Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 12. srpna 2013

Jaká vlastně krize?

Již pár let jsme zahrnováni hrozivými čísly a informacemi o celosvětové krizi. Již pár let opozice v Česku hlasitě křičí o tom, jak pravice ničí blaho občanů.

Letos o prázdninách jsem projížděl Čechami i Evropou od severu na jih a jsem poněkud zmatený. Viděl jsem létající rogala nad Černou horou v Krkonoších, rozsáhlou opravu hlavní ulice ve Vrchlabí, viděl jsem pražské ulice, kde se vyměňují inženýrské sítě, jel po D1 v rekonstrukci i po novém úseku dálnice okolo Tábora. Navštívil nádherně rekonstruovaný Český Krumlov, kde se koná hudební festival za účasti světově uznávaných hudebníků, stejně obnovené renesanční Prachatice, kde právě probíhal světový pohár v triatlonu. Také projížděl upravenými jihočeskými vesnicemi, navštívil malou osadu, kde ze starého mlýna udělal majitel prosperující chov ryb a viděl rychle odstraněné stromy, které ve vichřici napadaly na silnice.

A jel jsem po nabitých dálnicích v Německu, Rakousku a Itálii s plnými odpočívadly. Viděl jsem nově vybavené italské silniční tunely v Alpách a Etruských Apeninách a výstavbu či rozšiřování dálnice Autostrada del sole, viděl tísíce jachet na pobřeží a ostrovech Toskánska, lidský mumraj na římském letišti Leonarda da Vinci.

 A říkám si, kde je ta krize? Zřejmě jsem nepochopil, co to je. Je to stav, kdy ekonomika stagnuje nebo neroste dost rychle? Je to stav, kdy vláda se snaží nezvyšovat dluh víc než je nutné?

Považuje někdo za krizi, když se osobně zadluží do výše 50% ročního příjmu a rozhodne se dluh nezvyšovat? Co byste řekli dětem, kdyby vás napadly, že si nechcete půjčit na jejich nové auto?

Takto vnímáno mi připadá, že ti, kdo něco podobného vykřikují na úrovni státu, převážně populisté s levicovou rétorikou, jsou nezodpovědní kverulanti, kteří by měli být trestáni za šíření poplašných zpráv a rozvracení republiky. A přitom heslem těchto lidí je chyťte bohaté, chyťte ty zloděje, všechno jim seberte, ti mohou za to, že se nemáte stále lépe a lépe. Tím utěšují ty, kdo si napůjčovali peníze, které nejsou schopni splatit. Což je opravdu krize, ale lidské hlouposti a nezodpovědnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat