Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 10. října 2017

Kolaps ropného byznysu?

Minulý týden se sešel saudskoarabský král s ruským prezidentem a kuli pikle. Zájem medií se soustředil na to, jaký vliv bude tato schůzka mít na politickou situaci ve světě, jmenovitě na Blízkém Východě. A samozřejmě jestli a jak to ovlivní situaci na ropném trhu. Což jsou bezpochyby  záležitosti důležité, avšak souběžně s tím probíhají procesy, jejichž dopad na budoucnost světa i obou těchto zemí bude nesrovnatelně větší. Tím spíš, že o tom zcela otevřeně mluví i lidé náležející k ruské politické a ekonomické elitě. Včera jsem psal o názoru ruského ministra financí, dnes to bude další ruský provládní "liberál."

Jeden z nejvýznamnějších ruských ekonomů, šéf největší ruské banky Sberbank German Gref vystoupil v pondělí 9. října 2017 na "Ruském energetickém fóru" a konstatoval, že světový energetický trh je na prahu tektonických změn. Rozvoj technologií dovolí vzdát se postupně tradičních uhlovodíkových zdrojů, což povede v příštích desetiletích k násobnému poklesu ceny ropy. Ta podle něj prakticky zopakuje osud dřeva a uhlí, což byla základní paliva v minulosti.

Tak v období od roku 1850 do roku 1895 klesl podíl dřeva jako paliva z 90 na 33 % a v letech 1910 - 1955 se podíl uhlí snížil na ze 77 na 28 %. Dnes 57 % spotřeby nafty připadá na dopravu, kde z 99 % pohání spalovací motory. Nafta samozřejmě nezmizí, ale její váha v globální energetické bilanci bude klesat mnohem rychleji než  její zásoby u největších producentů včetně Ruské federace.

"Ještě před pěti lety si nikdo nedokázal představit, jak rychle bude klesat cena energie z obnovitelných zdrojů. Dnes vidíme, že během 20 let se nafta může stát novým uhlím," varoval Gref.

V souladu s prognózou Mezinárodního měnového fondu bude do roku 2040 stát barel ropy 15 dolarů v cenách roku 2015 a se zahrnutím inflace. Tomuto vývoji pomůže průlom ve výrobě elektromobilů, ke kterému dojde v USA. "Tesla Model 3 je nový kvalitativní a cenový skok ve výrobě elektromobilů. V přepočtu na HDP/obyvatele stojí dnes toto auto tolik, kolik stál legendární Ford T na počátku minulého století. A my víme, jak rychlý převrat vyvolal tento model ve světě."

Druhým zásadním hnacím motorem změn je zelená ekonomika a zde se stává hlavním investorem Čínská lidová republika. V letech 2017 - 2020 hodlá vložit 360 mld. dolarů do vývoje obnovitelných zdrojů, což se musí promítnout do explozivních změn technologiích. "Solární energetika, která se ještě nedávno zdála být drahou hračkou, se dnes ve svých cenových parametrech vyrovnala tradičním zdrojům paliv." Podle Grefovy předpovědi klesne v příštích pěti letech cena solární elektrické energie o 27 %, což u tradičních zdrojů není reálné. Neschopnost udržet krok a přizpůsobit se vývoji vede jednoznačně k budoucnosti, která znamená pád na komerční smetiště dějin.
.
"Cena 15 dolarů za barel ropy není to, co by mohlo vyhovovat naší zemí. 20 - 25 let zbývajících do tohoto okamžiku je doba velice krátká," prohlásil Gref.

Prezident Putin svou představu Ruska jako ropné a plynové supermocnosti koncipoval před více než 20 lety. K jejímu naplnění mělo dojít v současnosti. Cena ropy však za poslední roky klesla na polovinu a stav ruské ekonomiky nedává moc důvodů k přehnanému optimismu. Ruský prezident však přesto věří, že ze shora popsané situace východisko zná. Za spásu pro Rusko považuje digitální ekonomiku, kryptoměny, totalitní způsob řízení státu a zašlapávání beztak slabé opozice do země. Prohlášení podobná Grefovu jakoby naznačovala: uteč, dokud je čas.

---------------------------------

V této souvislosti je třeba vnímat i předvolební tlachy mnoha českých politiků včetně tragického blábolení inženýra Zemana, před 30 lety bystrého prognostika. Je proto dobře, že předseda vlády Sobotka se odvážil prohlásit, že naše účast v úzkém jádru Evropské unie je pro zemi životně důležitá, stejně jako co nejrychlejší přijetí eura. Rusko je ztracená varta a Čína je daleko.


Odkazy:
http://www.finanz.ru/novosti/birzhevyye-tovary/g ref-predskazal-kollaps-neftyanogo-rynka-1003489701

https://rusmonitor.com/gref-zadumalsya-o-neizbezhnom-kollapse-neftyanogo-rynka.html

Žádné komentáře:

Okomentovat