Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 31. října 2017

Říjnová komořina

Stamicovo kvarteto

Stamicovo kvarteto je vyhlášené těleso, které mělo první koncert před 32 lety. Jsou technicky dokonalí, polovina členů učí na AMU, jejich hudba je přesná. Co mi však trochu chybělo, jsou emoce.

Český spolek pro komorní hudbu
8. října 2017 Dvořákova síň Rudolfina Praha

Program
Jan Václav Stamic: Smyčcový kvartet B dur
Karel Kovařovic: Smyčcový kvartet a moll op. 7 (1887) – novodobá premiéra
Franz Schubert: Smyčcový kvartet G dur op. 161 D 887

Interpreti
Stamicovo kvarteto
Jindřich Pazdera (1. housle)
Josef Kekula (2. housle)
Jan Pěruška (viola)
Petr Hejný (violoncello)


-----------------------------------------------

Bennewitzovo kvarteto

Mozart byl naprosto průzračná radostná hudba, krása formy sama. Skladatel věnoval tento kvartet v roce 1785 Haydnovi. Představa, že ho hrají u Mozarta doma za svatoštěpánským kostelem, Haydn první housle, Mozart violu a jeho otec je poslouchá, se mi intenzivně vnucovala.

Ullmann byl úplně jinde, dramatický a hluboký stejně jako jeho osobní příběh. Zato Brahms mi po těchto dvou vynikajících skladbách nějak nesedl. Klarinet mnohdy splýval se smyčci. Že tomu tak být nemusí, ukázal přídavek Mozartova klarinetového kvintetu.


Český spolek pro komorní hudbu
18. října 2017 Dvořákova síň Rudolfina Praha
Bennewitzovo kvarteto

Interpreti
Ib Hausmann (klarinet)
Bennewitzovo kvarteto
Jakub Fišer (1. housle)
Štěpán Ježek (2. housle)
Jiří Pinkas (viola)
Štěpán Doležal (violoncello)

program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Smyčcový kvartet C dur „Disonantní“ KV 465
Viktor Ullmann: Smyčcový kvartet č. 3 op. 46
Johannes Brahms: Klarinetový kvintet h moll op. 115

-----------------------------------------------

Vadim Gluzman

44letý izraelský houslista narozený na Ukrajině patří mezi špičkové instrumentalisty své generace. Má za sebou koncerty s předními světovými orchestry a hraje na legendární Stradivariho nástroj „ex-Leopold Auer“ z roku 1690, který mu dlouhodobě zapůjčila chicagská Stradivariho společnost.


Dvě skladby před přestávkou působily dojmem jakéhosi zahřívacího kola. Vrcholem recitálu v pondělí 30. října 2017 pak byla virtuózní Italská suita pro housle a klavír.

Igor Stravinskij patřil ve 20. letech mezi obdivované a napodobované autory, k čemuž nemálo přispěla i provokativní hudba k baletu Svěcení jara z roku 1903. Později do jeho skladeb vstupovaly i džezové prvky, avšak koncem druhého desetiletí ho provozovatel slavného Ruského baletu Sergej Ďagilev přiměl k tomu, aby napsal balet na neapolský lidový kousek Le quattro Polcinelle s použitím hudby Giovanniho Battisty Pergolesiho (1710–1736). Stravinskij tak zdráhavě učinil a vznikl balet Pulcinella, jedno ze základních děl hudebního neoklasicismu, které po premiéře roku 1920 svorně odsuzovali jak avantgardní vyznavači Stravinského - modernisty, tak i milovníci klasiky. Nicméně pro Stravinského to znamenalo na řadu let nový styl. V roce 1925 upravil hudbu z baletu do podoby suity nazvané Italská suita, kterou ve spolupráci s violoncellistou Pjatigorským transponoval v roce 1932 pro violoncello a klavír a tuto verzi pak v roce 1934 s houslistou Duškinem zpětně upravil pro housle.


Nicméně ani další dvě skladby druhé poloviny večera nebyly jen výplní. Blochova skladba inspirovaná chasidskými melodiemi byla pozoruhodná jak nádhernou melodikou a tušenou myšlenkovou hloubkou, tak i procítěným provedením, a "přídavkový" Figaro byl radostnou tečkou za skvělým večerem.

Takže třetí komorní večer byl jasným říjnovým komorním vrcholem.


Český spolek pro komorní hudbu
30. října 2017 Dvořákova síň Rudolfina Praha

Interpreti
Vadim Gluzman (housle)
Evgeny Sinaisky (klavír)

Program
Arvo Pärt: Fratres
Richard Strauss: Sonáta Es dur pro housle a klavír
Igor Stravinskij: Italská suita
Ernest Bloch: Baal Shem – suita
Mario Castelnuovo-Tedesco: Figaro

Žádné komentáře:

Okomentovat