Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 3. března 2016

Zavraždí Rusko i Naďu Savčenko?

U oblastního soudu v Rostově probíhá soud s Naděždou Savčenko, která byla v červnu 2014 unesena do Ruska a obviněna z účasti na smrti dvou ruských novinářů. Včera pronesl řeč prokurátor, který požaduje trest odnětí svobody na 23 let a v souvislosti s tím poněkud úsměvnou pokutu 100 000 rublů (33 000 Kč). Závěrečnou řeč obžalované, která je poslankyní ukrajinského parlamentu a členem delegace v PACE, soud odložil na 9. března. Následující text v ukrajinském jazyce, který má v úmyslu tam pronést, se dnes objevil na facebookovém profilu Savčenko a její obhájce potvrdil, že je autentický:

oblastní soud v Rostově
Já neuznávám ani svou vinu, ani trest, ani ruský soud. Budu-li obviněna, odvolávat se nebudu. Já chci, aby celý demokratický a civilizovaný svět pochopil, že Rusko je země třetího světa s totalitním režimem a tyranským diktátorem, ve které se plive na lidské i mezinárodní právo.

Je absurdní situace, kdy ti, kdo unáší lidi a potom je mučí, se ještě tváří, že mají právo je soudit. O jakém spravedlivém soudu se tady dá mluvit? V Rusku není soud a není vyšetřování. To je fraška bezduchých loutek Kremlu. A já považuji za zcela zbytečné, abych ztrácela čas svého života tím, že se ho budu účastnit.


Proto nebude žádné odvolání, ale nastane toto: po odsouzení budu pokračovat v hladovce ještě 10 dní, dokud nenabude rozsudek účinnosti. A to bez ohledu na překlad do ukrajinského jazyka, protože tím mohou natahovat čas velmi dlouho. Po 10 dnech vyhlásím suchou hladovku a pak nemá Rusko víc než 10 dní na to, aby mne vrátilo na Ukrajinu. odkud mne unesli. Mně je jedno, jak to udělají. Slyšela jsem o poměrně dobrých diplomatických schopnostech Petra Alexejeviče Porošenko. Já doufám, že budou stačit na to, aby se domluvil s jedním idiotem v Rusku. Vždyť sliboval mé matce, že budu doma už v květnu 2015.

A celých těch 10 dní bude ve dne v noci stát u brány SIZO moje sestra a bude čekat, jestli mne propustí nebo vynesou. A jestli ji zavřete, na její místo přijde moje matka, které je 77 let, tu také zavřete? Potom na její místo nastoupí moje přítelkyně, můj přítel a za nimi Ukrajinec vedle Ukrajince. A pamatujte si, že všechny sem nenacpete. A zatímco tady budou mí spoluobčané stát, prostí, čestní a slušní Rusové z okolních domů jim začnou nosit horký čaj, obložený chléb a teplé oblečení, protože každý z nich chápe, že zítra se na mém místě může objevit dítě kohokoli z nich. V tom vězení všech národů, které se jmenuje Rusko. 


A takhle začínají majdany! To potřebujete? Toho se bojíte jak ohně. Proto je pro Kreml lepší vrátit mne na Ukrajinu, co nejdřív a živou.

Pro celý svět uznávající demokratické hodnoty je lepší vzít si včas ponaučení z dějin a vzpomenout si na to, že svého času byla Evropa tolerantní k Hitlerovi a Amerika nebyla dost rozhodná, což vedlo ke 2. světové válce. Putin, to je tyran s imperátorskými manýrami a komplexy Napoleona a Hitlera dohromady. A medvěd lidský jazyk nechápe, on vnímá pouze jazyk síly. Proto jestliže se nestaneme rozhodnějšími a nerozhodneme se včas pro správné priority, brzy tady budeme mít 3. světovou válku.

sestra Věra Savčenko
A já, teď už jako politik, nepodám Rusku ruku na politické aréně. Není vhodné podávat ruku tomu, kdo ti nasadil pouta a tvému národu okovy. Když budu přijímat jakékoli politické rozhodnutí, vždycky budu přemýšlet o tom, jaký bude mít dopade na prosté lidi jak na Ukrajině, tak i v Rusku. Protože v Rusku, bez ohledu na to všechno co se stalo, je stále mnoho čestných, dobrých a slušných lidí.

Naďa Savčenko


Žádné komentáře:

Okomentovat