Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 23. června 2015

Hudební drby červen 2015

  • V neděli 21. června skončila pěvecká soutěž BBC Cardiff Singer of the World a vítězkou hlavní soutěže se stala 32letá běloruská sopranistka Nadine Koutcher.
  • Rovněž v neděli 21. června vybrali členové Berlínské filharmonie jako svého budoucího šéfa dirigenta Kirilla Petrenko, narozeného v roce 1972 v Rusku, ale od roku 1990 trvale žijícího v Německu. V současné době je šéfdirigentem Bavorské státní opery v Mnichově. Petrenko nabídku akceptoval a funkci převezme za 2 roky po odchodu Simona Rattlea k London Symphony Orchestra. První kolo volby před měsícem bylo neúspěšné. 
  • V neděli 21. června po obědě se konal i open-air koncert Staatskapelle Berlin. Podium stálo před Humboldtovou univerzitou a za hlediště sloužilo velkému počtu návštěvníků Bebelovo náměstí naproti a přilehlé části uzavřené třídy Unter den Linden. Přenos byl přenášen prostřednictvím webové stránky Státní opery.

    DIRIGENT
    DANIEL BARENBOIM
    CHOREINSTUDIERUNG
    MARTIN WRIGHT
    VIOLINE
    LISA BATIASHVILI
    STAATSKAPELLE BERLIN
    STAATSOPERNCHOR
    21. JUN 2015 | 13:00 UHR
    STAATSOPER FÜR ALLE - BMW BERLIN LÄDT EIN
    Bebelplatz 
    - RICHARD WAGNER: »Einzug der Gäste« aus »Tannhäuser«
    - PETER TSCHAIKOWSKY: Violinkonzert D-Dur op. 35
    - přídavek: gruzínská lidová píseň v podání Lisy Batiashvili a orchestru
    - LUDWIG VAN BEETHOVEN: 5. Sinfonie in c-Moll op. 67  
    - přídavek: předehra Egmont (Beethoven)

    V porovnání se středeční ČF podstatně působivější a autentičtější, přestože hráli dvě náročné a dlouhé skladby.
  • V pátek 19. června přenášela medici.tv koncert z nového krásného sálu Pařížské filharmonie. Daniil Trifonov za doprovodu Orchestre Philharmonique de Radio France dirigovaného Myung-Whun Chungem podal 3. klavírní koncert Sergeje Rachmaninova ohromujícím způsobem, zcela ponořen do hudby. Po přestávce hrál orchestr Brahmsovu 2. symfonii. Líbí se mi víc než Dvořák, samozřejmě kromě Novosvětské.
  • V pátek poskytl dirigent Valery Gergiev 10minutové interview ruské IT televizi tvrain.ru (Dožď). Bylo to očekávatelně nedůstojné opěvování Putina, a krajně jednostranné opakování jeho nepravd v rádoby intelektuálním hávu.
  • Ve středu 17. června hrála Česká filharmonie na Hradčanském náměstí. 

  • Program
    Bedřich SMETANA: Tábor (na paměť 600 let od upálení Mistra Jana Husa)
    Sergej RACHMANINOV: Rapsodie na Paganiniho téma op. 43
    Aaron COPLAND: Rodeo – výběr: 3. Saturday Night Waltz a 4. Hoe Down
    George GERSHWIN: Rapsodie v modrém
    Čoro mro phral (romská tradiční)
    Mamo miri (romská tradiční)
    O del man sikhavel (autor Desiderius Dužda)
    Hej romale (romská tradiční)

    Účinkující
    Kirill GERSTEIN – klavír
    dětský sbor Čhavorenge
    Ida KELAROVÁ – sbormistryně
    Marek EBEN – moderátor
    Jiří BĚLOHLÁVEK – dirigent

    Gerstein je bezpochyby skvělý klavírista, stejně jako ČF orchestr, ale upřímně musím říct, že dramaturgie se mi nelíbila. připadalo mi to podbízivé a falešné. ČF by neměla dělat estrády.
  • V pondělí 15. června byla v Moskvě slavnostně zahájena XV. Mezinárodní Čajkovského soutěž koncertem Symfonického orchestru P.I. Čajkovského, který hrál m.j. Čajkovského Italské capriccio a doprovázel ve 2. a 3. větě Čajkovského klavírního koncertu vítěze minulé soutěže v roce 2011 a famózního klavíristu Daniila Trifonova. Dirigoval Vladimir Fedosejev.

  • V prvním kole jsem náhodně slyšel ďábelsky nadaného 19letého Američana s čínskými rodiči George Li, jehož Lisztova Campanella byla strhující. To ostatně byla už před 5 lety. Hrál také v předkole Chopinovy soutěže v dubnu. A tady je záznam z jeho vystoupení v Carnegie Hall před 8 roky, kdy mu bylo 11 let. A Mendelssohnův koncert, když mu bylo 13. A 2. Rachmaninovův koncert v patnácti. A Čajkovského koncert vloni.
  • V dubnu proběhlo předkolo 17. ročníku Mezinárodní Chopinovy klavírní soutěže ve Varšavě. Do hlavní soutěže v říjnu se kvalifikovalo 84 klavíristů. Z nich 73 vybrala 14členná jury, ve které zasedal i Ivan Klánský. Polovina vybraných je z Asie (Čína, Japonsko, Korea), jedna klavíristka je z Česka. Hlavní soutěž zahájí 1. října koncert Marthy Argerich. Čtyřkolová soutěž skončí 20. října.

Žádné komentáře:

Okomentovat