Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 10. února 2017

Superpotravina banán?

Chcete žít až do smrti? Jezte banány. Evropané z EU jich každý rok zkonzumují 5 mil tun, čili každý občan 10 kg včetně kojenců a bezzubých starců. K tomu stejné množství pomerančů a mandarinek a dvakrát tolik jablek, jejichž prospěšnost pro lidský organismus se prý však s banány nedá srovnat.

Různí experti udávají, zřejmě podle sečtělosti a fantazie, různé množství důvodů, proč banány konzumovat:

5 důvodů, proč byste měli jíst banány každý den
8 super důvodů proč jíst banány
25 důvodů, proč jíst banány

Tady je přehled s deseti hlavními výhodami pravidelné konzumace banánů:

1. Tryptofan a serotonin
Vysoké hodnoty obsahu tryptofanu, jedné z osmi esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí vytvořit a získává je z potravy. Tělo tuto látku dále transformuje na serotonin. Určitá část serotoninu ovlivňuje psychické naladění. Jeho nedostatek způsobuje psychické podráždění, poruchy spánku a další problémy (syndrom nedostatku serotoninu).

2. Posílení nervové ochrany
Vysoký obsah vitamínu B6 posiluje nervovou soustavu. Kromě toho chrání před diabetem druhého typu, redukuje otoky, pomáhá v produkci bílých krvinek.

3. Když trpíte chudokrevností
Vysoký obsah železa. Pomocník v boji proti chudokrevnosti.

4. Žádný vysoký tlak
Vysoký obsah draslíku a nízký obsah solí – uznávaný prostředek snižování krevního tlaku, ochrany před infarktem a mozkovou mrtvicí.

5. Pevné kosti
Zabraňují ztrátě vápníku, odvápňování kostí a zubů.

6. PMS
Příznivě ovlivňují hladinu krevního cukru, čímž snižují svalovou únavu a napětí, zmírňují příznaky premenstruačního syndromu i ranní nevolnosti a udržují v rovnováze energii.

7. Dobré trávení
Pektin obsažený v banánech spolupůsobí při trávení a napomáhá očištění organismu od toxických látek a spolu se značným objemem vlákniny působí proti zácpě. Banány jsou navíc přírodní probiotikum. Příznivě působí i při průjmu.

8. Pálí vás žáha?
Banány můžete jíst i při žaludečních vředech, neboť jsou velmi šetrné k žaludeční stěně. Působí také jako přírodní antacidum, ulevují při pálení žáhy.

9. Antioxidanty
Obsahují velké množství antioxidantů, a chrání tak před volnými radikály, autoimunitními onemocněními a chronickými chorobami.

10. Zrak jako ostříž
V banánové slupce je velké množství luteinu, který chrání zrak před degenerativními změnami. Můžete ji povařit (stačí 10 minut) a rozmixovanou pít s trochou vody. Brrr!!

A nezapomeňte, že zralý banán by měl mít na své slupce mnoho černých fleků, čímž se stupňují jeho protirakovinné vlastnosti. Přesto byste však neměli přestat s placením zdravotního pojištění, vždycky na vás může spadnout taška ze střechy. Zdraví zdar!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat