Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

středa 11. března 2015

Hudební drby - březen 2015


  • Alexander Pereira, který měl ještě před nástupem do funkce šéfa milánské La Scaly na počátku této sezóny problémy kvůli koprodukci se Salzburger Festspiele, by ve funkci potvrzen na celých 5 let.
  • Stéphane Lissner, který byl Pereirovým předchůdcem v Miláně, dnes šéfuje v Opéra National de Paris. V nové sezóně divadlo přichází s 18 novými produkcemi. Ve snaze přilákat mladé diváky budou ve 13 představeních snížena cena vstupenek pro mladé lidi do 28 let na 10 €. Lissner má sympatickou teorii: "Tváří v tvář krizi musíte jít do útoku a produkovat víc. To přináší peníze, diváky, sponzory, koproducenty, televizi a turné."
  • Pěvecká soutěž  BBC Cardiff Singer of the World oznámila jména 20 zpěváků a zpěvaček (10+10), kteří se ve dnech 14. až 21. června 2015 utkají v Cardiffu o vítězství v hlavní soutěži, v písňové kategorii a o cenu diváků.  Mezi vybranými zpěváky jsou i relativně známá jména jako mezzosopranistka Ingeborg Gillebo z Norska, americký basbaryton Ryan Speedo Green nebo barytonista Jongmin Park z Jižní Koreje. Pravidla soutěže povolují účast zpěváků ve věku 18 - 33 let. Vítězové jednotlivých kategorií obdrží cenu  ve výši 15, 5 a 2 000 €.
  • Adám Fischer (nar. 1949), světově uznávaný maďarský dirigent, který m.j. v roce 2010 rezignoval z politických důvodů na funkci ředitele budapeštské opery, se od příští sezóny stává šéfdirigentem Düsseldorfer Symphoniker. Jeho o 2 roky mladší bratr Iván založil Budapeštský festivalový orchestr a je hudebním ředitelem berlínského Konzerthaus.
  • Ve dnech 28. března až 6. dubna proběhne v Salzburgu Velikonoční festival. Ve dvou večerech budou na programu opery Cavalleria Rusticana a Pagliacci (Mascagni/Leoncavallo), v několika koncertech bude prezentována hudba Čajkovského a Šostakoviče, dva večery budou věnovány Verdiho sborům a ve dvou představeních vystoupí herečka Isabel Karajan, dcera dirigenta Herberta Karajana, který festival v roce 1967 založil. Mez nejvýraznějšími interprety letošního ročníku jsou: Liudmyla Monastyrska, Anita Rachvelishvili, Jonas Kaufmann, Ildar Abdrazakov či dirigent Christian Thielemann. Poslední je uměleckým ředitelem festivalu a jako intendant a výkonný ředitel nastupuje 1. července Peter Ruzicka, významná osobnost umělecká i organizátorská. 
  • Velikonoční festival nesouvisí se salzburským Svatodušním festivalem, který se koná ve 2. polovině května a jehož uměleckým ředitelem je Cecilia Bartoli. Do této funkce ji získal Alexander Pereira, v souvislosti s jehož odchodem se spekulovalo o jejím dalším působení ve Strasburgu. Nejasnosti skončily v listopadu, angažmá bylo prodlouženo až do roku 2021.

Žádné komentáře:

Okomentovat