Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 14. srpna 2013

Hudební drby - srpen 2013

Elina Garanča (36 let) zrušila svá prosincová vystoupení v Bizetově Carmen v Londýně, neboť čeká druhé dítě. S Roberto Alagnou jako Donem José tak bude Carmen zpívat Gruzínka Anita Rachvelishvili (29), která od svého debutu v LaScale 2009 patří k nejžádanějším Carmen na světových scénách. V Metropolitní opeře odpadají vystoupení Garanči v roli Octaviana v Růžovém kavalírovi  (náhrada: Alice Coote) a Charlotte ve Wertherovi (Sophie Koch).

Krátká, 12minutová komorní opera pro baryton, mezzosoprán a 2 sbory Zatopek! skladatele Emily Horwatha je k dispozici na webu. Byla objednána britskou společností Second Movement u PRS for Music (analogie OSA) v rámci projektu New Music 20x12 při příležitosti Olympijských her 2012 v Londýně. Second Movement nastudovali rovněž jednoaktovou operu Bohuslava Martinů Slzy nože (The Knife´s Tears) z roku 1928, kterou v roce 2010 uvedli v Brně a Praze.

Anatolij Iksanov (*1952), který byl od roku 2000 generálním ředitelem Velkého divadla v Moskvě, neustál řadu skandálů, včetně pokusu o vraždu šéfa baletu Filina letos v lednu a završený červencovým konfliktem s primabalerinou Svetlanou Zacharovou, poslankyní Ruské státní dumy byl odvolán/rezignoval 9. července. Na jeho místo byl jmenován Vladimir Urin (*1947), který dosud řídil Státní akademické hudební divadlo Stanislavského a Nemiroviče-Dančenka v Moskvě. Ten konstatoval, že nemíní dělat žádné revoluce. Na místo kandidoval již v roce 2005.

Renomovaná zpěvačka Reneé Fleming (*1959) převzala 9. července v Bílém domě z rukou prezidenta Obamy National Medal of Arts 2012, což je velká placka na stuze zavěšená na krku, kterou dostala za přínos americké hudbě. Její bleděmodré šaty byly půvabné, jí by však neškodilo pár kilo shodit. Nebyla vyznamenána sama, vedle ní to byl třeba režisér George Lucas (Hvězdné války a řada dalších slavných filmů)  nebo dramatik Tony Kushner známý jako autor scénáře k filmům Mnichov a Lincoln či hry Průvodce inteligentního homosexuála kapitalismem a socialismem.

Další hvězdná zpěvačka Anna Netrebko (*1971) napsala 9. srpna na svůj facebook: "Jako pro umělce je pro mne velkým potěšením spolupracovat se všemi mými nádhernými kolegy, bez ohledu na jejich rasu, etnickou příslušnost, vyznání, pohlaví nebo sexuální orientaci. Nikdy jsem nikoho nediskriminovala a diskriminovat nebudu."

V záříjovém čísle britského měsičníku Opera hodnotí Peter Freestone inscenaci Smetanovy opery Dvě vdovy v Národním divadle Praha. Podle něj bylo všechno skvělé: scéna, dirigent, orchestr, sbor i zpěváci. Peter Freestone byl asistentem Freddie Mercuryho, již řadu let žije v České republice a je stálým dopisovatelem Opery, která o sobě tvrdí, že je nejlepší časopis zabývající se operou na světě.

Zdá se, že ztroskotaly 2 projekty. Jednak přenosy oper a baletů uváděné v pražském Bio Oko v minulých dvou sezónách. Je to už třetí projekt tohoto druhu, který zašel v posledních 5 letech na ekonomické úbytě díky nedostatku diváků. Místo toho budou promítat reprízy MetinHD vždy o týden později v neděli odpoledne. Druhý projekt - operní recitály organizované společností ArtInvest - v podstatě převzal Nachtigall Artists Management, neboli paní Alena Nachtigalová.

Žádné komentáře:

Okomentovat