Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 2. června 2013

Luks + Janková + Mysliveček = success

Ve středu 29. května zazněla v Praze v krátké době podruhé hudba Josefa Myslivečka, v obou případech v podání orchestru Collegium 1704 pod taktovkou Václava Lukse. Poprvé to byla opera Olimpiade ve Stavovském divadle, tentokrát jeho pašíjové oratorium La Passione di Nostro Signore Gesu Cristo,  v pořadí šesté z osmi, v rámci Pražského jara v Rudolfinu. Libreto Pietra Metastasia přilákalo na 50 skladatelů, Myslivečkovo hudební zpracování zaznělo poprvé ve Florencii roku 1773.

Luksovo nadšené muzikantství podložené hlubokými znalostmi je nakažlivé a přenáší se jak na orchestr, tak i zpěváky. Ostatně i šéf La Scaly ho po shlédnutí Olimpiade hodnotil mimořádně vysoko. V oratoriu jsou 4 sólové party: Petr, Marie Magdalská, Jan a Josef z Arimachie. V Rudolfinu je zpívali: švýcarská Češka Martina Janková (Pietro), česká Slovenka Simona Houda-Šaturová (Maddalena), jihoafrická mezzosopranistka Sophie Harmsen (San Giovanni) a polský tenor Krystian Adam (San Giuseppe). Jako sbor pak Collegium Vocale 1704.

zleva: Simona Houda-Šaturová, Martina Janková, Sophie Harmsen a Krystian Adam
Libreto dává největší prostor Petrovi a lyrický střední soprán, který k hudebnímu ztvárnění použil Mysliveček, Martina Janková plně využila, a byla jasnou jedničkou koncertu. Postava Magdaleny je menší a navíc je psána pro soprán koloraturní skýtající menší výrazové možnosti, takže poněkud ustupuje do pozadí. Leč jak sólisté, tak i sbor a orchestr odevzdali skvělou práci a pro mne to byla největší radost z celého Pražského jara.

Václav Luks a Martina Janková
Martina Janková (nar. 1972) pochází ze severní Moravy, ale studium hudby dokončila v Basileji a 10 let byla sólistkou opery v Curychu. V současné době je na volné noze. V nejbližší době ji čekají Bachovy světské kantáty s Nicolausem Harnoncourtem ve vídeňském Musikvereinu, Despina v Mozartově opeře Cosi fan tutte na festivalu v Salzburgu a Bachovy duchovní kantáty s Collegiem 1704 a Václavem Luksem na festivalu v Lucernu.

Martina Janková





Žádné komentáře:

Okomentovat