Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

neděle 29. března 2015

Komorní svátek pod patronací Izraele

Přiznám se, že komorní koncerty navštěvuji poměrně zřídka. Ani ne tak proto, že bych proti nim něco měl, jako spíš proto, že mi nestačí energie, když orchestrálních koncertů a operních představení je víc než dost. Takže pokud navštívím komorní koncert, jdu obvykle za konkrétním jménem, případně skladbou.

V pondělí 23. března 2015 jsem šel za jménem David Mareček (nar. 1976), což je klavírista a generální ředitel České filharmonie. Jeho cesta na tento post byla dosti strmá. Od učitele na uměleckém gymnaziu a ZUŠ v Brně přes profesora a zástupce ředitele brněnské konzervatoře a dramaturga Filharmonie Brno se stal ve 31 letech ředitelem filharmonie a o 3 roky později byl po vítězném konkurzu jmenován ředitelem České filharmonie.

Po 20 letech tápání a nekonečných sporů mezi minulostí tak či onak poznamenanými řediteli ČF a často nekritickými členy orchestru se do čela dostal člověk nejen kompetentní, ale bez zátěže minulosti. Protože tou léta napjatou situací museli být všichni unaveni a navíc se objevila možnost angažovat v dohledné době jako šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka, objevilo se světlo na konci tunelu. A když v průběhu jednání s ministerstvem Jiří Bělohlávek nejen že nabídku přijal, ale svou autoritou přispěl i k řešení obtížné ekonomické situace tělesa, otevřela se před orchestrem nová perspektiva. David Mareček si navíc z Brna přivedl manažera orchestru, který je sám také muzikant. Práce těchto tří mužů je na orchestru vidět, a o to zajímavější bylo poslechnout si generálního ředitele, který občas koncerty i uvádí a píše o nich, jak zdatně si bude počínat u klavíru. I když se před časem nechal slyšet, že mu na něj moc času nezbývá a nějak zvlášť ho to netrápí, v roce 2013 hrál s Filharmonií Brno pod Jakubem Hrůšou a spolu s Michalem Kaňkou a Františkem Novotným Beethovenův trojkoncert. A v této sezóně hrál v Dvořákově Klavírním kvintetu A dur op. 81 se Sedláčkovým kvartetem, Zemlinského kvartetem a nakonec v březnu s Jerusalem Quartet v Brně a Praze.


Jerusalem Quartet je excelentní a bezpochyby jeden z nejlepších komorních souborů současnosti, složený ze dvou houslistů - Alexandera Pavlovskyho a Sergeje Breslera - pocházejících z Ukrajiny, americko-izraelského violisty Ori Kam a violoncellisty Kyrila Zlotnikova původem z Běloruska. Hrají spolu od roku 1993 a jsou to generační vrstevníci Davida Marečka. Všichni čtyři jsou vynikajícími instrumentalisty, kteří se vedle hraní v kvartetu věnují i pedagogické činnosti a sólové hře včetně recitálů. Kyril Zlotnikov má výsadní postavení na př. v Barenboimově West-Eastern Divan Orchestra a ten mu dal k dispozici nástroj, na který hrála jeho první žena Jacqueline du Pré (na "její" Stradivarius Davydov však hraje Yo-Yo Ma). Záběr kvarteta je široký a dramaturgie koncertů je promyšlená. V letošní sezóně absolvovali dvě turné po Spojených státech, v závěru prvního představili projekt Brahms. Mezi tím uzavřeli ve Španělsku posledními koncerty turné projektu Šostakovič, nyní hráli 4 koncerty v Evropě, a s mozartovským programem odjíždí do Kolumbie. Potom se přesunou do Hong Kongu, Číny a Japonska a v závěru sezóny se vrací do Evropy k turné po nejznámějších koncertních sálech jako londýnská Wigmore Hall či Berlínská filharmonie. A jejich poslední CD obsahuje Smetanův smyčcový kvartet "Z mého života" a Janačkovy kvartety č. 1 "Kreutzerova Sonata" a č. 2 "Listy důvěrné".


Na programu koncertu v Rudolfinu byly 3 skladby:
     Ludwig van BEETHOVEN: Smyčcový kvartet c moll op. 18 č. 4
     Leoš JANÁČEK: Smyčcový kvartet č. 1 „Z podnětu Tolstého Kreutzerovy sonáty"
     Antonín DVOŘÁK: Klavírní kvintet A dur op. 81

Koncert byl mimořádný. Jednak ve smyslu společenském, neboť byl součástí oslav 25. výročí navázáni diplomatických vztahů mezi Československem a státem Izrael a jeho partnerem bylo Izraelské velvyslanectví, jednak umělecky. Kvartet předvedl tři zcela odlišné dokonalé celky. Přesný, přísný až sofistikovaný, jako do skály vytesaný Beethoven, Janáček vířící pastelovými piruetami, fantastický až mytický, i když onu ztrápenou ženu jsem tam neviděl, a posléze Dvořákova zpěvnost a melodické bohatství zinstrumentované tak, že hudby bylo plné Rudolfinum. A  David Mareček jim byl rovnocenným partnerem.


Nehodlám se pouštět do detailního hodnocení technické stránky výkonu, k tomu jsou jistě povolanější. Ale je dobře, že zazněl právě tento Dvořák ve společnosti obou předcházejících kvartetů, a rehabilitoval dojem, který mohl v posluchači vzniknout díky nepovedené dramaturgii komorní části loňské Dvořákovy Prahy.

Žádné komentáře:

Okomentovat