Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 21. května 2015

Reusable raketoplán nebo akademie KGB?

Zatímco Moskva je u vytržení z maket tanku T 14 na Rudém náměstí a ruské rakety padají jedna za druhou i s drahými družicemi, USAF vyslaly na oběžnou dráhu kolem země bezpilotní miniraketoplán X-37B, který má m.j. testovat Hallův iontový motor, a spolu s ním poslala do vesmíru 10 spojových družic. A Muskův SpaceX posílá bez problémů zásobovací lodě k ISS a blíží se ke zvládnutí úspěšného návratu nosné rakety, který sníží náklady na její vypuštění o 90 %.

raketoplán X-37B (délka 8,9 m, výška 2,8 m)
Zatímco ruská Marussia Motors, která před několika lety bombasticky slibovala nové masové auto, jež vyrazí světu dech, a místo toho jen smontovala luxusních 3000 sporťáků ze zahraničních dílů, nakonec továrnu poblíž Moskvy letos zavřela, propustila všechny zaměstnance a prodala dokonce i absolutně neúspěšnou stáj Marussia F1, tak jen o 4 roky starší společnost Tesla Motors, náležející témuž Elonu Muskovi, vyrobila už 70 000 špičkových elektromobilů.

Marussia
Tesla
Ale obě země přitom mají kvalitní sportovce a umělce. Je možné, že když má země dost těchto talentů, chybí jí ve vědě, technice a řízení? Sotva, spíš je chyba v systému, v tom jaký ponechává nebo vytváří prostor pro tvořivou činnost jednotlivce. Takže se zdá, že právě v tomto směru je na tom Rusko špatně. Ten prostor ostatně ubývá i v umělecké oblasti, viz poprask kolem filmu Leviathan nebo inscenace opery Tannhäuser v Novosibirsku. Vlastně je to dnes jako za komunistů či v jiné nesvobodné společnosti. Tam, kde kulturu financuje stát, mnozí špičkoví umělci ho přijímají zcela nekriticky a projevují loajalitu politikům, protože vedle slávy jim to přináší i slušný prospěch.. Neúspěchy systému se tím skrývají za úspěchy, které jsou převážně výsledkem mimořádného talentu a morálně-volních vlastností jednotlivců, bez ohledu na systém.

Jenomže to nepomůže zemi ani popohnat ekonomiku, ani dodat váhy v mezinárodní politice. Současní vládci Ruska nejsou zrovna dvakrát v ekonomice honění. A tak když zjistili, že stát se rovnocennými partnery západu cestou všestranné modernizace je obtížné a pro ně osobně nejspíš nedostupné, tuto cestu vzdali, a začali hledat způsob, jak západ přechytračit. Protože páteří ruské ekonomiky je těžba ropy a zemního plynu, došli zvláštními myšlenkovými pochody k tomu, že když je potřeba, aby se investovalo do ruských ložisek ropy a plynu, dovolí to udělat Evropě, ale ta jim za to musí dát své evropské rozvodné sítě. Oni pak velkoryse sníží ceny, sítě jim přinesou to co tím ztratí a všechno zaplatí Evropa. Hezky vymyšleno až na to, že Evropa na to neskočila. Tak zkoušeli domluvit se s OPEC na monopolních cenách. Ten také nesouhlasil. Vloni s velkou slávou oznámili, že jim Evropa může vlézt na záda, neboť podepsali smlouvu s Čínou. Nevýhodnou a navíc nejistou. Nakonec oznámili další výhodnou smlouvu s Tureckem, které ovšem tvrdí, že nic nepodepsalo. Takže Rusko věří v zázrak. Třeba v podobě nové Jaltské konference s USA, která z něj znovu udělá velmoc v duchu 19. století. Jen bůh ví, k čemu by to ruským lidem bylo.

Leč ten zázrak opravdu přichází, ale z úplně jiné strany. Zmíněná společnost Elona Muska oznámila zahájení výroby vysokokapacitních akumulátorů, jejichž dosavadní nedostupnost je hlavním limitujícím faktorem využití alternativních zdrojů elektrické energie a tím dalším poklesem váhy Ruska. A připočteme-li k tomu břidlicový plyn, který během několika let dramaticky změnil USA z dovozce na vývozce plynu, má Rusko 2 šance. Ustoupit a domluvit se se západem, nebo se stát surovinovým přívěskem souseda řádově většího než ono - Číny. Ta jim ostatně dala účastí svých vojáků na moskevské přehlídce na vědomí, kdo je tady pánem. A potvrdit to hodlá podzimní vojenskou přehlídkou v Pekinu, která tu moskevskou hravě překoná. Já osobně bych neváhal. Ale vím já, jaké pochody se odehrávají v mozcích formovaných akademií KGB?


Žádné komentáře:

Okomentovat