Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 15. června 2015

Sonya Callas?

Narodila se v Bulharském Plovdivu před 33 lety, je dost pohledná a na fotografiích působí oduševnělejším dojmem než řada zavedených div. Před 5 lety vyhrála Domingovu Operalii a dnes je ve věku, kdy sopranistky spěchají k poslední etapě výstupu na vrchol kariéry. Yoncheva do toho porodila vloni 6. října syna. Ale když pár týdnů nato přišla z MET žádost, zda by nemohla zpívat v Bohémě, nešlo to odmítnout a 14. listopadu tam poprvé v životě zpívala Mimi. Peter Gelb před začátkem představení vystoupil, aby diváky ujistil, že "měli veliké štěstí, když se Sonya Yoncheva rozhodla strávit mateřskou dovolenou na prknech Metropolitní opery." A také řekl, že doufá že se stane velkou hvězdou MET a pracuje na tom, aby se objevovala vždy 2x v každé z příštích sezón. Takže hned v lednu tam zpívala Violettu a v září následuje Desdemona v nové inscenaci Otella. A letos už zpívala i  Donu Annu v Monte Carlu a Traviatu v Curychu. Rozhodně nelenoší.

Musím se ale přiznat, že jsem se k ní dostal oklikou. Když jsem v březnu viděl ve Vídeňské státní opeře Marinu Rebeku jako Violettu a rozhlížel se, zda nebude v dohledné době zpívat znovu někde poblíž, zjistil jsem, že v červnu se v Londýně v Traviatě střídá se Sonyou Yonchevou, která má zpívat krátce předtím v Praze. I když původně jsem neměl v úmyslu koncert navštívit, nyní bylo jasno.


Koncert se konal týden po skončení Pražského jara v poměrně teplý den a ani zdaleka nebyl vyprodaný. Slovanské jméno zřejmě budí a priori nedůvěru. Zbytečně. Yoncheva má nádherný, technicky bezproblémový sametový soprán, což dokázala hned jak začala zpívat, vynikající však byla zvláště v arii Pleurez mes yeux. Leč krásný zpěv sám o sobě, jak mi řekl můj vnuk, není umění. Ve druhé polovině však umění navázat kontakt z diváky předvedla v arii Mimi a především ve všech třech přídavcích. Nejprve ve valčíkové árii „O Paris, gai séjour“ z Lecocqovy operety Sto panen, v níž dívka Gabrielle, která se omylem ocitla na lodi plné nevěst pro anglické osadníky v Kanadě, vzpomíná na krásy Paříže. Pak Tostiho melancholické písni „L’ultimo bacio“, a nakonec opakované Lecocqově árii, kde však sestoupila mezi diváky a jednoho z nich donutila k tanci.


Takže nakonec zpěvačka předvedla to, co odlišuje "jen" zpěváky od umělců. A nejbližší příští vystoupení bude mít v prosinci v Berlíně jako Violetta, když dirigovat bude Daniel Barenboim.

Sonya Yoncheva (soprán)
Dirigent: Francesco Ciampa
PKF – Prague Philharmonia
11. května 2015 Smetanova síň Obecního domu Praha

program:
 Jules Massenet:
- Werther – předehra
- Celui dont la parole… Il est doux, il est bon (Salome) – Hérodiade (1. dějství)
- Pleurez mes yeux (Chimène) – Le Cid (3. dějství)
- Meditace z opery Thaïs
- Dis-moi que je suis belle (Thaïs) – Thaïs (2. dějství)

Giacomo Puccini:
- Ch’il bel sogno di Doretta (Magda) – Vlaštovka (1. dějství)
- Se come voi piccina (Anna) – Villi  (1. dějství)
- Intermezzo z opery Sestra Angelika
- Donde lieta uscì (Mimì) – Bohéma (3. dějství)
- Vissi d’arte (Tosca) – Tosca (2. dějství)

Žádné komentáře:

Okomentovat