Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 31. března 2016

GB 6. Anglické listky

Karel Čapek před 92 lety vstřebával Anglii 2 měsíce a napsal své Anglické listy. Já jsem vstřebával Londýn několikrát, naposled minulý týden, a stejně jako on jsem nepřijel zkoumat, jak co dělají špatně, spíš se radovat z jinakosti a tady jsou drobné postřehy. Bylo by ovšem vrcholně vzpupné se tvářit, že jsem jako on, takže lístky.

O nebezpečnosti konzervativní tradice
Díky tomu, že Anglie koncem léta a začátkem podzimu 1940 odrazila leteckou přípravu německé invaze, jezdí se zde stále vlevo, což jasně dokládá, jak konzervativní země to je. Život kontinentálního Evropana je však v Londýně vystaven trvalému ohrožení. Chce-li přejít ulic, zcela automaticky, aniž by o tom musel přemýšlet pohlédne vlevo a vykročí. A na poslední chvíli uskočí před autem, které se přiřítí zprava. Naštěstí s tím řidiči nejspíš počítají, díky čemuž nejsou ulice lemovány hromadami přejetých Evropanů kontinentálních. V Česku se po vpádu nacistů začalo jezdit vpravo v řádu hodin.

Proč je výhodné mít City a jeho banky
Návštěvníka Londýna obeznámeného s nekonečným pražským příběhem "Opencard/Lítačka" příjemně překvapí, že v Londýně, který má 11 linek metra a 270 stanic, a na některých ulicích je vidět jen stěna z červených doubledeckerů neboť linek je 673, se dá platit přímo u vchodu do metra nebo ve dveřích autobusu bezkontaktní bankovní kartou stejně jako v Bille. Stačí se na webu zaregistrovat v systému dopravního podniku a poté k účtu přihlásit jednu nebo více platebních karet a lístky se pro vás stanou pravěkem. Při vstupu do metra přiložíte kartu na žlutý terč u turniketu, systém vloží toto operaci do databáze a otevře vám bránu, totéž při východu. Jednak to jinak nejde, jednak systém jízdu uzavře a nemusíte platit za přejezd do další zóny. U autobusů se přihlásíte jen při vstupu, aspoň u těch, které jezdí v centru, a nepřejíždí hranice pásem. Pokud tak učiníte při výstupu, systém to vnímá jako další jízdu. Maximální denní platba je 6,5 £, což je zhruba 2x víc než 24hodinová jízdenka v Praze, ať jedete kolikrát chcete. A ráno vidíte bilanci předchozího dne na internetu, systém si z vašeho účtu stáhne souhrnnou platbu jednou za týden. Jak prosté, milý Watsone.



Pokud je váš cíl v dosahu autobusu, je to výhodné, jejich systém je bohatý, taková Oxford Street jsou dvě téměř nekončící řady červených double-deckerů, cena je nižší než u metra a nemusíte bloudit podzemními chodbami, kde fičí studený vítr. A z horního podlaží si ještě můžete prohlížet město.

V chaosu je systém
Internetový nákupčí vstupenek je v Česku zvyklý, že si ji může vytisknout a nedělat si starosti s jejím vyzvednutím. Ale jinde to není pravidlem, v zemích, které internetový prodej zavedly dříve a Anglie mezi ně patří, to vypadá, že opak je zvykem. Ani poštou vám lístek nepošlou, což naopak Rakušané za 15 € učiní ochotně a doporučeně. Internet vám sdělí kód a vy si vstupenku vyzvednete v pokladně. Nervy z pocitu "a co když to oni nevědí" a já tam pojedu zbytečně se nezdají být na místě. Zatím se mi nic podobného nestalo v žádném městě a na žádném kontinentu. I když. V létě jedu do Toskánska a zaplatil jsem si na jeden den parkování v centru Florencie. Tam je to navíc komplikované tím, že centrum, kam je neoprávněným vozidlům vjezd zakázán, je uzavřeno digitálními bránami, které snímají poznávací značku, a toho kdo nemá vjezd povolený, dostihne bez komplikací tučná pokuta třeba v Karlíně. Firmy provozující parkingy tvrdí, že mají právo do systému vstoupit a zanést tam svého zákazníka dodatečně. Ale věř Italům, co když to oni nevědí, že jsem zaplatil.

Za tohle Rusové nemohou
Pořád máme co dohánět. Když jsem vstoupil do obchodního domu Selfridges na Oxford Street, nebylo tam k hnutí. Neměl jsem v úmyslu něco kupovat, chtěl jsem jen nasát atmosféru. V 1. patře přitáhlo mou pozornost oddělení s kravatami. Byly jich snad stovky, krásně uspořádaných, ve všech barevných odstínech, s elegantními vzory. Otočím jednu, abych se podíval na cenu. 180 liber. Stály všechny stejně. Vzpomněl jsem si na ten vtip o "nových Rusech", kdy jeden se chlubí kravatou za 100 $ a druhý mu říká, "ty vole, proč jsi nešel vedle, tak mají tu samou za 200." Šel jsem ven.

Oxford Street - Selfridge
Individualita se respektuje
Vnímání chladu je všude velmi diferencované, v Londýně však zvláště. Podívejte se na fotografii dole. Zatímco žena v pozadí je zabalena do teplého kabátu, slečinky v popředí jsou jarně na lehko a ještě další osoby, většinou mužské, se pohybují ulicemi v kraťasech a tričkách s krátkým rukávem.


Pořádek musí být
Pár set metrů od českého velvyslanectví v Londýně je na objektu Porchester Gate už 5 let umístěna pamětní deska, která připomíná, že zde za 2. světové války bylo sídlo československé vojenské tajné služby, kde probíhala příprava atentátu na Reinharda Heydricha. Protože pořádek musí být, je to vlastně společná deska městské části Westminster, velvyslanectví České a Slovenské republiky a Free Czechoslovak Air Force Association v Londýně.


O užitečnosti Golfského proudu 
Když se někdy v 17. století budoval dnešní centrální Londýn jako veliké sídliště pro majetné, vznikala i čtvercová náměstí - parky a jakési zákopy kolem domů, do kterých vedla okna bytů pro personál. Obojí je dnes téměř celoročně barevné květy, jimž prospívá jak teplo přinášející Golfský proud, tak vlhké klima. A to přesto, že Londýn leží o nějakých 150 km severněji než třeba Praha.


Není všechno zlato, ale...
Při minulé cestě do Londýna, bylo to pár měsíců před letní olympiádou, jsem u Leicester Square pozoroval partu asi 9 dělníků, z nichž fakticky pracoval jen jeden.


Další stáli, seděli, popocházeli, telefonovali, zírali, povídali si, kontrolovali atd. Ale olympiáda byla. Letos jsem přijel do hotelu, kde zjistili, že jim ze systému vypadla zaplacená rezervace. Šlendrián, řeknete. Ale uvěřili mi, dokonce i to, že byl hotel zaplacený, a bez problémů jsem tam strávil pád dní. A ještě jsem si s recepční popovídal polsky. Cały świat kocha polskie dziewczyny. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat