Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 22. října 2017

Je Rusko zdrojem západního blahobytu?

Vystoupení Vladimíra Putina na letošním zasedání Mezinárodního diskusního klubu „Valdai“ bylo jeho tiskovým mluvčím Peskovem předem ohlášeno jako „velmi významné“, což vyvolalo vlnu konspiračních teorií. Ale žádná z nich se nepotvrdila a jak samotné vystoupení, tak i Putinovy odpovědi na otázky účastníků nepotvrzují anonsovaný mimořádný význam – vše, co bylo řečeno, bylo známé a omezilo se na opakování starých stereotypů vnímání světa podle Putina. Co by snad mohlo být považováno za významné je konstatování, že pokud by USA ostoupily od smlouvy o raketách malého a středního doletu, ruská odpověď bude zrcadlová a okamžitá. Jinak klasicky označil Západ ze příčinu všech problémů světa včetně terorismu. Také ho vinil z oblíbené politiky „dvojitých standardů“, kde neopomněl vyjádřit naději, že ve Španělsku nebudou političtí vězni.

Prohlásil také, že rozvoj Západu po první světové válce byl důsledkem ruské revoluce 1917. Proto se tam zvyšovala životní úroveň, rozšiřovalo vzdělání a posilovala lidská práva. A po rozpadu Sovětského svazu si rozdělil jeho geopolitické dědictví a začal exportovat demokracii podobně, jako sovětská moc implantovala socialismus.

Prezident měl příležitost naznačit směry ruské zahraniční politiky v příštím funkčním období, ale té nevyužil. Zdá se, že bylo rozhodnuto neriskovat předkládáním nějakých nových myšlenek, které by vyvolávaly naději v to, že v budoucnu je možné očekávat změny. Kurz na konfrontaci se západem přijatý v roce 2014 je považován za úspěšný a nepodléhá revizi. Maximálně lze doufat ve snížení intenzity a emocionality rétoriky, aby nevznikly nové obavy ohledně politiky Moskvy. S tímto úkolem se prezident vyrovnal.

Putin také v nejobecnější rovině nastínil úkoly, které budou stát před budoucím prezidentem země – aby Rusku bylo „velmi flexibilní“ ve formách a metodách řízení a „vysoce konkurenční“ při zavádění nových technologií. Co to znamená pro zahraniční politiku však jasné není. "Technologická konkurenceschopnost" může vyžadovat normalizaci vztahů se Západem, ale stejně tak to může znamenat "spoléhání na vlastní síly". Nebo je vyhlášen kurz pro personální obnovu?

V každém případě však něco podobného nenastane v nejbližší době. Naopak. Ministerstvo zahraničních věcí spolu s Dumou chystá zákony, které by potrestaly Ameriku za omezení svobody ruských medií ve Spojených státech a bez odezvy bezpochyby nezůstane ani schválení "zákona Magnitského" kanadským parlamentem.

Žádné komentáře:

Okomentovat