Omlouvám se všem, kdo postrádají ve starších příspěvcích fotografie. Jsou začarované někde v googlových střevech.
Pracuji na jejich osvobození, ale chce to čas.

Prohledat tento blog

Nabídka z archivu

Zbavit svět lži je víc než odzbrojení

Následující text je skoro 60 let starý. Modlitba za pravdu Bože, který jsi stvořil národy a všem jsi vdechl touhu žít ve cti, zbav dneš...

pátek 13. března 2015

Hvězda jménem Fischer

V těchto dnech přidala 31letá německá houslistka Julia Fischer další 3 vyprodané koncerty ke svým třem loňským pražským úspěchům. Tentokrát hrála s Českou filharmonií pod taktovkou Davida Zinmana 2. houslový koncert Bohuslava Martinů. Ty předcházející úspěchy byly Prokofjevův Koncert č. 1 D dur se sanfranciskými symfoniky a dirigentem Michaelem Tilsonem Thomasem jako prolog Pražského jara v březnu 2015 a v rámci samotného festivalu, jehož se stala rezidenčním hudebníkem, jednak recitál za doprovodu klavíru, jednak komorní koncert s vlastním kvartetem, kde se představila i jako vynikající klavíristka.


Poskládáme-li si to, co tento světově uznávaný hvězdný houslový suverén a od 23 let i profesor hry na housle na akademii v Mnichově na sebe prozradil, obraz je následující. Matka Julie Fischer, za svobodna Krenková, pochází z Košic, studovala v Praze a v roce 1972 emigrovala do Německa. Možná proto má dcera poněkud nadstandardní vztah k české hudbě. V roce 2012 nahrála s dirigentem Davidem Zinmanem a Zurich Tonhalle Orchestra Dvořákův houslový koncert a tento dirigent zřejmě patří mezi její oblíbence. A mezi její oblíbené skladatele patří i Bohuslav Martinů. Sama říká, že ji inspirovala Oistrachova nahrávka jeho třetí houslové sonáty, kterou kdesi slyšela. Martinů hrála poměrně často a s muzikologem a TV režisérem Brianem Largem (nar. 1939) připravuje o Bohuslavu Martinů dokument. A protože k tomu potřebuje živé nahrávky, a protože Martinů není až taková hvězda koncertních podií, jak se z Prahy může zdát, máme to štěstí, že ho v podání tak skvělého interpreta můžeme slyšet v Rudolfinu. Ostatně Martinů hrála i v loňském recitálu a komorním koncertu.

Houslový koncert č. 2 vznikl počátkem roku 1943 a u Martinů si ho objednal houslový virtuoz Mischa Elman poté, co slyšel v Bostonu 1. symfonii objednanou a dirigovanou Rusem Sergejem Kuševickým. Elman byl vrstevník Martinů, pocházel z ukrajinské židovské rodiny a už jako dítě měl mimořádný úspěch v Evropě. Do Ameriky přesídlil v roce 1911 jako dvacetiletý a ve 40. letech byl velikou hvězdou. Takže i premiéra koncertu s Boston Symphony a Sergejem Kuševickým v prosinci 1943 byla velikou událostí. Záznam koncertu v Elmanově podání je dokonce k dispozici na youtube.

Julia Fischer a David Zinman
A ještě k dirigentovi pražských koncertů Davidu Zinmanovi. Tento 78letý Američan byl od roku 1995 do loňska šéfdirigentem Tonhalle Orchester Zürich. Koncertem na rozloučenou bylo jejich společné vystoupení na londýnských The Proms v červenci minulého roku a koncert byl podobný tomu včerejšímu s Českou filharmonií. Před přestávkou hrála Julia Fischer houslový koncert českého skladatele, tentokrát Dvořákův, potom stejně jako v Praze zaznělo jako přídavek virtuózní finále Hindemithovy sonáty č. 6 a po přestávce následovala Beethovenova 6, symfonie. Nepochybuji, že obojí bylo stejně skvělé jako v Rudolfinu.

A abych nezapomněl. Julia Fischer je kromě houslové superstar, která vystupuje naprosto nehvězdně, a paní profesorky též matkou dvou malých dětí (2 a 5 let), které si přivezla s sebou. Možná i proto jí blízkost Prahy vyhovuje, podobně jako berlínské Magdaléně Kožené. A pokud přijela i babička, třeba jim ukázala, kde v Praze chodila do školy. A ráno si pak mohly společně prohlédnou medaili za zásluhy, kterou maminka večer dostala od Nadace Bohuslava Martinů.

Žádné komentáře:

Okomentovat