Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 31. října 2016

Strategické partnerství krtečka s KS Číny?

Jednání sociálních demokratů a prezidenta v souvislosti s návštěvou tibetského dalajlamy v Praze a jeho přijetím na ministerstvu kultury a s tím související neudělení státního vyznamenání panu Bradymu zvedlo velkou vlnu nevole medií, mnoha občanů i politických stran ODS, TOP 09 i politiků STAN a ANO. Jak bylo postupně z úrovně sociální demokracie dovysvětlováno, šlo vlastně o to, že přijetí jmenovitě dalajlámy na ministerstvu kultury je považováno za akt odporující "smlouvě o strategickém partnerství".

Nehledě na to, že žádná taková smlouva nebyla uzavřena, zkusme si ujasnit, co to vlastně strategické partnerství je. Vezmeme-li na pomoc wikipedii, zjistíme, že ho definuje jako širší spolupráci dvou subjektů obvykle formalizovanou jednou nebo několika smlouvami. Z výrazu partnerství jaksi vyplývá, že prospěch by měly mít obě strany, tedy že vztah by měl být "win-win". Což je zřejmě reálné pouze v případě, že partneři jsou rovnocenní, nicméně samotný výraz "strategický" nemá žádný specifický obsah.

Je ovšem pravda, že v prosinci roku 2008 došlo k roztržce, když zrušila kvůli setkání prezidenta Sarkozyho s dalajlamou svou účast na každoročním summitu EU-Čína. Tomu ovšem předcházelo jeho ostré vyjádření na adresu Pekingu po násilném potlačení nepokojů v Tibetu, protičínské demonstrace v Paříži, setkání Sarkozyho manželky a ministra ZV Francie s Dalajlámou a neúčast francouzského prezidenta na OH v Pekingu. Setkání lídrů Anglie a Německa takové dopady nemělo. Za rok a něco se spor urovnal při návštěvě Sarkozyho v Pekingu.

Podívejme se nyní na problém českýma očima.

Po rozdělení ČSR na Českou republiku a Slovenskou republiku ztratily obě země v očích Číny na významu, což dokazuje absence výskytu čínských návštěv na nejvyšší vládní úrovni v České republice až do roku 2005, zatímco čelní čeští představitelé do Čínské lidové republiky několikrát zavítali. Ke zlepšení vztahů mezi těmito dvěma zeměmi příliš nepomohla ani rezoluce kritizující nedostatečné dodržování lidských práv v Číně, která prošla parlamentem ČR v roce 1998. Zvýšení prestiže ČR v očích Číny nastalo až vstupem do Evropské Unie roku 2005. Od té doby jsou státní návštěvy častější, v letech 2005–2007 navštívily Čínu desítky českých politiků včetně premiéra Paroubka, který tam jako předseda sociální demokracie vyvezl i partajní mladíky Sobotku, Haška, Tejce a Hamáčka. Ministerstvo zahraničních věcí ČR vydalo roku 2006 prohlášení podporující územní celistvost Číny.

Prezident Zeman měl a má velký zájem o vztahy s Čínou (a s Ruskem) podobně jako jeho předchůdce Václav Klaus. Hnacím motorem čínské orientace v době jeho předsednictví vlády byl ministr průmyslu Grégr, který ovšem byl autorem neúspěšného projektu Hunan-Desta. Za 4 roky toho ovšem mnoho nedosáhl, leč zřejmé je, že na rozdíl od zemí jako Německo nebo Francie, které k Číně přistupují pragmaticky, je u sociální demokracie - a Zeman byl jejím předsedou - otázka spolupráce s Čínou spojena s jakousi ideově-citovou postkomunistickou kocovinou, ve které by mnozí "přátelé" z ČSSD rádi viděli v Číně akceptovatelnou náhradu za socialismus s lidskou tváří, takže Čína je vlastně svým způsobem tmelem sociální demokracie, kam Zeman před 20 lety svou agresivní neomaleností přivedl elektorát, pro který slovo demokracie zní jako nadávka. A pojítkem prezidenta se současnou vládou vedenou sociálními demokraty. To se také projevilo v tom, že ministr zahraničních věcí Zaorálek, prezidentem původně zavrhovaný, poté co Sobotkova vláda získala důvěru a po nezbytném jednání s okolními zeměmi a EU + NATO vyrazil koncem dubna do Číny. Do USA vyslal krátce předtím pouze náměstka Druláka.

prezident Zeman představuje čínským televizním dívákům Českou republiku
O půl roku později navštívil Čínu prezident Zeman, v září 2015 znovu, po něm předseda vlády, konaly se summity v Praze a prezident i sociálnědemokratičtí členové vlády vkládali obrovské naděje do čínských investic. Prahu letos rovněž navštívil čínský prezident, a celá akce byla spojena s již dávno zapomenutou až orientální okázalostí a bezpečnostními opatřeními nad rámec normality.

Podobnými favority čínské expanze do Evropy postupně byly Maďarsko, Polsko a Slovensko a očekávání těchto zemí vkládané do této strategické spolupráce se nikde nenaplnila. Maďarsku Čína nepomohla, když se topilo v dluzích, dálnici z Lodže do Varšavy Číňané nedostavěli a dokončila ji česká firma a čínská automobilka na Slovensku se rovněž nevybudovala. Významně naopak roste objem investic nebo spíše akvizic čínských firem v Německu. Je otázka, jakým směrem se bude ubírat situace v čínsko-české spolupráci, která rovněž nedosahuje deklarovaného tempa. Nejviditelnější jsou důsledky nákupu SK Slavia Praha čínskou společností CEFC a letecké linky mezi Prahou a čínskými městy.

nové dresy fotbalistů pražské Slavie a Jaroslav Tvrdík, její nový předseda představenstva
Do těchto nadějí vstoupila návštěva dalajlamy v Praze a jeho přijetí ministrem Hermanem. V porovnání s neustálými útoky na EU, jejíž jsme součástí, se ve vztahu k Číně prezident, předseda vlády a předsedové obou komor parlamentu zachovali bezprecedentně servilně a poslali do Pekingu dopis ujišťující čínskou stranu z věrnosti a je otázka, zda to situace vyžadovala. A pokud ano, zda je únosné, aby se nezávislý stát, jehož ekonomika je opřena a úzce propojena s ekonomikou zemí Evropské unie, nechal podobným způsobem jednostranně vydírat.

To je zahraničněpolitická část problému. Ale celá záležitost má své vnitropolitické souvislosti, a je otázka, zda šlo o záměr nebo shodu okolností, kdo z těch, již se pokusí z toho politicky vytěžit, skutečně něco získá. Variant si lze představit mnoho. V každém případě je ta vlna emocí reakcí na rostoucí cynismus prezidenta republiky, který jedná bez jakéhokoli ohledu na téměř polovinu občanů, kteří ho nezvolili a ten zbytek spíš zneužívá k podpoře svých mnohdy extravagantních kroků. A rostoucí ignoraci nedostatků v práci prezidentské kanceláře. To co se děje je jasným ohrožením demokracie, leč je sporné, zda vzedmutí minulého týdne přispěje k jeho zastavení.

Prezident sotva odstoupí a vláda také nepadne. Avšak parlamentní volby se uskuteční za necelý rok a prezidentské o čtvrt roku později. Pak se možná uvidí.


VYBRANÁ CHRONOLOGICKÁ DATA

1991
Návštěva předsedy vlády Čalfy v Číně

1994
premiér Václav Klaus podepsal v Číně předběžnou dohodu o pokračování dodávek do Šen-tchou.

1995
Desta Děčín, jejímž ředitelem byl Miroslav Grégr založila v Číně podnik Hunan-Desta, jehož ztráty přispěly k pádu mateřské firmy v roce 1999.

1999
Miloš Zeman jako premiér navštívil spolu s ministrem průmyslu Miroslavem Grégrem Čínu, kde s předsedou čínské vlády podepsal garanční smlouvu nad elektrárnou v Šen-tchou a přivezl úplnou dohodu, jak by měla dodávka pro Šen-tchou vypadat. Bilance celé akce byla údajně ztrátová, čínská strana tvrdí opak. Miloš Zeman se zavázal k uplatnění zásady „jedné Číny“ v české zahraniční politice.

2001
Čína se stala členem Světové obchodní organizace.

2003
V Budapešti byla otevřena pobočka Bank of China.

2004
Ve dnech 14.-26. dubna navštívil prezident Klaus Čínu. Dne 22. dubna 2004 byla podepsána "Dohoda o hospodářské spolupráci mezi vládou České republiky a vládou Čínské lidové republiky".

V červnu 2004 se uskutečnil „soukromý“ pobyt tchajwanského ministra zahraničí v Praze

Pracovník Ústavu  mezinárodních vztahů Praha publikoval studii ČESKO-ČÍNSKÉ VZTAHY:
OD BEZRADNOSTI K AKTIVNÍ POLITICE, kde m.j. píše: "Základním principem ve vztazích s Čínou je asertivita a ČR to ještě ne zcela pochopila."

2005
Státní návštěva předsedy vlády Paroubka v Čínské lidové  republiky ve dnech 26.  - 28. června

Český a čínský premiér Jiří Paroubek a Wen Ťia-pao podepsali v Praze balík 14 smluv upravujících spolupráci mezi vládami, ministerstvy i podniky obou zemí v ekonomické, politické i kulturní oblasti. Návštěva čínského ministerského předsedy proběhla ve dnech 8. – 9. prosince 2005

2006
Summit EU  - China se usnesl, že Dohoda o obchodní a ekonomické spolupráci z roku 1985 je třeba nahradit dohodou o partnerství a spolupráci. Smlouva nebyla dodnes dojednána,

2007
Ve dnech 17. – 23. září 2007 navštívila Čínskou lidovou republiku delegace ČSSD. V delegaci ČSSD byli kromě předsedy Paroubka také 1. místopředseda B. Sobotka, předseda klubu poslanců M. Hašek, předseda zahraničního výboru sněmovny J. Hamáček, poslanec J. Tejc a další.

2008
Francouzský prezident Sarkozy se setkal s dalajlámou.

2009
20. 5. 2009 – jednání prezidenta České republiky V. Klause v čele Evropské unie s premiérem Wen T´ia-pao (Wen Jiabao) na 11. summitu Evropská unie – Čínská lidová republika v Praze. Následně bilaterální schůzky premiéra Čínské lidové republiky s prezidentem České republiky V. Klausem a předsedou vlády České republiky J. Fischerem.

2010
V dubnu navštívil prezident Sarkozy Peking.

2012 duben 
Nečas - summit ve Varšavě
Český premiér se po létech setkal s čínským protějškem na summitu ve Varšavě, kde se konal první summit formátu 16 + 1, tedy šestnácti postkomunistických zemí střední a východní Evropy a Číny, který se od té doby stal pravidlem.

2013
Předseda vlády Jiří Rusnok vystoupil ve středu 13. listopadu 2013 na Čínském investičním fóru ve Španělském sále Pražského hradu. 
- Po vyhlášení Čínské lidové republiky 1. října 1949 uznala československá vláda novou republiku jako jedna z prvních zemí světa  již 4. října 1949...
- Prezident České republiky, který navštívil ČLR již jako premiér v roce 1999, se od svého zvolení v letošním roce silně zasazuje za kvalitativní změnu česko-čínských vztahů a za podporu obchodu a investic mezi oběma zeměmi. Proto také přijal záštitu nad tímto fórem, které vidí jako vhodnou platformu pro výměnu názorů o prohloubení konkrétní ekonomické a obchodní spolupráce našich zemí.
- Za vládu České republiky chci také garantovat extrémní zájem na prohloubení hospodářské spolupráce a vzájemného obchodu mezi našimi zeměmi. Byla vytvořena vysoká pracovní skupina ze zástupců klíčových státních a hospodářských institucí a těšíme se na permanentní dialog s jejich čínskými protějšky.

2014
28.-30. dubna 2014 navštívil Čínu ministr ZV Lubomír Zaorálek
Tam mimo jiné prohlásil, že že Česko nebude podporovat nezávislost Tibetu „v jakékoli podobě“.

srpen 2014 - Česko čínské investiční fórum v Praze

 24. – 27. října prezident České republiky Miloš Zeman na návštěvě Číny
Já jsem přijel do Číny, abych se od Číny učil, jak zvýšit hospodářský růst, jak stabilizovat společenský řád. A co se týče jiných sfér, pokud i my můžeme s něčím pomoci, například s českým nejoblíbenějším animovaným filmem, s Krtečkem, znáte?

Při setkání s  čínským prezidentem pak řekl: „Proto nejen já, ale i nová vláda České republiky se jasně vyjádřila, že respektuje územní integritu Číny, neuznává tibetskou exilovou vládu a že se odmítáme jakýmkoli způsobem vměšovat do vašich vnitřních záležitostí.“

Rudolf Fürst m.j. píše: Pozdně rokokový galantní styl české politiky pak v Pekingu podtrhne účast oligarchů-velmožů, kteří s prezidentem minulý týden přijeli na skok podepsat kontrakty a fůze a odfrčí nazpět vlastním tryskáčem. V této neo-feudální hierarchii (PPF a J&T v ČR neplatí daně) pak prezident, ministr a ostatní členové delegace dostanou od novinářů naložíno, jak zradili ušlechtilé principy.

2015
V září prezident Miloš Zeman navštívil Čínu, aby se osobně zúčastnil vojenské přehlídky k 70. výročí konce 2. světové války v Pekingu na náměstí Nebeského klidu. Byl jediným vysokým představitelem Západu.

Strategické partnerství s Čínou a prohloubení vzájemné spolupráce označil předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka za jedny ze svých osobních priorit. Uvedl to v projevu, kterým dne 10. listopadu 2015 zahájil na Pražském hradě hlavní jednací den China Investment Fora 2015.

Premiér Bohuslav Sobotka na návštěvě Číny: 21. - 27. listopadu 2015

2016
28.-30. března - Státní návštěva prezidenta Čínské lidové republiky Xi Jipinga v České republice
Dne 29. března podepsaly obě strany "Společné prohlášení o navázání strategického partnerství mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou", které je značně vágní a nezávazné. Jeho součástí je však věta "Česká republika znovu potvrdila dodržování své politiky jedné Číny a respekt ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky."

duben - v souvislosti s návštěvou USA řekl premiér Sobotka, že: "Ameriku potřebujeme. Čína nemůže nikdy nahradit členství v NATO a EU."

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil společně s dalšími členy vlády ve dnech 16. – 20. června 2016 Čínskou lidovou republiku.

18th EU-China summit in Beijing, 12.-13.7.2016
- we agreed to have another round of dialogue between the EU and China about human rights still this year in Brussels. There is no doubt that there are disagreements on this issue. But I welcome that China stands ready to engage.
- I stress the importance for the European Union of the freedom of the press, the freedom of expression, association and assembly, including for minorities. (Donald Tusk)
- During our restricted session, we exchanged views concerning the problem of overcapacity in the steel sector. Excess capacity is a global issue that requires a collective response. We appreciated the first measures that China, as the most important steel producer in the world, has taken to reduce its production. (Letter by Presidents Donald Tusk and Jean-Claude Juncker to Chinese Premier Li Keqiang)

Žádné komentáře:

Okomentovat