Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pondělí 30. března 2015

Hudební drby - březen/duben 2015

Organizátoři Prague Proms dodatečně zajistili koncert, kde 10. července vystoupí ve Smetanově síni Obecního domu zpěváci Anna Netrebko, Ekaterina Gubanova, Aleksandrs Antonenko a Ildar Abdrazakov. Český národní symfonický orchestr buded dirigovat Marco Armiliato. Dostupné jsou vstupenky za 5 a 6000 Kč a několik do posledních řad v přízemí za 3000 Kč. Tato sestava bude dávat celkem 5 koncertů (Vídeň, Versailles, Moskva, Praha a Barcelona), zřejmě však došlo ke změně ve prospěch Prahy, Moskva má v nabídce stále datum 10. července při cenách vstupenek 332 - 672 $.

Ruské město Perm zaplatilo 70 000 $ za vystoupení Dmitrije Chvorostovského při loňských oslavách 9. května.

Cenu Thálie za rok 2014 získal Aleš Briscein, stejně jako v roce předchozím. Předání se však nezúčastnil, neboť je v Itálii, kde se připravuje na roli Števa v Janáčkově Její pastorkyni, kterou bude zpívat v Teatro Comunale di Bologna. Nebude to žádná procházka růžovou alejí, během 7 dnů se má hrát 6 představení.

Server bachtrack.com doporučuje svým čtenářům následující symfonie:
  • Ludwig van Beethoven - Symphony no. 5 in C minor, Op.67
  • Johannes Brahms - Symphony no. 1 in C minor, Op.68
  • Pyotr Ilych Tchaikovsky - Symphony no. 6 in B minor, “Pathétique”, Op.74
  • Pyotr Ilych Tchaikovsky - Symphony no. 5 in E minor, Op.64
  • Antonin Dvořák - Symphony no. 9 in E minor, "From the New World," Op.95
  • Anton Bruckner - Symphony no. 7 in E major, WAB 107
  • Gustav Mahler - Symphony no. 5 in C sharp minor
  • Wolfgang Amadeus Mozart - Symphony no. 40 in G minor, K550
  • Camille Saint-Saëns - Symphony no. 3 in C minor “Organ Symphony”, Op.78
  • Dmitri Shostakovich - Symphony no. 15 in A major, Op.141

Vídeňská státní opera nabízí v dubnu přímé přenosy následujících oper na internetu:
  • Richard Wagner: Parsifal (dir. Adam Fischer, Michael Volle, Stephen Milling, Johan Botha, Angela Denoke; neděle 5. dubna)
  • Oskar Strauss: Elektra (Anna Larsson, Nina Stemme; sobota 11. dubna)
  • Oskar Strauss: Růžový kavalír (dir. Adam Fischer, Martina Serafin, Wolfgang Bankl, Elīna Garanča, Erin Morley; neděle 12. dubna)
  • Gioachino Rossini: Italka v Alžíru (dir. Jesús López-Cobos, Ildar Abdrazakov, Javier Camarena, Anna Bonitatibus; čtvrtek 30. dubna)

V pondělí 18. dubna 2016 (ano, 2016) představí Česká filharmonie pod taktovkou Jiřího Bělohlávka v londýnské Royal Albert Hall koncertní provedení Janáčkovy opery Její pastorkyňa. Role Jenůfy a Kostelničky budou zpívat Adriana Kohútková a Karita Matilla, ostatní postavy pak přední čeští zpěváci (Březina, Briscein, Sem, Škvárová, Silkenová, Vele, Hrochová, Reichelová, Jalovcová, Kněžíková).

21. března proběhla v Banské Bystrici premiéra Donizettiho opery Maria Stuarda. V režii 90letého Gianfranca de Bosia zpívaly v hlavních rolích Adriana Kohútková a Jolana Fogašová.

27. března proběhla v Brně premiéra Her o Marii Bohuslava Martinů. V režii šéfa opery ND Brno Jiřího Heřmana, který operu inscenoval již v Praze, při premiéře zpívali mj. Alžběta Poláčková, Svatopluk Sem a Pavla Vykopalová. Ohlas byl příznivý, nemilosrdná kritička Olga Janáčková se o provedení vyjadřovala v superlativech.

Žádné komentáře:

Okomentovat