Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

sobota 23. května 2015

Lavrovovy nevraživé fóry o partnerství

Východní partnerství (VP) je projekt iniciovaný Evropskou unií v rámci evropské politiky sousedství. Jeho cílem je těsnější spolupráce Unie se šesti státy východní Evropy a Kavkazu (Bělorusko, Ukrajina, Moldavsko, Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán). Projekt partnerství byl přijat na návrh polského ministra zahraničí Radosława Sikorského [1] podporovaného Švédskem v Bruselu dne 26. května 2008. O rok a něco dříve pronesl VV Putin nebezpečně agresivní projev na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Krátce po přijetí projektu došlo k ruské invazi na území Gruzie. Zakládající schůzka pak proběhla během českého předsednictví dne 7. května 2009 v Praze. Druhý summit se konal v září 2011 ve Varšavě a třetí ve dnech 28. a 29. listopadu ve litevském Vilniusu.


Na tomto summitu byly parafovány Asociační dohody a dohody o zóně volného obchodu mezi EU a Moldavskem. Naopak připravená a předběžně schválená Asociační dohoda s Ukrajinou podepsána nebyla. Prezident Janukovyč na ni změnil svůj názor po rozhovoru s ruským prezidentem Putinem, který mu přislíbil pomoc ve výši 20 mld. $. Tento krok vedl k rozsáhlým protestům na Ukrajině, které vyvrcholily tzv. Majdanem, pádem vlády a prezidenta, anexí Krymu Ruskem a následnou válkou na východě Ukrajiny. Po ukrajinských prezidentských volbách v květnu 2014, v nichž zvítězil Petro Porošenko, byla v červnu podepsána představiteli Ukrajiny a EU nová Asociační smlouva.
Tuto smlouvu schválily v září ukrajinský parlament a současně i Evropský parlament. Senát České republiky smlouvu schválil v prosinci, schválení ve sněmovně tento týden zablokovali komunisté. Česká republika je tak jedním z 8 států, které smlouvu dosud neschválily.

Úsměv - symbol křehké jednoty EU: Němka Angela Merkelová, Řek Alexis Tsipras a Maďar Viktor Orbán
(ten se neusmívá, protože ho předseda EU Jean-Claude Juncker přivítal slovy "Ahoj, diktátore.") 
Za těchto okolností proběhl ve dnech 21. a 22. května čtvrtý summit VP v lotyšské Rize, od nějž nebyl důvod očekávat cokoli zásadního. Z tiskové konference na závěr jednání vyplynulo, že byl potvrzen dosavadní kurz, Ukrajině a Gruzii bylo přislíbeno urychlení jednání o bezvízovém styku a bylo konstatováno, že asociační dohoda není bianco šek pro budoucí členství. Premiérka hostitelského Lotyšska Laimdota Straujumaová zdůraznila, že program není zaměřen "proti nikomu a ničemu".

Reakce ruského ministerstva zahraničních se objevila ještě včera a je následující:

Ministerstvo zahraničních věcí, Moskva
...Nehledě na námi oceňované úsilí států, které chápou svou odpovědnost za osud Evropy, pod tlakem momentálních úkolů jednotlivých účastníků byla v Rize promarněna ještě jedna možnost učinit krok k překonání prohlubujícího se rozkolu kontinentu. V závěrečném dokumentu jsou fakticky potvrzena všechna dřívější stanoviska známá z předcházejícího summitu "partnerství". To v podstatě zůstává zideologizovaným geopolitickým projektem, na jehož realizaci mají negativní vliv jednotliví členové EU s jejich historickými protiruskými komplexy.


Odpovědnost chápající, leč osamělý státník bez komplexů doporučil v Rize účast ve VP i Moskvě
Poznamenáváme, že EU znovu zavrčel své nepřiměřené stanovisko ke Krymu. Někteří vůdci členských zemí EU a představitelé Bruselu se ještě budou muset naučit vážit si svobodné volby a vůle lidu, o nichž si v jiných souvislostech tak libují meditovat.

Pozornost upoutaly také pokusy hledat příčiny všech trápení VP a rozdílů v přístupu k tomuto projektu mezi jednotlivými stranami, včetně členů EU, v intrikách Moskvy. Summit to byl nový, ale píseň je stará.

Rusko nezpochybňuje právo kohokoli upevňovat vztah s partnery, včetně EU. Ovšem dělat by se to mělo na principu rovnoprávnosti a ne zneužívat snahy zainteresovaných států o reformy a modernizaci, a při respektování historických vazeb a celého komplexu vztahů k sousedům.

Rusko, které je neoddělitelnou součástí evropské civilizace, vychází z toho, že příslušnost k evropské soustavě těch či oněch států nezávisí na jakýchsi rozhodnutích nebo uznáních, její upevňování je trvalý živý proces, a musí sbližovat všechny Evropany od Lisabonu po Vladivostok a nerozdělovat nás lživou otázkou "s kým jsi?".

Potvrzujeme připravenost ke konstruktivní práci s EU, členy Eurazijského ekonomického svazu a účastníky Společenství nezávislých států při budování jednotného ekonomického a humanitárního prostoru od Atlantiku po Tichý oceán na základě všeobecné a nedělitelné bezpečnosti pro všechny.

---------------------------------------------------------------------------------------------
[1] V ministerském křesle Sikorski vydržel až do loňského roku, kdy byl sestřelen díky zveřejnění odposlechů instalovaných v jedné z varšavských restaurací. Neviditelná ruka Moskvy se nevylučuje. Dnes je "jen" předsedou parlamentu.

Žádné komentáře:

Okomentovat