce se nezveřejňuje.

vyklizený přízemní nepodsklepený pavilonek o průměru 11 metrů
Nemám nic proti Národnímu technickému muzeu ani jeho řediteli. Taková instituce ovšem musí mít vnitřní normy, reglementy, stát ji obdařil zákoníkem práce. Jen jejich dodržování by jí stačilo k životu.

A teď někdo přijde a řekne, že chce stát řídit jako firmu. Pak nemá jinou možnost než chovat se jako NTM. Budou se na stát vypisovat sbírky? Jak bude stát-firma lidi motivovat, budou pak dál Letní Letné nebo bude všechno řídit mocenská vertikála zastřešená prvním konzulem? Budou zřízeny pracovní tábory?

Žádné komentáře:

Okomentovat