Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 19. října 2016

Jako muzikant byl Bernstein mág

Nedávno jsem nebyl nadšen Bernsteinovou Mší v pojetí bratří Cabanů a měl jsem i jisté výhrady vůči nepříliš povedenému libretu, které bylo psáno jaksi dodatečně k hudbě. Je možné, že nepovedenost libreta byla důsledkem snahy nacpat do něj protiválečnou ideologii, která v té době hýbala Amerikou, zvláště její "progresivní" levicovou částí. Hodně levicový Bernstein se k ní tím ostentativně přihlásil. Tak to obvykle skončí, když se do umění cpe ideologie. V tomto smyslu souhlasím s tvrzením, že politika do umění nepatří, zvláště je-li prezentována tak prvoplánově jako zde. Lpět na tom za každou cenu je však hluboce naivní, protože nejrůznější fašizoidní a totalitární hnutí, strany a země v tomto smyslu žádné ohledy neberou. V souvislosti s tím mne napadá, že ruský dirigent Valery Gergiev, který je novým šéfem Mnichovské filharmonie a starým přítelem Putina, má v úmyslu představit bavorskému publiku kantátu o Stalinovi. Tomu se říká nasadit si veš do kožichu.

Jenomže on Leonard Bernstein byl především fenomenální dirigent klasické hudby a současně autor takových pokladů jako je West Side Story. Nedávno, přesněji 5. října, jsem slyšel orchestrální suitu z tohoto muzikálu v provedení FOK dirigovaného Jac van Steenem a musím konstatovat, že byla to pecka, která z orchestru vydolovala nevídaný temperament. A co teprve mambo v podání Venezuelského orchestru mladých s Gustavo Dudamelem, které zvedlo korektní publikum luzernského festivalu a vyburcovalo ke skandovanému potlesku.

Muzikant Berstein byl mág. Podívejte se na to, co dokáže jeho muzika.




Žádné komentáře:

Okomentovat