Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

sobota 8. června 2013

Internetové pohrdání

Setkal jsem se s ním dvakrát během pár dní.

O prohlížeči Opera už jsem tady psal. V podstatě bez přípravy oznámil, že přeskakuje z verze 12.15 na 15 a že to je pecka. No, byla. Rozhodně pro všechny dosavadní uživatele, kterých bylo sice málo (pouhopouhých 1,5%), ale byli věrní, protože flexibilitou a komplexností se tento prohlížeč stal prakticky bezkonkurenčním. Všechny tyto uživatele zřejmě Opera hodila přes palubu, protože verze 15 je pravým opakem. Je jednoduchý a je stavěn pro nenáročného uživatele. Jediná logická možnost proto je, že Opera, která je relativně úspěšná s prohlížečem pro mobilní telefony (cca 10%), se snaží vytvořit specifický prohlížeč pro tablety. Zda uspěje, toť otázka. Chrome je v tomto segmentu trhu zavedený a jak řekl jistý webový diskutér: pokud se to nezmění, bude to "jako kdyby se Lamborghini rozhodla vyrábět Trabanty". Je ovšem fakt, že jde o SW poskytovaný zdarma.

Druhá pecka přišla, když jsem zjistil, že webshot.com, který provozoval částí své kapacity bezplatné úložiště fotografií, změnil majitele, a ten měl jinou vizi, takže všechno bez náhrady ke 31.12.2012 smazal. Tvrdí sice, že uživatele opakovaně varoval, ale alespoň v mém případě je opak pravdou. Nedostal jsem ani jeden varovný e-mail, zatímco do 20. září jsem dostával pravidelné informace o návštěvnosti několika desítek mých alb.

Z čehož plyne:

1. Zdaleka ne na vše, co je zadarmo, se lze spolehnout. I když je to spolehlivé. Vývojáři a provozovatelé mohou považovat uživatele za bezcenné BFU neboli lamy.
2. Svět internetu je sice rychlý a téměř nekonečně bohatý na informace, ale co s nimi bude za 50 let? Zato Zlatá bula sicilská drží už 800 let.
3. S čehož plyne: zálohovat, zálohovat, zálohovat.




Žádné komentáře:

Okomentovat