Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 5. června 2013

Nobelova cena za hudbu?

Ernest von Siemens, vnuk Wernera von Siemense, který v 19. století budoval po Evropě i pod moři a oceány telegrafické sítě a vynalezl dynamo, založil v roce 1972 nadaci. Ta věnuje 3 miliony € ročně na podporu současné hudby a každoročně uděluje cenu za významný příspěvek světu hudby spojený s peněžní odměnou 250 000 €. Mezi příjemci ceny jsou jména jako Benjamin Britten, Olivier Messiaen, Mstislav Rostropovich, Witold Lutosławski, Claudio Abbado, Anne-Sophie Mutter či Daniel Barenboim. Letos, konkrétně 4. června, tedy včera, převzal v Mnichově tuto cenu, označovanou jako Nobelova cena za hudbu, Mariss Jansons, šéfdirigent Royal Concertgebouw Orchestra a současně i Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu.

Tento dirigent se narodil 14. ledna roku 1943 v Lotyšsku, když se jeho matce podařilo utéct z ghetta a skrýt se v Rize. Jako dítě dirigenta a operní zpěvačky trávil dětství v divadle.

tříletý dirigent

Po absolvování Leningradské konzervatoře studoval ve Vídni u Hanse Swarovského a v Salzburgu u Herberta von Karajana. Nabídku na spolupráci od Karajana po vítězství na berlínské soutěži dirigentů před ním strana a vláda utajila, takže začal v Leningradu jako houslista a posléze asistent dirigenta Leningradské filharmonie. V roce 1979 byl jmenován hudebním ředitelem filharmonie v Oslo, později se stal hlavním hostujícím dirigentem London Symphony Orchestra a v roce 1997 hudebním ředitelem Pittsburg Symphony Orchestra. V Amsterodamu působí od roku 2004. Kromě "svých" dvou orchestrů dnes diriguje pouze Berlínské a Vídeňské filharmoniky.

Širší veřejnosti je znám m.j. ze dvou přenosů novoročního koncertu s Vídeňskými filharmoniky a letošního slavnostního koncertu ke 125. výročí Concertgebouw.
Mariss Ivars Georgs Jansons

Jansons je sice světoběžník, ale domov má v Sankt Peterburgu, odkud pochází jeho druhá žena a dcera z 1. manželství je tam korepetitorem v Mariinském divadle. On sám je profesorem katedry dirigování na místní konzervatoři a také národním umělcem Ruské federace a letos v březnu mu peterburský gubernátor předal plaketu "Za zásluhy o Sankt Peterburg."

Žádné komentáře:

Okomentovat