Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 28. října 2016

Hudební drby - říjen 2016

  1. Plácido Domingo prodloužil svou smlouvu jako generální ředitel opery v Los Angeles až do sezóny 2021-22 oznámil počátkem října Marc Stern, předseda představenstva společnosti Marc Stern.

    Domingo byl od roku 1984 uměleckým poradcem LA Opera, v roce 2000 se stal uměleckým ředitelem a od roku 2003 je jejím generálním ředitelem. Od roku 1987 zpíval v každé sezóně a na konci sezóny 2016-17 dosáhne počet jeho vystoupení 160 ve 28 rolích. Kromě toho dirigoval více než 100 představení 23 inscenací. V současné době jsou v triumvirátu, který operu vede ještě umělecký ředitel James Conlon a prezident (a výkonný ředitel) Christopher Koelsch.

  2. V pondělí 31. října se v neyorské Carnegie Hall uskuteční Richard Tucker Opera Gala, které bude přenášeno IT kanálem medici.tv.

    Na koncertě vystoupí Jamie Barton, Lawrence Brownlee, Javier Camarena, Joyce DiDonato, Yusif Eyvazov, Renée Fleming, Joshua Guerrero, Anna Netrebko, Kristine Opolais, Nadine Sierra a Tamara Wilson, která převezme Richard Tucker Opera Award 2016. Zpěváci bude doprovázet New York Choral Society a orchestr složený ze členů Metropolitan Opera Orchestra pod taktovkou Asher Fische.

    Organizátorem akce je Richard Tucker Music Foundation, nezisková organizace, která v duchu odkazu tohoto velkého amerického tenora podporuje perspektivní americké zpěváky na počátku jejich mezinárodní kariéry.

  3. České centrum New York a Metropolitní opera uspořádaly v Českém domě v New Yorku ve středu 26. října koncert "Pocta Leoši Janáčkovi" u příležitosti premiéry Jenůfy, která se koná 28. října v Metropolitní opeře. Zpěváky Adama Plachetku, jeho manželku Kateřinu Kněžíkovou a Petra Nekorance na klavír doprovázela Valeria Polunina. Adam Plachetka momentálně v MET zpívá Leporella, Kateřina Kněžíková byla zatím viděna jen v hledišti a poslední dva jsou frekventanty akademie Metropolitní opery (Lindemann Young Artist Development Program). Pořad moderoval profesor NY University a znalec české hudby Michael Beckerman.

    Program:
    Petr Nekoranec - Modlitba a 6 písní ze Zápisníku zmizelého
    Kateřina Kněžíková - modlitba Jenůfy a výběr z Moravské lidové poesie v písních
    Adam Plachetka - výběr z Moravské lidové poesie v písních a finále Lišky Bystroušky

  4. Ve dnech 9. a 12. března se v nové budově Slovenského Národního divadla v Bratislavě uskuteční představení Vivaldiho opery Arsilda připraveného v režii Davida Radoka a hudebním nastudování Václava Lukse. Inscenace vznikne v koprodukci s Grand Théâtre de Luxembourg, Opéra Royal de Versailles, Opéra de Lille a Théâtre de Caen. Původně bylo určeno pro ND Praha, které ho posléze odmítlo.

  5. V Teatro Regio Torino se 12. října uskutečnila premiéra Pucciniho Bohémy, která tam měla před 120 lety světovou premiéru. V hudebním nastudování uměleckého ředitele divadla Gianandrea Nosedy a režii Àlexe Ollé zpívá hlavní roli Mimi ruská sopránistka Irina Lungu, která má za sebou vystoupení na všech hlavních světových operních scénách. V Praze vystoupila v roce 2008 na Strunách podzimu. Záznam představení je možno zhlédnout na stránkách theoperaplatform.eu až do 20. dubna příštího roku.



Žádné komentáře:

Okomentovat