Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 15. května 2015

PKF - před výměnou stráží

V  neděli 10. května 2015 se konal v Rudolfinu předposlední abonentní koncert PKF - Prague Philharmonia této sezóny, jehož dirigentem byl - zřejmě shodou okolností - Francouz Emanuel Villaume, který jako čtvrtý šéfdirigent přivede po prázdninách orchestr do druhé dvacítky jeho let. Zralý, ale v plné síle, což platí jak pro orchestr, tak i pro dirigenta. Orchestr je znám, o dirigentovi bude příležitost mluvit později, ale konec konců i on je dost znám a s orchestrem se zná už dávno.

Ale přece jen: pár týdnů před koncertem dokončil Villaume šňůru představení Massenetovy Manon v Metropolitní opeře

dirigent s Manon - Dianou Damrau
dirigent s rytířem des Grieux - Vittoriem Grigolo na večírku po 1. představení
v dubnu ještě dirigoval 4 představení Čajkovského Iolanty v Opera Dallas, jejímž je hudebním ředitelem, po pražském vystoupení bude dirigovat 2 koncerty Slovenské filharmonie, jejímž je šéfdirigentem a poté povede několik koncertních provedení Iolanty s Annou Netrebko v Evropě. To je, řekl bych, velmi slušná vizitka.

Na programu sympaticky krátkého koncertu byly tyto skladby:

Olivier Messiaen: Un sourire, pro orchestr
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert pro flétnu a orchestr č.1 G Dur, KV 313
Georges Bizet: Symfonie č.1 C Dur

Emmanuel Villaume - dirigent
Emmanuel Pahud - flétna

Mám-li se vyjádřit k dirigentovi, tak určitě se v ledasčems liší od svého předchůdce. Co se vnějšího dojmu týče, je podstatně vyšší, jeho pohyby jsou spíše strohé a neokázalé. Ty tam je Hrůšova baletně elegantní vřelost. Bezpochyby však vede orchestr pevnou rukou ukazující na důkladnou znalost partitur.

Při většině koncertů vynikne z několika provedených jedna skladba. Tentokrát to byl Mozartův flétnový koncert, kde naprostou virtuozitou získal publikum 45letý Emmanuel Pahud, více než 20 let hlavní flétnista Berlínské filharmonie a současně skvělý sólista bez problému se přesouvající mezi hudebními styly od baroka až po jazz. Celá skladba byl jeden obrovský svěží jarní koncert. Skutečně nevšední zážitek. Dokonce bych řekl, že zřetelně lepší než Pahudovy nahrávky téhož umístěné na youtube.

dva Emmanuelové: Pahud a Villaume
Závěrečná Bizetova 1. symfonie prozrazuje mimořádného skladatele, je bohatá na nápady a melodie, poněkud přeskakuje od jednoho k druhému, což odpovídá mládí skladatele (17 let), ale jaksi někdy lépe méně (ale lépe). Alespoň v porovnání s Mozartem.

Messiaenova krátká a celkem zajímavá skladba z roku 1991 nevyvolala u publika významný ohlas, což je ostatně osud těchto "starterů."

V příští sezóně bude Emmanuel Villaume dirigovat 4 koncerty abonentní orchestrální řady PKF s řadou skladeb francouzských autorů 20. století, také Wagnerem, Martinů a Bartókem, ale především Beethovenovou 7. symfonií, Mendelssohnovým houslovým koncertem a  monumentální 2. symfonií atd. Jistě bude zajímavé, jaké nové polohy v interpretaci skladeb orchestru přinese, a jakou autoritu tím u orchestru i publika získá. Myslím, že čas k tomu dozrál a je na co se těšit. Ostatně jak to vidí on, se lze dočíst z jeho dnešních odpovědí čtenářům operaplus.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat