Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 28. června 2015

Národ je také k podpírání?

Sténání Milana Knížáka a Miloše Zemana

Kokoschka potřetí
V Praze skončila výstava Kokoschka a Praha. Je to malířova třetí výstava, kterou jsem v poslední době viděl. Kokoschka byl skutečný gigant, což bylo zřetelně vidět zvláště na výstavě vídeňské, která ukázala dokumenty i obrazy z celého Kokoschkova života. Ta pražská výstava, jejímž autorem byla ředitelka Kunstforum Ostdeutsche Galerie Regensburg, měla podobný charakter, zahrnovala však fakta z období Kokoschkova pražského období, tedy let 1934-1938. Poměrně rozsáhlá výstava vedle cca 10-15 Kokoschkových obrazů z té doby přibližuje i kulturní a kulturně-politickou atmosféru a souvislosti té doby. Zvlášť cenné je, že se podařilo pro expozici získat portrét T.G. Masaryka, který je ve sbírce Carnegie Museum of Art v Pittsburgh. Ale promítá se tam i film o Praze z roku 1938 s komentářem Jaroslava Seiferta nebo dokument o nacistickém útoku na moderní umění, jsou tam obrazy významných českých moderních umělců té doby a řada dalších informací, které vlastně doplňují a rozšiřují to, co bylo k vidění ve Vídni.


Proto překvapilo, jak nepochopitelně přízemně a úzkoprse na výstavu reagoval bývalý ředitel NG Knížák, za jehož 13letého panování se podařilo dát dohromady pouze jednu sice zajímavou, leč malou výstavu Kokoschkovy grafiky v paláci Kinských.

"Národní galerie otevřela s velkou pompou šest výstav najednou. Nejvíce mě vyděsila výstava Oskara Kokoschky. Nikdy jsem nebyl jeho velkým obdivovatelem, považuji jeho práci za průměrnou, ale to, co ukazuje NG je nejhloupější prezentace Kokoschky, kterou jsem kdy viděl. Nevypadá jako výstava v muzeu umění. Obrazy jsou nedůležité, hlavní místo na výstavě zaujímá barnumská reklama od zvětšeného maxi podpisu přes obrovité zvětšeniny většinou nedůležitých momentek až po video rámečky s téměř zbytečnými informacemi. Mezitím se krčí několik Kokoschkových obrazů z jeho nejhoršího období, poněvadž etapa pražských vedut (a vedut vůbec) patří k tomu nejslabšímu co Kokoschka udělal.



Obrazy českých autorů vystavených bez bližších souvislostí spolu s Kokoschkovými díly působí přesvědčivěji než post-impresivní pohledy na Pražský hrad.  S nostalgií jsem vzpomínal na prvorepublikové kýče Jaroslava Šetelíka, které jsem nesnášel a kupodivu jsem na ně, pod vlivem Kokoschkovy výstavy, vzpomínal s určitým dojetím. Byly to jasné politické suvenýry a nehrály si na umění.



Vystavovat dneska Oskara Kokoschku a zvlášť tuto jeho etapu není hodno vrcholového muzea umění. Současnou generaci to nezajímá. Způsob kompozice výstavy dokládá, že se NG řídí těmi nejpokleslejšími výstavními trendy v kterých je všechno důležitější než umělecké dílo. To se stává nezřetelným až skoro zbytečným. Hlavně, že se udělá velký humbuk kolem."


Ferdinand Peroutka 
Aby kondiční pohyb nebyl jen zmarněným časem, pouštím si přitom do uší rozhlasové  příběhy. Mimochodem, je úžasné, jakou informační hodnotu rozhlas nabízí, a právě o Peroutkovi lze v jeho archivu nalézt mnoho. Zrovna včera jsem poslouchal seriál z cyklu Hrdinové českého národa, celkem asi 50 minut o Peroutkovi a s Peroutkou. Peroutka byl osobním přítelem Karla Čapka, v jeho domě ve Staré Huti u Příbrami měl dokonce svůj pokoj a mluvil jménem přátel na jeho pohřbu. Půl roku po okupaci byl zadržen a strávil téměř 6 let ve vězení nebo koncentračním táboře. Po únoru 1948 emigroval, protože odmítl žít v komunistickém režimu.

V této souvislosti se prostě nemohu smířit s tím jak nehorázně a přitom nepochopitelně použil Miloš Zeman, sám bývalý komunista, což je přes všechny polehčující okolnosti znak morálního nebo mentálního selhání, jeho jméno k demonstraci vlastní slizké ješitnosti, když ho obvinil ze selhání a div ne obdivu k nacismu a Hitlerovi, což doložil výroky, které Peroutka evidentně neřekl, a celou záležitost jen dál nesmyslně rozmazává.

-----------------------

Je absurdní, že ve veřejném prostoru, dokonce na postu nejvyššího státního úředníka mohou působit postavy, jejichž jednání vykazuje psychopatologické rysy. Někdy je mi jich až líto, jsou to postavy k podpírání. Ale jak říkal Jan Werich: "Arogance je parukou k zakrytí pleše." A Peroutka by k tomu dodal: "Politika je studenou obludou, která už mnoho pohltila."

Text, která má Zeman otisknut v paměti.
KGB měla specialisty, kteří extrahovali myšlenky [1], třeba ho dokázali napojit na tiskárnu.
No, a aby blamáže nebylo dost, oznámila dnes Babišova pravá ruka v ANO a starostka Prahy 10, že našla Zemanem a jeho mluvčím Ovčáčkem tak dlouho hledaný důkaz Peroutkova tragického selhání. Šlechetná vlastenka a rozvědčice StB Kleslová však nepoznala, že jde o velmi primitivní podvrh. Je pravděpodobné, že Hrad její nález posvětí a pro blbost bude povýšena na primátorku hlavního města Prahy.

[1] Generálmajor prezidentské ochranky Boris Konstantinovič Ratnikov velel extrasensům, kteří se připojili k podvědomí M. Albrightové a zjistili, že nenávidí Slovany. https://www.youtube.com/watch?v=YXBYITaQSKY

Žádné komentáře:

Okomentovat