Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 12. října 2017

Je libo Leonardo?

Výstava "Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan" v londýnské National Gallery v zimě 2011/12 přinesla senzační novinku.

na reprezentativní londýnské výstavě chyběla Mona Lisa (Louvre)
a tak kralovala Dáma s hranostajem (Národní muzeum v Krakově)
Mezi devíti obrazy považovanými za malířem vlastnoručně vytvořené se objevil Salvator Mundi.


Obraz byl pravděpodobně namalován v letech 1506-1513 pro francouzského krále Ludvíka XII. O tom, že Leonardo takové dílo vytvořil se vědělo, neboť v roce 1650 ho Václav Hollar kopíroval jako rytinu s poznámkou o Leonardově autorství. Byla známa i uvedená malba, která však byla považována za jednu z mnoha kopií. Do Anglie ho zřejmě přivezla žena krále Karla I. Henrietta Maria, nejmladší dcera francouzského krále Jindřicha IV. a jeho manželky Marie Medicejské. Obraz se objevil v soupise majetku po popravě Karla I. roku 1649, byl prodán a po restauraci království vrácen jeho synovi Karlovi II. Při prodeji inventáře Buckinghamského paláce roku 1763 se octl na aukčním seznamu, jeho nový majitel však byl neznámý (samotný palác koupil král). Až v roce 1900 se objevil ve sbírce sira Francise Cooka jako dílo Leonardova blízkého spolupracovníka Bernardino Luini (cca 1480-1532). Sběratelovi potomci za něj při aukci Sotheby´s v roce 1958 utržili 45 liber.


V roce 2005 obraz koupilo za 19 000 $ konzorcium amerických obchodníků jako práci jiného Leonardova spolupracovníka Giovanni Antonio Boltraffio (1466-1516). Ti nejspíš tušili, že vše je trochu jinak a tak se rozběhla rozsáhlá restaurátorská  práce. Pověřena jí byla Dianne Dwyer Modestini z restaurátorského centra Ústavu výtvarného umění New York University. Ta došla na podzim 2007 k důkladně zdokumentovanému závěru, že autorem obrazu je Leonardo osobně. Pak následovala dlouhá expertíza nejpovolanějších odborníků z celého světa, která vedla k vzácné shodě na tom, že je to skutečně Leonardo.

Následně byl obraz v roce 2011 představen na oné výstavě v Londýně, čímž se novinka stala veřejně známou a v roce 2013 ho prostřednictvím švýcarského obchodníka Yvese Bouviera koupil ruský oligarcha a sběratel Dmitry Rybolovlev[1] za 127,5 millionu dolarů. Dnes je to jediné Leonardovo dílo v soukromých rukách.

Obraz bude prodán 15. listopadu jako zvláštní položka Post-War and Contemporary Art Evening Sale v aukční síni Christie’s v Rockefellerově centru v New Yorku. Před prodejem poputuje do Hongkongu (13.-16.10.), San Franciska (17.-21.10. a Londýna (24.-26.10.). V Rockefellerově centru pak bude vystaven 27.10. až 4.11.2017. Odhad 100 mil. dolarů se zdá být podhodnocený.
------------------------------------------------

[1] Dmitry Rybovlev je 50letý ruský magnát, původním povoláním kardiolog žijící ve Švýcarsku, jehož majetek má hodnotu kolem 8,5 mld $ (156. ve světě, 14. v Rusku). Je prezidentem fotbalového týmu AS Monaco, vítěze francouzské 1. ligy 2017. Jeho majetek spravuje trust vedený dcerou Jekaterinou (28), který je m.j. třetinovým vlastníkem SA Monaco, 600 m2 apartmánu v New Yorku za 88 mil. $, dvou řeckých ostrovů, mnoha nemovitostí v Evropě a USA atd. Rybovlev vkládá značné prostředky do budování a údržby církevních staveb a vlastní cennou sbírku obrazů.


Žádné komentáře:

Okomentovat