Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

čtvrtek 25. dubna 2019

Co zmůže Zelenskyj?

Ukrajina je od závěru roku 2013 významným tématem na světové, ale především evropské scéně a občas zavítá i do Česka. Po anexi Krymského poloostrova a rusko-ukrajinské válce s více než 13 000 obětí včetně jednoho civilního letadla, která začala v dubnu 2014, a přes utlumení diky "Minským dohodám" představuje ruská touha po bratrském objetí spíš nekončící násilí na území cizího státu.

Prezidentské volby v květnu 2014 vyhrál Petro Porošenko s 55 % hlasů již v prním kole, v letošních volbách jej ve druhém kole se 73 % drtivě porazil Volodymyr Zelenskyj, 41letý herec, dabér, scénárista, televizní moderátor a ředitel ukrajinského studia Kvartal 95. Narodil se v Krivém Rogu v židovské rodině, jeho rodnou řečí je ruština a vystudoval v Kyjevě práva.

Zelenskyj jako prezident v TV seriálu "Služebník lidu" (2015)
Jak před volbami, tak i dnes bylo možno slyšet obavy jedněch a naděje jiných v to, že příchodem Zelenského ukrajinská politika změní směr z proevropské na proruskou.

Jak to vypadá zvenku


Jak sám Zelenskyj, tak i jádro jeho voličů jsou mladí ukrajinští Evropané, kosmopolitní, postindustriální a globalizovaní, sdílející ideály původního Euromajdanu, kteří vidí v rostoucí účasti v evropských strukturách šanci na rozvoj země. To, spolu s vyhlídkou na vstup do NATO (prostřednictvím národního referenda), který by měl zajistit bezpečnost země, se sotva shoduje s obrazem světa a geopolitickými projekty, které by podle současných ruských vládců měly zadržet šíření západního vlivu na hranicích bývalého SSSR. Současně není reprezentantem vypjatého nacionalismu, o který se opírá Porošenko. S tímto programem zvítězil ve většině ukrajinských oblastí kromě západu.

Co jednotlivé aktéři mezinárodní politické scény od nového prezidenta očekávají, lze usoudit z jejich reakcí. Představitelé evropských zemí, EU, USA, turecký prezident i generální tajemník NATO mu blahopřáli, vyjádřili podporu a ochotu pomoci.

Zelenskyj a Porošenko
Dokonce i Miloš Zeman se ozval: „Ujišťuji Vás, že Česko bude i nadále ukrajinským reformním snahám napomáhat a podporovat evropské směřování Ukrajiny. Zasadím se o to i já osobně, jelikož mi velmi záleží na pozitivním vývoji Ukrajiny a prohlubování vztahů mezi našimi zeměmi ve všech oblastech... Vám i všemu ukrajinskému lidu přeji hodně sil, zdraví a štěstí. Sláva Ukrajině!“ Ještě nedávno ovšem doporučoval, aby se problém vyřešil tím, že Ukrajina prodá Krym Rusku. Spoléhá už jen na Čínu?

Rusko na výsledek voleb reagovalo jinak. Premiér Medveděv na své FB stránce vysvětlil, co si Ukrajinci mysleli, když dali hlas Zelenskému, a poradil, jak by měl nový prezident jednat - čestně a rozumně. Pro jistotu nevyslovil jeho jméno.

Maria Zacharova, mluvčí ministerstva zahraničí, vyjádřila naději, že Ukrajina provede reset.

A prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov konstatoval, že „respektují volbu ukrajinského lidu“, ale gratulovat by bylo předčasné, napřed prý nový prezident musí něco dokázat a provést konkrétní kroky.  Ruský prezident, zřejmě proto, aby mu naznačil, jaké kroky mají na mysli, současně podepsal dekret, podle kterého bude zjednodušeno vydávání ruských pasů ukrajinským občanům žijícím v Luganské a Doněcké oblasti. Důvod je prý humanitární, podobně jako tomu bylo před ruskou okupací Jižní Osetie a Abcházie před 11 lety. Nenazvat to agresí je obtížné. Smrt jednoho z takových ruských občanů se může stát záminkou k invazi po zuby ozbrojených hrdlořezů.

manželka Olena Zelenska je architektka 
Podle této hysterické reakce lze soudit, že vítězství Vlodymyra Zelenského v ukrajinských prezidentských volbách nepřineslo do Kremlu příliš radosti. Porošenko, ač "americká loutka" a "rusofob", byl po pěti letech v podstatě předvídatelný a přijatelný, ale jak to bude za Zelenského je nejasné.

Co se dá a nedá čekat?



Pokud se zvolenému prezidentovi, který obdržel silný volební mandát, podaří udržet a realizovat to, co během kampaně slíbil, mělo by dojít ke změnám politiky. Donbas by se měl stát zcela ukrajinským, ale nikoli vojenskými prostředky. Je třeba se vyhnout válce a lidským obětem, zastavit nepřátelství, snížit míru militantní rétoriky. K tomu je však třeba vstoupit do jednání s Ruskem (až po setkání s Putinem), najít rozumný kompromis a případně ho schválit v referendu. Vážně se zapojte do výměny vězňů. A pak obnovit sociální platby obyvatelům území, která nejsou kontrolovány Kyjevem, aby se tam lidé necítili odříznuti od Ukrajiny. A v Donbasu zahájit „informační ofenzivu“. Zároveň je nepřijatelná idea handlu Krymu za mír v Donbasu. 


Zelenskyj - vítěz 2. kola voleb
Pokračovat by měla minská jednání, otázka statusu ukrajinského jazyka by neměla být vyhrocena do války s ruským jazykem a kulturou, která by z ruskojazyčných Ukrajinců udělala občany druhé kategorie.

Z toho také vyplývá, co se čekat nedá: přistoupení na to, že Euromajdan byl státní převrat, že to, co se stalo s Krymem, nebyla anexe, ale volba obyvatelstva, a generální pardón pro donbaské a luganské zločince.

Co může prezident



Ukrajina je parlamentní prezidentská republika a prezidentovy pravomoci jsou proto omezené. Zelenskyj sice založil politickou stranu "Služebník lidu" (název seriálu, ve kterém hrál v roce 2015 fiktivního prezidenta), která byla založena před rokem, kromě toho, co již bylo řečeno je populistická a podporuje přímou demokracii. Letos v březnu by získala okolo 15 % hlasů, za půl roku však proběhnou parlamentní volby, kde má Zelenskyj jako prezident šanci posunout její popularitu. Zda bude posun tak velký, aby mu to umožnil realizovat své představy z volební kampaně je však otázka. Jsou zde totiž další dvě politické strany - dosud největší Blok Petra Porošenka a Baťkivščyna Julie Tymošenkové, které budou o hlasy voličů usilovat. Oba jejich vůdcové mají na rozdíl od Zelenského bohaté politické a podnikatelské zkušenosti. Porošenko nejen jako prezident, ale i ministr zahraničních věcí, Tymošenková jako předsedkyně vlády. Takže teprve po podzimních volbách a sestavení vlády bude jasné, jakým směrem se bude Ukrajina ubírat dál. Ať jakkoli, není pravděpodobné, že to, co se nedá čekat od Zelenského (viz nahoře), si dovolí kdokoli jiný.

Ostatně boj se vede i dnes. Jak nový prezídent, tak i parlament podporující starého prezident se snaží navzájem omezit možnosti toho druhého. Zelenskyj mluví o rozpuštění parlamentu, druhá strana se snaží oddálit jeho inauguraci, aby mohla omezit jeho pravomoci. Ještě bude veselo.

Žádné komentáře:

Okomentovat