Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

úterý 7. února 2017

Olomoucký Tizian na Madison Ave

Člověk nikdy neví dost a také nemá dost času. Takže když jsem před rokem a půl psal o Metropolitním muzeu umění v New Yorku, uniklo mi, že chystá významné rozšíření svých expozic, ke kterému došlo v minulém roce, a k The Cloisters na severním konci Manhattanu, kde je umístěno na 5000 středověkých evropských uměleckých děl, zejména z období od 12. do 15. století, přidává nové externí výstavní prostory, tentokrát věnované modernímu umění.

Zahrada The Cloisters, Fort Tryon Park, New York
Objekt, kde lze novou sbírku najít, leží nedaleko hlavního sídla Met a určitě stojí za to o něm říct něco víc. Byl postaven v 60. letech minulého století pro The Whitney Museum of American Art založenou roku 1931 Gertrudou Vanderbilt Whitney (1875–1942), bohatou sběratelkou umění a sochařkou. Objekt navrhl a postavil architekt Marcel Breuer (1902-1981), narozený v Maďarsku a vyškolený v Bauhausu, který přišel do Spojených států se svým mentorem Waltrem Gropiem, později se usadil v New Yorku a jeho možná nejznámější stavbou je sídlo UNESCO v Paříži.

Met Breuer na Madison Avenue
Když Whitney přeneslo v roce 2015 svých téměř 20 000 exponátů do nového sídla v dolním Manhattanu na břehu Hudsonu, připravilo tam Metropolitní muzeum novou expozici moderního umění, která byla pro veřejnost otevřena v březnu minulého roku. Jedním z exponátů je dosud nikde nevystavený obraz Pabla Picassa:

Picasso: Woman in a Red Armchair (1931)
Spolu se zahájením byla otevřena také krátkodobá výstava 140 nedokončených děl od renesance do současnosti, mezi nimiž byla i zápůjčka Tizianova obrazu Apollo a Marsyas ze sbírek olomouckého arcibiskupství (Do Olomouce byl naopak zapůjčen El Grekův obraz Klanění pastýřů.)

Sheena Wagstaff, vedoucí sbírky moderního umění při otevření Breuer Met. Vlevo Tizianův obraz. 
Snaha o rychlou cestu Metropolitního muzea vpřed ovšem přinesla vysoké náklady a deficit rozpočtu, který bylo třeba řešit omezením plánovaných ročních výdajů 331 mil. $ o téměř 10 %. V souvislosti s tím byl snížen stav pracovníků o 90 a počet krátkodobých výstav z 60 na 40 ročně. Současně bylo odloženo rozšíření hlavní budovy v Central Park, která se dočká pouze opravy střech a světlíků nad sbírkami evropského umění. Vedení Met však věří, že nové křídlo hlavní budovy na 5th Avenue bude k dispozici ke 150. výročí vzniku muzea a bude tak možné vystavit i dar Leonarda A. Laudera, jehož 81 kubistických obrazů, grafik a soch má hodnotu 1 miliardy dolarů.[1]

Skutečně to vypadá, že jeden lidský život je hrozně krátký, i kdyby člověk jedl samé biopotraviny, chodil výhradně pěšky a dýchal zásadně jen horský vzduch.

------------------------
[1] Leonard Lauder (*1933) byl dlouhá léta správcem nadace, prezidentem a předsedou představenstva Whitney muzea a také jeho významným dárcem. Jeho bratr Ronald (*1944) založil Neue Galerie New York, která sídlí na 5th Avenue proti Met, a jejímž hlavním exponátem je portrét Adély Bloch-Bauer od Gustava Klimta koupený v roce 2006 za 135 mil. $. Kromě toho je zakladatelem TV Nova a prezidentem Světového židovského kongresu.

Žádné komentáře:

Okomentovat