Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 11. srpna 2013

Plachetkův Český Krumlov 2013

Existuje spousta letních hudebních festivalů, ale málokterý z nich se koná v prostředí až pohádkově romantickém jako festival v Českém Krumlově. Má k dispozici několik pozoruhodných scén: Maškarní sál českokrumlovského zámku, zámeckou jízdárnu, pivovarskou zahradu, letní scénu s otáčivým jevištěm... Přestože je to festival multižánrový, možná klíčové místo zde mají operní recitály. Ostatně ředitelem festivalu je syn kdysi známé sopranistky Národního divadla v Praze Marty Boháčové. V posledních letech to byli na př. Jose Cura, Ramon Vargas, Dmitrij Chvorostovsky a především Plácido Domingo v roce 2011, kdy zpěvák slavil 70. narozeniny a festival dvacáté spolu se 6000 návštěvníků na městském parkovišti..

Letos se do této sbírky velkých zpěváků zařadila hvězdná mezzosopranistka Elina Garanča a zcela právem i basbarytonista Adam Plachetka. Jemu jsem dal přednost především proto, že dokonalý zpěv a exteriér Garanči není doprovázen odpovídající komunikací s diváky, takže zážitek z živého koncertu a poslechu záznamu doplněný fotografií je téměř srovnatelný. Ostatně sama kdysi řekla, že její projev jakoby kontrolovaly 3 počítače v její hlavě.

Před pár týdny jsem zde psal o Plachetkově letním angažmá na operním festivalu v anglickém Glyndenbourne. Posledního Figara tam v 17. představení Mozartovy Figarovy svatby odzpíval přesně týden před českokrumlovským vystoupením. Ve středu poskytl rozhovor České televizi a v pátek zpíval recitál v Zámecké jízdárně.


Na jeho projevu v televizi i v Českém Krumlově byla znát vyrovnanost, jistota a pohoda. Jeho jedna árie z Handelovy oratoria Samson (1745, na slova Miltonovy básně Samson Agonistes) a 4 arie z Mozartových oper Figarova svatba, Cosi fan tutte a Don Giovanni (Leporello: Madamina) naplnily první část večera, ve druhé části zazpíval 2 náročné arie z Rossiniho oper, což je v jeho repertoáru novinka, a 3 přídavky. Přestože vše bylo provedeno naprosto skvěle, Mozart byl strhující a přesvědčivý zvláště tam, kde šlo o věci, které má zpěvák dokonale zažité i ze scénických provedení. Sopránistka Kateřina Kněžíková, od loňského roku Plachetkova manželka, se proto tvářila oprávněně spokojeně až pyšně. Je skoro komické, když kritici mluví o Plachetkovi jako o naději, zpěvákovi na vzestupu atd., přestože už dnes náleží ke světové špičce. Asi mají jiné starosti. Proto nejspíš nebylo obecenstvo příliš snobské a připomínalo spíš spolek přátel Adama Plachetky, ovšem s tím následkem, že ho nebylo dost, takže zadní řady sálu o 620 místech byly prořídlé. I přesto však byli někteří návštěvníci o přestávce nepřehlédnutelní, tedy vlastně nepřeslechnutelní, jako třeba burácivý smích Petra Štěpánka, vyvolávající ducha jeho heroického otce. Jediným skutečným nedostatkem ale bylo jen to, že 1/2 hodiny před začátkem se strhl liják, takže když jsem dorazil, bylo mé čerstvě vyžehlené sako zcela promočené. Zaplať pánbůh za to, že se koncert nekonal v pivovarské zahradě.

o přestávce pršet přestalo, avšak po představení zase lilo
děkovačka přerušovaná přídavky byla zakončena standing ovation
Doprovod a 6 předeher zajistila Talichova komorní filharmonie pod taktovkou Tomáše Braunera. Jejich hra byla spolehlivá, ale dojem poněkud plochý, což bylo s největší pravděpodobností důsledkem akustiky odpovídající tomu, že sál byl původně určen k tréninku jízdy na koni a ne k hudebním produkcím.

Koncert nahrával Český rozhlas a bude ke slyšení 18. listopadu na stanici Vltava. Komu by se to zdálo pozdě, může zajet 15. září do Vídně na operní matiné, kde bude Plachetka zpívat s José Carrerasem nebo 17. září do Prahy na recitál v Rudolfinu v rámci festivalu Dvořákova Praha.

Žádné komentáře:

Okomentovat