Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 9. října 2017

Rusko před rozpadem?

Media jsou plná informací o Putinových úspěších a mnozí i čeští politici včetně prezidenta se tváří, jako kdyby nám odtud kynula naděje. Trochu jiný obraz ukazují informace z úst nejpovolanějších, totiž ministra financí ruské vlády Antona Siluanova. Ten ve vystoupení před studenty Finanční univerzity při vládě RF konstatoval, že nadměrný růst nákladů na obranu státního rozpočtu je spojen s vážnými riziky pro ruskou ekonomiku.

Výdaje na armádu a výrobu vojenské techniky, které dosahují ročně úrovně 3 triliony rublů, nemají na rozdíl od jiných odvětví hospodářství "výrobní charakter", prohlásil. "Jak říkáme - vyrobíme tank, ale s ním nebudeme orat a nezískáme dodatečný produkt. Žádný další hrubý domácí produkt nepřinese."

Připomněl, že Sovětský svaz se setkal s problémy, když byl rozpočet zatížen vysokými náklady na obranu. "Když se k tomu přidal pokles cen ropy, viděli jsme, k čemu to vedlo. Došlo k rozkladu státu." Nesprávné hodnocení priorit v rozpočtových nákladech a jejich vliv na podnikatelské prostředí, na situaci ekonomiky země jako celku, může vést k vážným následkům pro stát, řekl.

Poukázal také na to, že v roce 1998, kdy Rusko nebylo schopno splácet státní dluh, byl příčinou tohoto bankrotu nadměrný růst rozpočtového deficitu, který vyvolal potřebu vysokých půjček. K následující krizi, té z roku 2008, došlo také v důsledku neopatrné rozpočtové politiky. "Při ceně nafty 100 dolarů za barel byl rozpočet zatížen novými závazky a když cena klesla, následky pro finanční trhy, kurz rublu a pro každého člověka byly citelné... Kdyby se zvolil jiný - konzervativní a realistický přístup ke státním výdajům nebo ke struktuře těchto výdajů, k takové situaci by nedošlo."

Čísla jako důkazy:

V rozpočtu na rok 2018, jehož návrh byl koncem září schválen vládou a minulý týden předán Státní dumě činí náklady na armádu, policii a činnost státního aparátu 6367 mld. rublů, to je 38 % všech nákladů.

Silová ministerstva mohou získat 5121 mld. Rbl, z nichž 2242 mld. je ve veřejné části rozpočtu a 2879 mld. v tajné části bez uvedení konkrétních kapitol rozpočtu a projektů.

Náklady na sociální politiku jsou proti roku 2017 kráceny o 7,8 % (z 5071 na 4703 mld.). Z toho na důchody připadá 3223 mld., což představuje proti letošnímu roku pokles o 12,9 %. Plán podpory ruské ekonomiky je krácen o 13 % (z 2558 na 2263 mld.).

Je tohle opravdu typická situace pro zemi zvednuté úspěšným vůdcem z kolen?

Podle www.finanz.ru
9.10.2017

Žádné komentáře:

Okomentovat